Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Έχει καταρρεύσει το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της εθελοντικής συμμετοχής στο PSI+ - Υπερισχύει το αναγκαστικό δίκαιο λόγω προστασίας του υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος….

Η επιχειρηματολογία που προβάλλεται από πολιτικούς εντός και εκτός Ελλάδος ότι η εμπλοκή στο PSI+ είναι μόνο εθελοντική έχει καταρρεύσει.


Πλέον είναι ξεκάθαρο όπως προκύπτει και από τον νόμο που ψηφίστηκε για το PSI+ δηλαδή το σχέδιο αναδιάταξης του χρέους με την εμπλοκή των ιδιωτών ότι εφαρμόζεται το αναγκαστικό δίκαιο όσον αφορά τα δικαιώματα των ομολογιούχων.

Κατ΄ ουσία το επιχείρημα εθελοντική διαδικασία είναι ψευδεπίγραφο.


Δεν υφίσταται εθελοντική συμμετοχή αλλά εθελοντική υποχρέωση κατά ένα αδόκιμο όρο.

Με βάση την διαδικασία το 50% των κατόχων ομολόγων ή κατά το ορθότερο των επιλεξιμων τίτλων που θα τροποποιηθούν αν δεχθούν την «εθελοντική συμμετοχή» και το 66,66% αυτών που κατέχουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στα 2/3 του χρέους που θα αναδιαρθρωθεί τότε το 50% και το 66,66% δεσμεύει το υπόλοιπο 50% και 33,33% που απομένει.

Οι ρήτρες συλλογικής δράσης ένας μηχανισμός που ισχύει από τα τέλη του 19ου αιώνα έχουν ένα σκοπό να λειτουργήσουν ως φόβητρο ώστε όλοι να συμμετάσχουν.

Επειδή δεν θα συμμετάσχουν όλοι αν ενεργοποιηθούν σενάριο πολύ πιθανό τότε η διαδικασία και από τυπικά εθελοντική θα καταστεί υποχρεωτική.

Το αναξιόχρεο ελληνικό δημόσιο επικαλείται την προστασία του υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος και καθιστά την όλη διαδικασία έρμαιο του αναγκαστικού δικαίου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά ότι το αναξιόχρεο και αναξιόπιστο ελληνικό κράτος μπορεί να συμπεριφερθεί όπως νομίζει για να επιτύχει τους στόχους του.

Μια επίσης σημαντική παράμετρος με τον νέο νόμο για το PSI+ και τις ρήτρες συλλογικής δράσης CACs υπάρχουν τροποποιήσεις τέτοιας νομικής κλίμακας που υπερκερνούν κείμενες νομοθεσίες.

Το ελληνικό κράτος εκ του πονηρού έλαβε μια τέτοια απόφαση για να προστατευθεί από ομαδικές αγωγές φυσικών προσώπων ή αγωγές θεσμικών επενδυτών.



http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο