Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Bikini και…τρομοκρατική απειλή!


Γράφει ο Στρατηγός Κρατερός






Τι σχέση έχει το Μπικίνι με την τρομοκρατική απειλή;

Το Bikini είναι το όνομα του κώδικα που χρησιμοποιούν οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις σ’ όλο τον κόσμο για να αποτιμήσουν το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής. Οι βαθμοί του ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ΜΠΙΚΙΝΙ είναι:

WHITE – BLACK – BLACK SPECIAL – AMBER – RED

Κάθε επίπεδο χαρακτηρίζει ένα μεγαλύτερο βαθμό απειλής. Οι βαθμοί bikini συνήθως ενεργοποιούνται σε τακτικό επίπεδο, υποδεικνύοντας τον διαφαινόμενο κίνδυνο σε συγκεκριμένες περιοχές. Στις ΗΠΑ η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μια σειρά «καταστάσεων συναγερμού κατ’ αύξουσα πρόοδο», που δηλώνουν το επίπεδο προετοιμασίας σε μια σύγκρουση:τις DEFense CONditions (Συνθήκες Άμυνας) και EMERGON (emergency =έκτακτη ανάγκη και conditions = Συνθήκες). Αυτές κλιμακώνονται από το 5 (φυσιολογική ετοιμότητα σε περίοδο αμύνης) ως το 1 (μέγιστη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων). Μολονότι το επίπεδο συναγερμού DEFCON είναι άκρως απόρρητο, ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι στο αποκορύφωμα της Πυραυλικής Κρίσης της DEFCON 2.Κούβας, το 1962, η Στρατηγική Αεροπορική Διοίκηση είχε προχωρήσει στο επίπεδο

Στη Γαλλία ισχύει από το 1978 το σχέδιο αντιμετώπισης εμπόλεμων κινδύνων ή τρομοκρατικής απειλής PLAN VIGIPIRATE, που κλιμακώνεται σε τέσσερα επίπεδα συναγερμού:

ΚΙΤΡΙΝΟ(JAUNE) – ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (ORANGE)– ΚΟΚΚΙΝΟ (ROUGE) – ΆΛΙΚΟ/ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ (ECARLATE)

(από τα ΑΝΑΛΕΚΤΑ του κυρίου Schott, Ben Schott, εκδόσεις Κασταλία)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο