Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ελληνες δικηγόροι μήνυσαν το «Focus» – Δικαστική συνέχεια στο προσβλητικό εξώφυλλο με την Αφροδίτη της Μήλου

απο ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά την αντιπαράθεση «Focus» και «Ελεύθερου Τύπου» υπάρχει νομική συνέχεια: ‘Εξι έλληνες δικηγόροι μήνυσαν το «Focus» για εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμηση και προσβολή ελληνικών κρατικών συμβόλων. Η εισαγγελία Αθηνών όρισε στις 29 Ιουνίου για πρώτη φορά έρευνα της υπόθεσης. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα διεξαχθεί δίκη, δήλωσε σήμερα ο Θεόδωρος Φραγκάκης, ένας από τους 6 έλληνες δικηγόρους, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για τον εκδότη του περιοδικού Χέλμουτ Μάρκβορτ, το φωτομοντάζ με την Αφροδίτη της Μήλου ήταν μια νόμιμη, σατιρική παρουσίαση της κατάστασης, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο από το Μόναχο. «Φυσικά και το υποστηρίζω. Ήταν τότε κάτι πρωτότυπο», είπε και πρόσθεσε ότι έμαθε για τη νομική έρευνα μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων.







«Δεν γνωρίζω να υπάρχει κλήτευση ούτε αγωγή», δήλωσε. «Καμία ελληνική Αρχή δεν απευθύνθηκε σε μένα και ούτε οι συνάδελφοι έχουν λάβει τίποτα». Ωστόσο, ο Μάρκβορτ είχε λάβει μετά το δημοσίευμα πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, και από την Ελλάδα. Τότε κάλεσε τους Έλληνες να χαλαρώσουν και τους συνέστησε να θυμηθούν τον συμπατριώτη τους, τον διάσημο σατιρικό ποιητή Αριστοφάνη, που πριν από 400 χρόνια ήταν εκείνος που επινόησε τη σάτιρα. «Τότε σατιρίζονταν φαινόμενα των καιρών και σχολιάζονταν σκληρά», δήλωσε ο Μαρκβορτ, που ο ίδιος μάθαινε έξι χρόνια Αρχαία Ελληνικά. «Και θέλω να θυμίσω στους Έλληνες ότι πρόκειται για ένα πολιτιστικό εύρημα, τη σάτιρα!».

Πολυάριθμα, εν μέρει και σαρκαστικά δημοσιεύματα στη Γερμανία για την Ελλάδα ως ‘ρέκορντμαν’ του χρέους και για τους επί χρόνια παραποιημένους ισολογισμούς είχαν ανάψει τα πνεύματα στη μεσογειακή χώρα…

«Τα δημοσιεύματα, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, ξεπέρασαν πλέον κάθε όριο», δήλωσε τότε διαμαρτυρόμενος ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος στο γερμανό πρέσβη στην Αθήνα Βόλφγκανγκ Ζουλτάιτς. Ο διπλωμάτης έκανε έκκληση για ψυχραιμία: «Θα ήθελα ρητά να απευθύνω έκκληση να μη συγχέονται μεμονωμένα δημοσιεύματα με τη διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα». Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη και κατεύνασε τα ταραγμένα πνεύματα. «Τέτοιοι τίτλοι δεν αξίζουν να τύχουν σχολιασμού», είχε δηλώσει τότε ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο