Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Καταστροφική η αναδιάρθρωση»

Ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ κ. Antonio Borges με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Ουάσινκγτον, Θάνο Δημάδη

απο ΣΚΑΪ

του Θάνου Δημάδη



Τυχόν απόφαση της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει ή να μην αποπληρώσει το χρέος της προς τους ξένους πιστωτές της "θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό λαό. Σε αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία". Το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέματα ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, Antonio Borges μιλώντας αποκλειστικά στον ανταποκριτή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, Θάνο Δημάδη, λίγες ώρες αφότου έπεσε η αυλαία της εαρινής συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.





Ο κ.Borges μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας πρέπει να πληρώσει πίσω στο ακέραιο το σύνολο των χρεών της αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση ο επ' αόριστον αποκλεισμός της από τις αγορές θα πρέπει να θεωρείται βέβαιος με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει στο μέλλον τις δανειακές της ανάγκες.



Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ "η ελληνική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις αγορές τόσο για την δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της. Πιθανή αναδιάρθρωση ή μη αποπληρωμή του χρέους της θα σήμαινε για την Ελλάδα ότι στο μέλλον δε μπορεί να κάνει τίποτα από τα δύο". Και συνεχίζει προσθέτοντας ότι "σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα ήταν ανίκανη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά". Απαντώντας σε ερώτηση για την εντεινόμενη καχυποψία των αγορών παρά τις κατ΄εξακολούθηση διαβεβαιώσεις από το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δε θα πάει τελικά σε αναδιάρθρωση, ο κ. Borges τονίζει ότι "λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την ικανότητά να διαχειριστεί και να αποπληρώσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις στο μέλλον. Αν το ΔΝΤ δεν ήταν πραγματικά πεπεισμένο γι' αυτό, τότε πολύ απλά δεν θα αποφασίζαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Συνεπώς η στήριξη προς τη χώρα σας συμβαδίζει με την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι θα καταστήσει το χρέος της βιώσιμο χωρίς την παραμικρή πιθανότητα αναδιάρθρωσης του".



Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση ότι "η Ελλάδα θα τα καταφέρει". Δηλώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μέχρι σήμερα εντυπωσιακές προσπάθειες που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση". Ωστόσο τονίζει ότι "ο δρόμος που έχει ακόμα να διανύσει είναι μακρύς και αρκετά δύσκολος. Οι στόχοι που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα είναι φιλόδοξοι και πολλοί από αυτούς πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2011". Ο κ. Borges επιμένει στην ανάγκη οι προσπάθειες της κυβέρνησης να γίνουν αποτελεσματικότερες στο μέτωπο κατά τις φοροδιαφυγής καθώς όπως λέει "δεν είναι μόνο ζήτημα ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων αλλά είναι πρωτίστως ζήτημα δικαιοσύνης για να μην πληρώνουν την κρίση μόνο οι οικονομικά αδύναμοι". Ζητάει, επίσης, καλύτερη διαχείριση του δημόσιου τομέα και ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των δημοσίων δαπανών το δυνατόν συντομότερα.



Τέλος ο κ. Borges αποφεύγει να δεσμευτεί στο ερώτημα του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Θάνου Δημάδη για το αν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα θα έχει ημερομηνία λήξεως το 2012 ή το 2013 καθώς όπως λέει "η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να ανακάμψει. Το πρόβλημά της χώρας δεν είναι απλό για να μπορέσει να επιλυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και αυτός ο στόχος είναι συνυφασμένος με πολλές άλλες παραμέτρους, όπως η ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, των εξαγωγών κτλ και κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος πότε αυτές θα επιτευχθούν".





--------------------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο