Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ποιος είναι ο Σταύρος Ψυχάρης και γιατί κήρυξε πόλεμο στην Τρόικα, στον Σαμαρά και στους «κουκουλοφόρους»


Είναι επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα της χώρας με βαρύ παρελθόν, δύσκολο παρόν και απρόβλεπτο μέλλον. Για δεκαετίες ολόκληρες ο ΔΟΛ ασκούσε μια πρωτοφανή επιρροή στον δημόσιο βίο της χώρας, είτε από το προσκήνιο, είτε από το παρασκήνιο.


Το Βήμα και τα τα Νέα, μπορούσαν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις, να επηρεάζουν επιχειρηματικές συμφωνίες ακόμα και να διαμορφώνουν πολιτικές. Το σίγουρο είναι ότι η μεταπολιτευτική περίοδος σφραγίστηκε από τον ΔΟΛ και είναι ακόμα πιο σίγουρο ότι οι κυβερνήσεις είτε της δεξιάς είτε του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκαν να συνθέσουν τις πολιτικές τους συνυπολογίζοντας τις επιθυμίες και τις προτεραιότητες του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Στο συλλογικό υποσυνείδητο της εποχής που κλείνει με το μνημόνιο η Χρήστου Λαδά όπου βρίσκονταν τα παλιά γραφεία του ΔΟΛ, ισοδυναμούσε με την έδρα του αθέατου επιτρόπου της χώρας. Ίσως να ηχεί υπερβολικό, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι για δεκαετίες ο αείμνηστος Λαμπράκης και ο Ψυχάρης συγκυβέρνησαν με ένα τρόπο την Ελλάδα. Στα λεξικά της εποχής, η έννοια “διαπλοκή” σίγουρα συμπεριλάμβανε και τον ΔΟΛ.

Η κρίση, η έλευση του ΔΝΤ στην χώρα και η αλλαγή εποχής που έφερε το διαδίκτυο αναδιατάσσουν βίαια την εκδοτική βιομηχανία στην Ελλάδα, που βρέθηκε απροετοίμαστη μπρος στις κοσμογονικές αλλαγές που προανήγγειλε η χρεοκοπία. Η “Ελευθεροτυπία” το πρώτο θύμα της κρίσης, έκλεισε γιατί δεν κατάφερε να προσαρμοστεί έγκαιρα σε ένα νέο περιβάλλον που προϋπέθετε χαμηλό κόστος, ελεγχόμενο δανεισμό και εκδοτικό σχέδιο. Πριν χάσει την μάχη των οικονομικών η “Ελευθεροτυπία” είχε χάσει ήδη την μάχη του περιεχομένου. Ήταν πολύ συστημική για τα γούστα της νεολαίας που έφευγε για το Ιντερνετ αναζητώντας περισσότερη ελευθερία. Η συντριπτική πλειονότητα των δημοσιογράφων της νόμιζαν ότι εργάζονται σε ΔΕΚΟ και ότι τα δάνεια θα διασφάλιζαν στον αιώνα τον άπαντα την βιωσιμότητα της .

Στην ίδια παγίδα είχε πέσει και ο ΔΟΛ . Η άνοδος του χρηματιστηρίου το 1999 έφερε μια πλασματική ρευστότητα ενθαρρύνοντας την διοίκηση του να αγοράζει ό,τι πουλιόταν την εποχή εκείνη. Από εκδοτικούς οίκους έως περίπτερα... Αν και ο Σταύρος Ψυχάρης είδε εγκαίρως ότι η υπερδιόγκωση του ΔΟΛ δεν του έλυνε το πρόβλημα, δεν πρόσεξε αυτό που ερχόταν. Ότι σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης θα επιβιώσουν μόνο όσοι έχουν χαμηλό δανεισμό, ρευστότητα και ελεγχόμενο κόστος. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα περικοπών δεν είχε υπολογίσει το βάθος της κρίσης και κυρίως την διάρκεια της.

Σήμερα ο Σταύρος Ψυχάρης που ταυτίστηκε όσο κανένας άλλος δημοσιογράφος τα τελευταία σαράντα χρόνια με αυτό που αποκαλούμε κατεστημένο δείχνει να θέλει να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και το σύστημα πολιτικής εξουσίας που στήριξε με αποτελεσματικότητα στο πρόσφατο παρελθόν. Οι ανταγωνιστές του ισχυρίζονται ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η τοποθέτηση ξένων επιτρόπων θα εκλογικεύσουν τον δανεισμό με ορατό αποτέλεσμα οι υπερχρεωμένες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε ασφυξία. Ισχυρίζονται ακόμα ότι η εξέλιξη αυτή ανατρέπει κάθε προγενέστερη συμμαχία με την σημερινή κυβέρνηση, εξ ου και οι επιθέσεις του εκδότη στην τρόικα και “στους εγχώριους κουκουλοφόρους συνεργάτες της και την κατοχή της χώρας από την Μέρκελ." Το σίγουρο είναι ότι αυτή η επιλογή, αν δεν υπάρξει συμβιβασμός και ανακωχή θα δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση που πολιτεύεται σε ένα εξαιρετικά στενάχωρο περιβάλλον εντός και εκτός συνόρων. Κάποιοι άλλοι πάντως βλέπουν πίσω από την επίθεση στην Τρόικα και τους δανειστές μας την αρχή μιας πιο σταθερής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ είναι ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο. Προσωπικότητα πολύπτυχη και πολυσχιδής, συχνά προκαλούσε ερωτήματα με τις δραστηριότητές του για κάποιες από τις οποίες δαιμονοποιήθηκε. Από απλός συντάκτης στο Βήμα έγινε ιδιοκτήτης του ΔΟΛ. Ως διευθυντής της εφημερίδας τοποθετήθηκε Διοικητής του Αγίου Όρους! Είναι το πραγματικό αφεντικό του Μεγάρου Μουσικής και είναι μέλος δ.σ. ακόμη και στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού !

Τον ένα γιο του (τον βουλευτή) τον βάφτισε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον άλλο γιο του τον βάφτισε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ο γιος του Ανδρέας είναι βουλευτής του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος ήταν μυστικοσύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Ιστορία μισού αιώνα

Η ιστορία λέει ότι όλοι οι πολιτικοί τον τρέμουν. Ο Γεώργιος Ράλλης είπε το 1980 βλέποντας τον Σταύρο Ψυχάρη να μπαίνει στο περιστύλιο της Βουλής: «Σουτ, μη μιλάτε, έρχεται ο Ψυχάρης» είπε, αφού, αυτός ο πολυπράγμων δημοσιογράφος δημιούργησε τότε τον μύθο, ότι βοήθησε να εκλεγεί πρόεδρος στη ΝΔ ο Αβέρωφ.

Ας πάμε στα πρόσφατα

Πριν ένα χρόνο ο τότε ευάλωτος Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε κρυφά σε συνάντηση τους μεγαλοεκδότες του τόπου και τον Σταύρο Ψυχάρη. Μόλις τελείωσε η συνάντηση ο Παπανδρέου κατήγγειλε, σε σύσκεψη στην Ιπποκράτους, το «αντιπαραγωγικό, κρατικοδίαιτο και κομπραδόρικο σύστημα» και είπε ότι κακώς το ΠΑΣΟΚ δεν συγκρούστηκε μαζί του. Κατήγγειλε ονομαστικά τον Σταύρο Ψυχάρη ότι τον υπονομεύει γιατί ζήτησε δάνειο 10 εκατομμύρια ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και δεν του δόθηκε επειδή ο ΔΟΛ δεν πληρούσε τα τραπεζικά κριτήρια.

Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην υπόθεση της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha, η οποία δεν έγινε ποτέ, διότι, όπως είπε, υπονομεύθηκε, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Ψυχάρης στον Παπανδρέου: Εγώ ζήτησα δάνειο, εσύ τι μου ζήτησες;

Ο πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Σταύρος Ψυχάρης απάντησε με άρθρο του στον Γιώργο Παπανδρέου:

«Είναι αληθές ότι ο ΔΟΛ εζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης τα τελευταία 90 χρόνια. Η Εθνική είπε όχι επισήμως. Ανεπισήμως, μας είπαν ότι δεν το ενέκρινε το Μαξίμου. Είναι προφανές ότι παρεμβάσεις στις τράπεζες εναντίον εφημερίδων που δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των κυβερνώντων μαρτυρούν φασίζουσα νοοτροπία. Είναι αυτονόητο ότι μαζί με την εξουσία χάνεται και η μνήμη, ακόμη και για εντελώς πρόσφατα γεγονότα.

Ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠαΣοΚ παρακαλείται να δηλώσει υπό ποιες συνθήκες συναντηθήκαμε τελευταία φορά στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί ζητήθηκε να πάμε από την πίσω πόρτα του κτιρίου. Και ποιος ζήτησε κάτι από τον άλλο!»

Ας σημειωθεί ότι ο Σταύρος Ψυχάρης θεωρούσε εκείνη τη στιγμή «τελειωμένο» τον Πρωθυπουργό της χώρας αποκαλώντας τον στο άρθρο του «ο υπό αποχώρηση πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Και ένα ...πραξικόπημα

Μετά από αυτά τα γεγονότα, όλοι θυμόμαστε το προ διμήνου αιφνιδιαστικό πρωτοσέλιδο του Βήματος της Κυριακής στο οποίο η εφημερίδα αποκάλυπτε ότι παρ' ολίγον να γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα το 2011 επειδή ο Γιώργος Παπανδρέου απειλούσε τη σταθερότητα της χώρας με την ιδέα του για δημοψήφισμα!

Την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2012, το Βήμα της Κυριακής είχε πρώτο θέμα το πως «αποφύγαμε το πραξικόπημα». Το ρεπορτάζ συνοδευόταν και από άρθρο του Σταύρου Ψυχάρη, ενώ η εφημερίδα ισχυριζόταν ότι έχει στοιχεία και ονόματα.
Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά στην αλλαγή των τεσσάρων Αρχηγών των Επιτελείων και ειδική αναφορά στον Φραγκούλη Φράγκο.

Μνημονιακοί εναντίον Τρόικας!

Τα ΜΜΕ που κατέχει ο Σταύρος Ψυχάρης στηρίζουν παραδοσιακά το αστικό πολιτικό σύστημα, το λεγόμενο «κατεστημένο». Σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στήριξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την προσφυγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Τι συνέβη και ο Σταύρος Ψυχάρης κήρυξε προ μιας εβδομάδας πόλεμο στην Τρόικα, στην κυβέρνηση Σαμαρά και καταγγέλλει τους «κουκουλοφόρους» πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους που «δίνουν γη και ύδωρ στην Τρόικα» η οποία, όπως ισχυρίζεται, κάνει «μπίζνες στην Ελλάδα»;

Αν μπουν Επίτροποι στις Τράπεζες, ο ΔΟΛ δεν θα μπορεί πλέον να παίρνει δάνεια και θα έχει σοβαρά προβλήματα, γι' αυτό ο Ψυχάρης απειλεί, λένε κάποιοι

«Η Ελλάδα δεν είναι αποικία»

Όταν έγινε γνωστό ότι η Τρόικα απαιτεί την τοποθέτηση Επιτρόπων στις Τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, το Βήμα δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία».

Αυτό το άρθρο αποτέλεσε την έναρξη ενός πολιτικο-εκδοτικού πολέμου που συνεχίζεται ως σήμερα και πιθανόν να διαρκέσει, με άγνωστες συνέπειες. «Η Ελλάδα φαντάζει χώρα υπό κατοχήν από ξένες δυνάμεις»! γράφει ο εκδότης μιας εφημερίδας που ως τότε στήριζε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, εξυγίανσης των οικονομικών κλπ.

«Η ξεκάθαρη αυτή δήλωση οφείλεται σε όλους όσοι νομίζουν ότι αυτό που δεν κατάφεραν τότε οι μεραρχίες του Γ' Ράιχ μπορούν τώρα να το επιτύχουν οι σαράφηδες της Ευρώπης!

Το σχέδιο για τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών από την τρόικα και τις παραφυάδες της, δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε καθεστώς διομολογήσεων. Φαντάζει χώρα υπό κατοχήν από ξένες δυνάμεις...

Και φθάνουμε στις νέες ρυθμίσεις. Σε γειτονικές στήλες οι ειδικοί συνεργάτες του «Βήματος» παρουσιάζουν και αναλύουν τις νέες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να κινηθούν οι τράπεζες και να... αναπτυχθεί η Οικονομία.

Είναι καταφανές ότι αν δεν σκοπείται, πάντως μπορεί να επιχειρηθεί η λειτουργία ενός σχεδίου που θα σημάνει αφελληνισμό των τραπεζών και καταστροφή του κορμού της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός έχουν την υποχρέωση να παρεμποδίσουν όσους τροϊκανούς ονειρεύονται εξουσία και χρήμα.

«Χέρι με χέρι!»

«Και εν είδει υποσημειώσεως: Όσοι ερευνούν για δάνεια των εφημερίδων ας γνωρίζουν ότι ο «θησαυρός» θα είναι άνθρακες. Και ότι οι εφημερίδες αυτής της χώρας μπορεί να εκδοθούν ακόμη και τετρασέλιδες - αλλά θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν, έστω χέρι με χέρι!» κατέληγε το άρθρο.

Με άλλα λόγια ο Σταύρος Ψυχάρης «αποκάλυπτε» ότι οι δανειστές θέλουν να αφελληνίσουν τις ελληνικές τράπεζες και απειλούσε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ότι ακόμη και αν κλείσει ο ΔΟΛ, θα πουλάει τις εφημερίδες του χέρι με χέρι !

Νέο χτύπημα με «κουκουλοφόρους»

Μόλις έγινε γνωστό το «ναυάγιο» του Eurogroup που θα ενέκρινε τη δόση των 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ο Σταύρος Ψυχάρης δημοσίευσε στο Βήμα άρθρο με τίτλο «Αφερέγγυοι εταίροι και εγχώριοι κουκουλοφόροι». Έκανε επίθεση στην κυβέρνηση και σε άλλους «κουκουλοφόρους» τους οποίους κατηγορούσε ότι δίνουν γην και ύδωρ στους δανειστές αντί να υπερασπίζονται το εθνικό συμφέρον της χώρας.

«Από εδώ και πέρα και στο βαθμό που οι εταίροι δεν ανταποκριθούν, η Ελλάδα αποκτά το ηθικό δικαίωμα να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντά της με κάθε μέσο.

Το δυστύχημα είναι ότι στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πρόσωπα και δυνάμεις που ακόμη κι αυτή την ώρα, ως άλλοι κουκουλοφόροι, δίνουν γη και ύδωρ στους αφερέγγυους εταίρους και δανειστές μας» έλεγε -συνοπτικά- το άρθρο.

Ποιοι είναι οι «κουκουλοφόροι»

Μάλιστα, σε διευκρινιστικό του άρθρο ο εκδότης πρόσθετε ότι με τον όρο «κουκουλοφόρους» εννοούσε «κυρίως το πλήθος των υποτελών προθύμων της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας που συνεπικουρούν τον Πολ Τόμσεν, υπερασπίζονται με πάθος κάθε έμπνευση των τροϊκανών και επικρίνουν χωρίς αιδώ οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη ή διατυπώνει ανησυχίες και φόβους για την οικονομία, τη χώρα και το λαό της».

Με την φράση αυτή πολλοί εννόησαν ότι ο εκδότης του Βήματος υπονοεί τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αντίπαλη εφημερίδα «Καθημερινή», η οποία διατηρεί καλή σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά και στηρίζει την εξυγίανση της χώρας με την βοήθεια της Τρόικα.

Ποιος είναι ο Σταύρος Ψυχάρης

Ένα από τα κυρίαρχα πρόσωπα των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, ο Σταύρος Ψυχάρης, γεννήθηκε στην Αθήνα την Πρωτοχρονιά του 1945. Η προσωπική του ιστορία θυμίζει μυθιστόρημα που διαπερνά την μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ ενώ η μητέρα του ήταν αδερφή του Κώστα Λουλέ, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ. Μάλιστα κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου επρόκειτο να τον βαφτίσει ο τότε ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Νίκος Ζαχαριάδης που όμως έπεσε σε μπλόκο και δεν κατάφερε να φτάσει στο μυστήριο. Έτσι, τον Σταύρο Ψυχάρη θα τον βαφτίσει εκ των ενόντων ο θείος του Κώστας Λουλές. Η συγγενική σχέση με τον Λουλέ θα του διασφαλίσει ισχυρή πρόσβαση στην ΕΔΑ και την δημοσιογραφική σταδιοδρομία του θα την ξεκινήσει στην «Δημοκρατική Αλλαγή» την απογευματινή, μετεμφυλιακή εφημερίδα της ΕΔΑ και αδερφό φύλλο της προδικτατορικής Αυγής. Την ίδια εποχή στην 'Δημοκρατική” αλλαγή εργάζονται οι Βασίλης Ραφαηλίδης, Τόνια Μαρκετάκη και Θόδωρος Αγγελόπουλος).

Ευφυής και δραστήριος, κατάλαβε έγκαιρα ότι ο ρομαντισμός του κομμουνισμού δεν οδηγούσε πουθενά εκείνη την εποχή.

Αμέσως μεταπήδησε στο «Έθνος» σε μια κρίσιμη εποχή και ως πολιτικός συντάκτης άρχισε να διακρίνεται. Ανήκε σε μια μοναδική δημοσιογραφική παρέα του προδικτατορικού «Έθνους». Σ' αυτήν συμμετείχαν ο Γιάννης Καψής, ο Γιώργος Σπορίδης, ο Γιώργος Καράγιωργας και ο ίδιος

Μεταγραφή στο Συγκρότημα Λαμπράκη

Στην πρώτη επέτειο της χούντας, το 1968, μεταπήδησε στο συγκρότημα Λαμπράκη ως πολιτικός συντάκτης και μάλιστα κοινοβουλευτικός, παρότι δεν λειτουργούσε η Βουλή λόγω της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Μόλις βρέθηκε στη Χρήστου Λαδά άρχισε να ανελίσσεται. Η ευστροφία, η ευελιξία, η εργατικότητα του, το πάθος του για το ρεπορτάζ και κυρίως η ικανότητά του να κερδίζει την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων του τον βοήθησαν να ανέβει πολύ γρήγορα. Η σχέση του με το ΚΚΕ το οποίο ως εκδότης του Βήματος δεν άγγιξε ποτέ θα τον βοηθήσει μετά την πτώση της χούντας αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που δέχτηκε με αφορμή την κουμπαριά του με τον υπουργό της δικτατορίας των συνταγματαρχών Βύρωνα Σταματόπουλου.

Οι κατηγορίες του εκδότη του περιοδικού «Αντί» Χρήστου Παπουτσάκη ο οποίος είχε συμπεριλάβει τον Στ. Ψυχάρη σε κατάλογο δημοσιογράφων που είχαν εκθειάσει το δικτατορικό καθεστώς, δεν αποδείχτηκαν ποτέ.

Με τον Χρήστο Λαμπράκη

Η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική σκηνή της χώρας, στις 18 Οκτωβρίου 1981, βρήκε τον Σταύρο Ψυχάρη να παίζει ήδη σοβαρό ρόλο στο συγκρότημα. Διευθυντής του «Βήματος» ήταν ακόμη ο εκλιπών Λέων Καραπαναγιώτης.

Ήδη ο Χρήστος Λαμπράκης υπολόγιζε τη γνώμη και εκτιμούσε την αναλυτική σκέψη του πολιτικού συντάκτη.

Το 1982, ο τότε διευθυντής των «Νέων» και μετέπειτα βουλευτής Β' Πειραιώς του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής απεδέχθη την πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αλλαγές στην ιεραρχία του συγκροτήματος.

Τη διεύθυνση των «Νέων» ανέλαβε ο Λέων Καραπαναγιώτης. Ο Χρήστος Λαμπράκης αιφνιδίασε τους πάντες και προσπερνώντας την ιεραρχία τοποθέτησε τον κ. Ψυχάρη στη θέση του διευθυντή.

Από το 1983 η άνοδος του Σταύρου Ψυχάρη είναι αλματώδης. Έγινε το alter ego του Χρήστου Λαμπράκη και ο πιο ισχυρός άνθρωπος του συγκροτήματος ύστερα από αυτόν.

«Έφτασα εδώ που έφτασα κι όπου θα φτάσω μόνο με τη σκληρή δουλειά», θα δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό FLASH, τον Ιούλιο του 1993.

Με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Γίνεται συνδαιτυμόνας, συχνός επισκέπτης και συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήθελε να παρέμβει στις εξελίξεις χωρίς να χρειαστεί να κάνει δημόσια δήλωση ή παρέμβαση, ο κ. Ψυχάρης αναλάμβανε να το περάσει στην κοινή γνώμη μέσα από το «Βήμα» είτε μέσω «χρησμών» , είτε με φράσεις που αποδίδονταν, τόσο σε κύκλους του Κ. Καραμανλή, όσο και στον ίδιο.

Επιχειρηματικές δραστηριότητες

Πιθανολογείται ότι εκείνος κατηύθυνε τον Χρήστο Λαμπράκη σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνέλαβε τις νέες τάσεις στα ΜΜΕ. Ο Σταύρος Ψυχάρης διέβλεψε τη δύναμη που θα αποκτούσε όποιος ελέγχει τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ο ΔΟΛ συμμετείχε στο επιχειρησιακό σχήμα των μεγαλοεκδοτών (Λαμπράκης, Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Αλαφούζος) που συνέστησε την εταιρεία «Τηλέτυπος Α.Ε.» και πήρε την άδεια λειτουργίας του «Mega Channel», το οποίο εξέπεμψε τον Νοέμβριο του 1989. Θα ενθαρρύνει τον Χρ. Λαμπράκη να επεκταθεί επιχειρηματικά και πέραν των εκδόσεων, όπως π.χ. στην Vodafon, μια συμμετοχή που αργότερα όταν ο ΔΟΛ θα πουλήσει την συμμετοχή του θα αποκομίσει τεράστια υπεραξία η οποία θα αγγίξει τα 10δισ δραχμές. Ο Ψυχάρης θα φέρει κοντά για μια μεγάλη περίοδο τον Χρήστο Λαμπράκη με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Με τον τελευταίο η φιλία του θα καταλήξει και σε κουμπαριά αφού ο μεγαλοεπιχειρηματίσς θα βαφτίσει ένα απο τα παιδιά που απέκτησε ο Στ. Ψυχάρης σε δεύτερο γάμο με την δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα.

Σε μια συνέντευξη που είχε δώσει στον δημοσιογράφο Αλέκο Αρπλιά στην ΕΡΑ2 είχε πει: «Το μέλλον ανήκει στα ηλεκτρονικά Μέσα. Οι εφημερίδες που δεν προσαρμόζονται στις τάσεις της αγοράς είναι καταδικασμένες να κλείσουν».

Με τον Μιλτιάδη Έβερτ

Όταν ο Μιλτιάδης Έβερτ εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, μετά την εκλογική ήττα του Οκτωβρίου του 1993, αντιμετωπίσθηκε εξαιρετικά ευνοϊκά από τον Σταύρο Ψυχάρη και το «Βήμα» αφού οι σχέσεις με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου ήταν τυπικές και ουσιαστικά παγωμένες.

Είναι χαρακτηριστική η ευφορία που επικρατούσε τότε στο περιβάλλον του τότε αρχηγού της ΝΔ από την στήριξη που παρείχε το Βήμα (Πρωτοσέλιδο «Αυτός είναι ο νέος Πρωθυπουργός», με φωτό του Εβερτ), ενώ ο Σταύρος Ψυχάρης είχε μάλιστα προβλέψει δημοσίως και από τηλεοράσεως, ότι ο Μιλτιάδης Έβερτ θα ήταν ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στήριξη στον Κώστα Σημίτη

Η πρόβλεψη για τον Εβερτ δεν επιβεβαιώθηκε. Στη συνέχεια, ο Κώστας Σημίτης στηρίχθηκε πολύ δυνατά από τον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Η στήριξη στον Κώστα Σημίτη ήταν τόσο μεγάλη που η εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ την άνοιξη του 1997 συνδέθηκε με ένα γεγονός που σημάδεψε για πάντα τις σχέσεις του με το Βήμα. Εκείνη την εποχή είχε γίνει η πρώτη επιτυχής κλωνοποίηση προβάτου (η γνωστή Ντόλι). Ο κ. Ψυχάρης θεώρησε σκόπιμο να χαρακτηρίσει ως «κλώνο» τον Κώστα Καραμανλή σε άρθρο που έγραψε στο «Βήμα» με πρωτοσέλιδη φωτογραφία το πρόβατο Ντόλυ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είναι αυτός που διόρισε τον Σταύρο Ψυχάρη πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, με υπογραφή του τότε υπεξ Θόδωρου Πάγκαλου.

Άνοδος του ΔΟΛ και δάνεια

Ο Χρήστος Λαμπράκης είχε ουσιαστικά ορίσει διάδοχό του από πολύ νωρίς τον Σταύρο Ψυχάρη. Το 2003 έγινε διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, γεγονός που του αναγνώρισε την επιπλέον ισχύ και δυναμική που είχε προσδώσει στο συγκρότημα αλλά και τη μεθοδική προσπάθεια που κατέβαλε για να μπει ο ΔΟΛ στο Χρηματιστήριο.

Ο τραπεζικός δανεισμός όμως και η κρίση στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ προκάλεσε αξεπέραστα προβλήματα στον ΔΟΛ που δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε με την είσοδο ενός στρατηγικού εταίρου με την οικονομική εμβέλεια και επιφάνεια του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη.

Απειλήθηκε μόνο μια φορά

Στην ουσία ο Σταύρος Ψυχάρης απειλήθηκε μόνο μία φορά. Σε εκτενή ρεπορτάζ που δημοσιεύουν στο Unfollow πρώην συντάκτες του Βήματος που έχουν απολυθεί αποκαλύπτουν :

«Απειλήθηκε μόνο μια φορά στα χρόνια του «χρυσού» Χρηματιστηρίου. Από το δίδυμο Νίκου Μπιλίρη και Δημήτρη Χατζή, που ουσιαστικά τον προσπέρασαν στην ιεραρχία του Οργανισμού. Εκείνη την εποχή ακούστηκε για πρώτη και μοναδική φορά η ατάκα «Έχω αδειάσει το γραφείο μου και είμαι έτοιμος να φύγω». Τότε υποστηρίζουν κάποιοι, είχε σχεδιαστεί στο χαρτί και το κασέ της ανταγωνιστικής εφημερίδας που ετοιμαζόταν. Δεν χρειάστηκε όμως τίποτε από αυτά. Γιατί; Διότι το δίδυμο «υπομονή και ρεπορτάζ» τον δικαίωσε για μία ακόμη φορά... Και τιμώρησε τους άλλους. Εκείνους που βιάστηκαν να δείξουν την πρόοδό τους. Που βιάστηκαν να αλλάξουν διεύθυνση κατοικίας και κυβικά αυτοκινήτου».

Επιμύθιο

Σε ένα από τα άρθρα που υπογράφουν οι πρώην απολυμένοι του ΔΟΛ γράφουν για τον Σταύρο Ψυχάρη:

«Ο μύθος λέει πως έχει το (αθόρυβο) πάτημα της γάτας. Η διαδρομή του μαρτυρά πως πιθανότατα διαθέτει και τις επτά ψυχές της. Ένας δημοσιογράφος που θριάμβευσε ως επιχειρηματίας. Ένας επιχειρηματίας που ποτέ δεν σταμάτησε να σκέφτεται ως δημοσιογράφος. Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο τελευταίος αυτοκράτορας των παραδοσιακών ΜΜΕ. Και βλέπει την αυτοκρατορία του να χάνεται...»



 iefimerida.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο