Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Συναγερμός για την κρίση – πρόβλημα με την 6η δόση

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλέον λαμβάνει παγκόσμιες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα πάντα να μοιάζουν απρόβλεπτα, αγωνία επικρατεί στην Αθήνα για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης, καθώς αναβλήθηκε για τις 29 Αυγούστου η επίσκεψη της Τρόικας στην Αθήνα. Ήδη στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η ημερομηνία εκταμίευσης της 1ης δόσης που έχει ανακοινωθεί (δηλαδή η 15η Σεπτεμβρίου) είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική. Θεωρείται βέβαιο ότι η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει σημαντικά αν τεθεί, όπως αναμένεται πλέον μετά βεβαιότητος, θέμα αλλαγής ή συμπλήρωσης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.


Επιπλέον η συμφωνία με τους ιδιώτες μεταφέρεται για το τέλος Σεπτεμβρίου (στην καλύτερη περίπτωση). Στο σενάριο αποσύνδεσης (χρονικής) της συμφωνίας των ιδιωτών με την απόφαση για την ενίσχυση του μηχανισμού (EFSF) και πάλι χρειάζεται χρόνος: η πρόταση από πλευράς Ε.Ε. θα έρθει στο τέλος Αυγούστου (σύμφωνα με δηλώσεις του Ολι Ρεν) και μετά εκκρεμεί η διεργασία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Έτσι το πρόβλημα της ρευστότητας παραμένει το σοβαρότερο. Και αυτό, γιατί αν δεν εισρεύσουν κεφάλαια από την Ευρωζώνη μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τότε στα τέλη του μήνα η χώρα θα αντιμετωπίσει ζήτημα, όπως ακριβώς υπήρξε κίνδυνος να συμβεί στα μέσα Ιουλίου. Το πρόβλημα χτυπάει και τις τράπεζες, οι οποίες ωστόσο έχουν την ασφάλεια του Emergency Liquidity Assistance, που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν.
Εντείνονται , στο μεταξύ, οι διεργασίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκαλεί η κρίση χρέους σε όλη την Ευρώπη.Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», αξιωματούχοι των Βρυξελλών φέρεται να προετοιμάζουν διαδικασία-εξπρές για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, ύψους 20 δισ. ευρώ, καθώς διαπιστώνουν ότι καθυστερεί η διαδικασία έγκρισης για την αύξηση των πόρων και τις νέες δικαιοδοσίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Σύμφωνα με τους «FT» -που επικαλούνται επίσημα έγγραφα- φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης να μην επιτευχθεί εγκαίρως, αφού η διαδικασία απαιτεί έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών.
Από την άλλη μεριά, αντίθετος στις δρομολογημένες «διαδικασίες εξπρές» για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμπερτ σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.
Ο κ. Λάμπερτ θεωρεί ότι το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και η βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Η ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου, και ο Λάμπερτ θεωρεί ότι το περιθώριο είναι πολύ μικρό για να γίνει η δέουσα συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.


Στο μεταξύ, σαφή προειδοποίηση ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, απηύθυνε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ. «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας θύελλας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε στην αρχή μιας νέας θύελλας»
Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια «νέα και πιο επικίνδυνη φάση», που αφήνει πολύ μικρά περιθώρια ελιγμών στις πιο αναπτυγμένες χώρες, εκτιμά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.
Σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο αυστραλιανό περιοδικό Weekend Australian, ο κ. Ζέλικ τονίζει ότι «βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας και διαφορετικής θύελλας, δεν είναι η ίδια κρίση με αυτήν του 2008».
Ο ίδιος εκτιμά ότι η κρίση στη ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.
«Το μάθημα του 2008 είναι ότι όσο πιο πολύ περιμένουμε τόσο αυστηρότερα μέτρα πρέπει να ληφθούν», επισήμανε.
Σημείωσε τέλος ότι η κρίση αυτή μεταφέρει «πολύ γρήγορα από ιστορικής άποψης, την οικονομική ισχύ από τη Δύση στην Κίνα, η οποία όμως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο αυτό, ανήσυχη η ίδια από τα δικά της προβλήματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο