Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η Χουριέτ στη Δυτική Θράκη

Τη Δυτική Θράκη επισκέφθηκε ο συνεργάτης της Χουριέτ Γιαλτσίν Μπαγέρ και παρακάθισε σε ιφτάρ (σ.σ. δείπνο τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού), συνομιλώντας με πολλούς κατοίκους της περιοχής. Διατύπωσε τις εντυπώσεις του σε δυο συνεχόμενα άρθρα. Επιλέξαμε τα βασικά σημεία  και τα μεταφέρουμε:

«Οι Τούρκοι της Δ. Θράκης διέφευγαν τη δεκαετία του 1960 και του 1970 από την Ελλάδα. Ποιος ξέρει πόσοι πνίγηκαν στον Έβρο με τη νοσταλγία να γυρίσουν να ζήσουν στη μητέρα πατρίδα.

Ακολούθησαν οι απελάσεις των Ελλήνων από την Πόλη, ο πόλεμος της Κύπρου και οι εσφαλμένες πολιτικές των δυο χωρών την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε σταμάτησε η μεγάλη φυγή. Στη Θράκη ζουν σήμερα περίπου 150.000 Τούρκοι.  Ο αριθμός αυτών που ζουν στην Τουρκία υπολογίζεται σε 750.000. Επίσης άλλες 15.000-20.000 ζουν στην Ευρώπη και την Αυστραλία».

Ο κ. Μπαγέρ υποστηρίζει ότι συνεχίζονται οι πιέσεις σε βάρος των «Τούρκων» της Δ. Θράκης  χωρίς να τις αναφέρει διεξοδικά. Επισημαίνει επίσης την άρνηση την Ελλάδας να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε 60.000 «Τούρκους» από τους οποίους την αφαίρεσε.

Αναφέρει επίσης ότι ο νέος αρχηγός του Κόμματος Φιλίας, Ισότητας και Ειρήνης που είχε ιδρύσει στη Δ. Θράκη ο γιατρός Σαδίκ Αχμέτ, ο κ. Αλί Τσαβούς θεωρεί υψηλό το εκλογικό μέτρο του 3% που ισχύει στην Ελλάδα για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. 

Θα θέλαμε να του υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία διατηρεί εδώ και χρόνια εκλογικό μέτρο 10%, παρά τις υποδείξεις της Ε.Ε.

Εξαιτίας αυτού του μέτρου δεν εκπροσωπείται κανένα μέλος των Μειονοτήτων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Στην Ελλάδα η Μουσουλμανική Μειονότητα κατορθώνει πάντα να έχει εκπροσώπους της στην ελληνική Βουλή.

Μήπως θα πρέπει να εφαρμόσουμε την αμοιβαιότητα που επικαλείται διαρκώς η Άγκυρα για να σταματήσουν να δηλώνουν «Τούρκοι», οι εκλεγμένοι στην ελληνική Βουλή πατέρες του έθνους;

Πάντως, αρκετοί Μουσουλμάνοι δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν παθογένειες της Τουρκίας στη Δ. Θράκη.

Υποστήριξαν ότι ορισμένες αδελφότητες (σ.σ. Αναφέρονται στην αδελφότητα του Χότζα Φεττουλλάχ Γκιουλέν  την οποία δεν  κατονομάζει ο δημοσιογράφος) παίρνουν τα παιδιά τα «σπουδάζουν» στην Τουρκία και τα στέλνουν πίσω στη Δ. Θράκη.

Η αδελφότητα έχει δυο ιδιωτικά σχολεία στην περιοχή της Θράκης, όπου τα φροντιστήρια εκμάθησης του Κορανίου αυξάνονται σαν τα μανιτάρια.  Πολλαπλασιάζεται, επίσης και ο αριθμός των μαθητριών που  φορούν μαντήλα.  Απόφοιτοι ιεροσπουδαστηρίων της Τουρκίας ίδρυσαν δικό τους Σύλλογο και έχουν δικό τους Ραδιοφωνικό Σταθμό.

Πάντως , ο αγροτικός πληθυσμός των Μουσουλμάνων της Θράκης ανησυχεί για την περικοπή των επιδοτήσεων που απολαμβάνουν από την Ε.Ε. Όπως είπαν, μόνο από τις εξαγωγές κερασιών κέρδισαν φέτος 5 εκατ.$.

Ο κ. Μπαγιέρ, τέλος αναφέρει ότι επανεκδίδεται  το  βιβλίο που έγραψε ο Αχμέτ Αϊντινλί το 1970 με τίτλο «Η τραγωδία της Δ. Θράκης».

Οι διοργανωτές του ιφτάρ δεν παρέλειψαν να διανείμουν στους προσκεκλημένους ένα αντίτυπο του βιβλίου του Σουχάν Σεφέρ Τζιχάν με τίτλο «Βαλκανικός Πόλεμος 1913  και τουρκική δημοκρατία της Δ.Θράκης», καθώς και ένα τεύχος του περιοδικού Μπατί Τράκγια.

Οι Τούρκοι επιμένουν πάντα στο στόχο τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο αριθμός των Μουσουλμάνων της Θράκης ανέρχεται σε 920.000!

Οραματίζονται, όπως φαίνεται, μια νέα Αλεξανδρέττα, γιατί η Κύπρος δεν τους βγήκε και τόσο εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο