Κυριακή 17 Απριλίου 2011

"Να καθαριστού​ν, να φωτιστούν και να είναι επισκέψιμο​ι οι Αρχαιολογι​κοί χώροι τής Βοιωτίας" ζήτησε η Αρια Αγάτσα.Τι απάντησε στη Βουλή ο Π.Γερουλάν​ος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Η Άρια Αγάτσα σε διάλογο με τον Π. Γερουλάνο για την πολιτιστική κληρονομιά της Βοιωτίας





Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου, η Βουλευτής Βοιωτίας κυρία Αριάδνη Αγάτσα, μέλος της Επιτροπής, έθεσε ζητήματα για τους αρχαιολογικούς χώρους, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

Οι ακριβείς διάλογοι (από τα Πρακτικά της Βουλής) της κυρίας Αριάδνης Αγάτσα με τον κ. Παύλο Γερουλάνο έχουν ως εξής:



ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αγάτσα.

ΑΡΙΑΔΝΗ (ΑΡΙΑ) ΑΓΑΤΣΑ: Κύριε Υπουργέ, είναι πολύ σημαντικό σε τόσο δύσκολες εποχές να προχωράνε τα θέματα.

Επιτρέψτε μου να πω και να συμφωνήσω με τον κ. Κατσούρα, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωράνε τα θέματα του πολιτισμού, διότι στην Ελλάδα πρέπει να παραδεχθούμε ότι η ταυτότητά της είναι πρωτίστως ο πολιτισμός. Αυτό πρέπει να το υποστηρίξουμε ένθερμα και έξυπνα.

Θέλω να σας θέσω το εξής θέμα. Επειδή στην περιοχή μου αλλά και σε άλλες περιοχές έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι λυπάμαι και πονάει η ψυχή μου που το λέω, θυμίζουν σκουπιδότοπους.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Πείτε μου συγκεκριμένα σε ποιο μέρος.

ΑΡΙΑΔΝΗ (ΑΡΙΑ) ΑΓΑΤΣΑ: Στην περιοχή μου, δηλαδή, στην περιοχή της Θήβας υπάρχουν πολλοί.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Αν πρόκειται για υπαλλήλους που δεν κάνουν τη δουλειά τους, πείτε το, να δούμε τι θα κάνουμε.

ΧΡΥΣΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, θα σας πω μια δική μου εμπειρία προ μηνών πηγαίνοντας στους Δελφούς. Πριν περάσεις το Νομό βλέπεις έναν τεράστιο σκουπιδότοπο. Εκεί υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα.

ΑΡΙΑΔΝΗ (ΑΡΙΑ) ΑΓΑΤΣΑ: Δεν ξέρω ακριβώς εάν έχουν ευθύνη οι Δήμαρχοι, οι τοπικοί παράγοντες ή θα πρέπει να υπάρχει μια εποπτεία από το Yπουργείο και τους αντίστοιχους φορείς, ούτως ώστε τέτοιοι χώροι να μην παρουσιάζουν την εικόνα αυτή.

Κύριε Υπουργέ, ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα πρόγραμμα που να είναι απαραίτητες οι ταμπέλες ή τι εικονιζόταν εκεί ή να υπάρχει φωτισμός το βράδυ που να ομορφαίνει και την πόλη. Δεν ξέρω εάν είναι θέμα Δήμου ή πρώην Νομαρχίας. Πολλές φορές το λέω στους αρμόδιους φορείς και σηκώνουν τα χέρια ψηλά., Δεν έχουν χρήματα, είναι θέμα συνεργασίας;

Ειδικά στην πόλη μου τη Θήβα, που είναι ολόκληρη μια ιστορία, τι να απαριθμήσω. Όλοι γνωρίζουμε για τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη, την οικογένεια των Λαβδακιδών, τον Επαμεινώνδα και τον Πίνδαρο. Ο Δήμος της Θήβας και η ευρύτερη περιοχή έχει πάρα πολλές αρχαιότητες με τις Πλαταιές, τις Θεσπιές και τα Λεύκτρα και εκεί σε λίγο θα υπάρχει ένα Μουσείο που προχωρά και θα είναι πλέον, περίπου, 2692 τετραγωνικά μέτρα έναντι 613 τετραγωνικών μέτρων που ήταν παλαιότερα και θα έχει σημαντικές αρχαιότητες.

Επειδή η Θήβα βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από την εθνική οδό, απ’ όπου διαπερνούν τα τουριστικά λεωφορεία για να πάνε στους Δελφούς, θα ήθελα να παρακαλέσω στα προγράμματα και των πόλεων της Περιφέρειας, να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της αξιοποίησης των πόλεων, που έχουν μείνει πίσω για διάφορους λόγους και πολλές φορές, με ευθύνη των τοπικών φορέων. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή στις μικρότερες πόλεις, οι οποίες στο παρελθόν είχαν επιδείξει πολιτισμό και ιστορία.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ναι. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω ότι ας μην λέμε εύκολα ότι ένας αρχαιολογικός χώρος είναι σκουπιδότοπος. Δεν μας τιμά ως χώρα να το λέμε αυτό. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί χώροι οι οποίοι δεν συντηρούνται όπως θα έπρεπε.

Υπάρχουν έφοροι, οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτό και αν το ξέρουμε μπορούμε να ενεργήσουμε με γνώμονα αυτό. Υπάρχουν περιβάλλοντες χώροι, οι οποίοι μπορούν να βοηθηθούν και με ιδιωτική πρωτοβουλία και από τις Εφορίες. Υπάρχουν, βεβαίως, ακόμα χωματερές κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους και δεν μπορούμε να ζητήσουμε στο έφορο να τις καθαρίσει. Εκεί πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων. Μου κάνει εντύπωση, που κανείς δεν έχει την ευθύνη της συνεργασίας μέχρις ότου μπει η πολιτεία – και εδώ δεν μιλάω κομματικά, μιλώ για τον οποιοδήποτε Υπουργό.

Μου λένε, κάνε κάτι για το θρησκευτικό τουρισμό. Έχουμε ξοδέψει εκατομμύρια για το θρησκευτικό τουρισμό, έχουμε αναστηλώσει όλα τα μνημεία που θα μπορούσαμε να αναστηλώσουμε και κανείς δεν βάζει ένα λεωφορείο να ενώσει το μνημείο Α με το μνημείο Β και να το διαφημίσει στη Ρωσία, στη Βουλγαρία ή οπουδήποτε αλλού. Μα και αυτό θα κάνουμε; Στο τέλος θα οδηγούμε και το λεωφορείο για να πάμε τους τουρίστες. Κάποια στιγμή τελειώνει το έργο της πολιτείας και αρχίζει το έργο της περιφέρειας, του δήμου, των ιδιωτών κ.λπ..

Αυτό είναι ένα παράδειγμα γι’ αυτό που είπε η κυρία Αγάτσα. Να πηγαίνει το λεωφορείο στο Μουσείο τής Θήβας, όταν θα ανοίξει. Ξέρετε ότι το λεωφορείο που πηγαίνει στους Δελφούς δεν πηγαίνει στον Όσιο Λουκά; Δηλαδή, τι άλλο να κάνουμε; Ο Όσιος Λουκάς είναι ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια, ένα από τα ωραιότερα μνημεία που έχει η χώρα μας και δεν υπάρχουν τουριστικοί πράκτορες που να πουν ότι θα κάνουμε και μια στάση στον Όσιο Λουκά".



Πολιτικό Γραφείο Αριάδνης Αγάτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο