Στο χαρτομάνι των αποδείξεων που μάζευαν από τον περασμένο Μάρτιο «κολυμπούν» οι φορολογούμενοι, οι οποίοι για να κατακτήσουν το «έπαθλο» του αφορολόγητου ποσού των 12.000 ευρώ και να αποφύγουν τα τσουχτερά –για την εποχή- πρόστιμα που μπορεί να τους επιβληθούν, θα πρέπει να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό σε αποδείξεις.
Σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, τα φυσικά πρόσωπα -αγρότες, επαγγελματίες, μισθωτοί κλπ- θα αρχίσουν να συμπληρώνουν στα ειδικά «κουτάκια» του Ε1, πόσες αποδείξεις μάζεψαν και σε τι ποσό δαπανών αντιστοιχούν.
Όσοι καταθέσουν προσωπικώς στην εφορία τη δήλωση, θα πρέπει να παραδώσουν τις αποδείξεις σε κλειστό φάκελο, με αναγραφή του συνολικού αριθμού των αποδείξεων και της συνολικής αξίας τους.
Οι υπόλοιποι οι οποίοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την δήλωση, θα τις φυλάξουν στο σπίτι τους για να τις παραδώσουν στην εφορία σε περίπτωση που επιλεγούν για έλεγχο.
Ποιες αποδείξεις κρατάμε και ποιες πετάμε
Από τον Απρίλιο και μετά έγινε γνωστό ότι η εφορία θα αναγνωρίζει από φέτος αποδείξεις του 2010 οι οποίες θα αφορούν σε: δεξιώσεις, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ, μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού, ρυθμικής και μπαλέτου, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ, ξενοδοχεία, τεχνίτες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μπογιατζήδες), φαστ φουντ, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, ψιλικατζίδικα, περίπτερα κλπ.
Επιπρόσθετα ανακοινώθηκε πως μέσα στις αποδείξεις που θα πρέπει να υπολογίσουμε είναι και εκείνες από:
Διόδια
Ε.Λ.Τ.Α.,
εταιριών Courier
πινακίδια πληρωμής για χρηματιστηριακές υπηρεσίες
παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κλπ.
Ποιες αποδείξεις θα μας είναι «βάρος»
* αγοράς κρατικών λαχείων,
* τυχερά παιχνίδια (πχ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ, κλπ)
* δαπάνη εισόδου σε Καζινο
* ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες
* εισιτήρια σε κάθε είδους δημόσιο μεταφορικό μέσο (λεωφορεία, πλοία κλπ).
Δεν μετράνε επίσης οι δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες κλπ.
Τι θα γίνει με τα κοινόχρηστα
Πολλή δουλειά θα έχουν πλέον οι διαχειριστές. Θα πρέπει να συντάξουν καταστάσεις και να επιμερίζουν αναλυτικά τις δαπάνες για εκείνους που τις πλήρωσαν (συνιδιοκτήτες ή ενοικιαστές). Τις βεβαιώσεις αυτές θα περιλάβουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους.
Για δαπάνες τις πολυκατοικίας, μετράνε και συναθροίζονται οι αποδείξεις:
- αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων
- εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.