Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Μια βόλτα στα Πομακοχώρια

Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκα τα Πομακοχώρια στα βουνά της Ξάνθης. Συγκεκριμένα τα χωριά Μύκη,Εχίνο,Μελίβοια, Κάτω Θέρμες,Μέσες Θέρμες,Πάχνη,Κένταυρος.


Ξεναγός ένας πομαχος φίλος που γνώρισα στα πλαίσια της εργασίας μου...Μου υποσχέθηκε ότι μια μέρα θα έρθει να με πάρει, και να με ξεναγήσει στα όμορφα αυτά χωριά της ορεινής Ξάνθης.


Οφείλω να ομολογήσω ότι βρέθηκα σε ένα διαφορετικό κόσμο.Οι Πομάκοι που ζουν σε αυτά τα χωριά, είναι ίσως 50 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι γεμάτα κόσμο νέους ανθρώπους καλοκάγαθους και πρόσχαρους.


 Οι Πομάκοι έχουν πληθυσμό γύρω στις 350.000, από αυτούς όμως μόνο οι 35.000 κατοικούν στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι βρίσκονται στη Βουλγαρία.Έχουν θρησκεία Μωαμεθανική και ασχολούνται κυρίως με την καπνοκαλλιέργεια, την κτηνοτροφία και την δασική εκμετάλλευση. Αγαπούν πολύ τον τόπο τους, την ελευθερία και τη μουσουλμανική θρησκεία τους. Διατηρούν φανατικά τα πατροπαράδοτα έθιμά τους. Πολλοί ταξιδεύουν στην Γερμανία... και εργάζονται στα ναυπηγεία με σύμβαση χρόνου περίπου 4 μήνες. Ο φίλος και ξεναγός  χασαν μετά το χωριό Μέσες Θέρμες μου λέει... εδώ που φτάσαμε αξίζει τον κόπο να πάμε για φαγητό στην Κοτάνη.Η Κοτάνη είναι ένα χωριό απομακρυσμένο. Ο δρόμος είναι χωματόδρομος περίπου 4 χιλιόμετρα, πριν φτάσεις στην ομώνυμη ταβέρνα που βρίσκετε πριν το χωριό.Ομολογώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ! Λίγες φορές θυμάμαι στην Ζωή μου να βρέθηκα σε τόσο όμορφη φύση. Εβαλα τα γέλια και λέω του χασαν... και πέτρες να φάμε εδώ θα είναι νόστιμες! Έφυγα με την υπόσχεση να ξαναπάω να δω αυτούς τους ανθρώπους... που η Ελλάδα δεν τους έδωσε και πολύ σημασία.



Λίγα λόγια για τις ευθύνες της Ελλάδας και σχετικές πληροφορίες για τους Πομάκους




απο http://www.mani.org.gr/kzaharias/arthra2000/32_pomakoi.htm


Η «ΔΙΚΗ ΜΑΣ» ΕΥΘΥΝΗ

Δεν είμαστε μακριά από το 1996 όταν για πρώτη φορά καταργήθηκε η περιβόητη «μπάρα» (φυλάκιο για έλεγχο χαρτιών και άδειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης) για να πας από την πόλη της Ξάνθης στα Πομακοχώρια, δηλαδή συνοριακός έλεγχος μέσα στην Ελλάδα.. Οι Πομάκοι έτειναν δυστυχώς μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες να διαμορφώνουν τουρκική συνείδηση. Επρόκειτο για ένα είδος γενοκτονίας, γιατί τα δικά μας λάθη στέλνουν το λαό των Πομάκων κατευθείαν στο στόμα του νεοτουρκικού εθνικισμού καθώς ευρίσκοντο στο στόχαστρο της Τουρκικής προπαγάνδας,.



Το 1954 η ελληνική Κυβέρνηση υποχρέωσε όλα τα μουσουλμανικά σχολεία να ονομάζονται τουρκικά για να πετύχει διάκριση από τα αντίστοιχα μουσουλμανικά της Βουλγαρίας. Το 1955 δόθηκε εντολή στον επιθεωρητή μουσουλμανικών σχολείων να οργανώσει συνέδρια Πομάκων δασκάλων για την εισαγωγή του λατινικού αλφαβήτου, δηλαδή της τουρκικής γλώσσας αφού οι Νεότουρκοι έχουν υιοθετήσει το λατινικό αλφάβητο. Η εισαγωγή του λατινικού αλφάβητου και της τουρκικής γλώσσας στα σχολεία των Πομάκων ολοκληρώθηκε το 1973. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να χαρίζουμε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με τη φυλετική, γλωσσική και τη θρησκευτική της ανομοιογένεια στους σουλτάνους του νεοτουρκικού επεκτατισμού.



Στη Θράκη οι πράκτορες της Τουρκίας έχουν εκμεταλλευτεί τις δικές μας παραλείψεις και έχουν επιβάλει ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Έχουμε φθάσει στο σημείο να χαρίζουμε στο νεοτουρκικό καθεστώς μία ανομοιογενή από κάθε άποψη μουσουλμανική κοινότητα, η οποία αποτελείται από τρεις ομάδες, τους «τουρκογενείς», τους Πομάκους και τους Αθίγγανους

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΔΟΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο