Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

DJ: Τί μπορεί να περιλαμβάνει ένα αρχικό σχέδιο επαναγοράς


Ένα αρχικό σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να αφορά περίπου τους μισούς από τους τίτλους που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές και -εάν είναι επιτυχημένο- να μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 10% του ΑΕΠ, δήλωσαν στο Dow Jones Newswires ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.


"Στόχος είναι να δελεαστούν οι κάτοχοι του 50% περίπου των υφιστάμενων ομολόγων με μια αρχική προσφορά της τάξης των 25 σεντς ανά ευρώ", ανέφερε μία απο τις πηγές. "Εάν όλα πάνε καλά, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών ή περίπου τόσο".

Η ανταλλαγή ελληνικού χρέους που έλαβε χώρα το Μάρτιο μείωσε την αξία των ομολόγων που διακρατούν οι ιδιώτες πιστωτές στα περίπου 63 δισ. ευρώ. Η επαναγορά του 50% των ομολόγων στο 25% της αξίας τους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επαναγοράσει 31,5 δισ. ευρώ με περίπου 8 δισ. ευρώ. Αυτό θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 23,5 δισ. ευρώ, ή άνω του 10% του ΑΕΠ.

Είτε κατά τύχη, είτε όχι, το ποσό των 8 δισ. ευρώ προσεγγίζει τα κέρδη που εκτιμάται ότι θα αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στα χέρια της και που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να διοχετεύσει στην ελληνική κυβέρνηση.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα μέρος της επαναγοράς μέσω των κεφαλαίων από τη δόση του δανείου και ένα μέρος μέσω της "ανακύκλωσης" των κερδών της ΕΚΤ.

Τα τελικά νούμερα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ποσοστό των ομολογιούχων που θα θεωρήσουν την προσφορά αποδεκτή. Όσο λιγότεροι ομολογιούχοι δεχτούν να συμμετάσχουν, τόσο λιγότερο χρέος μπορεί να εξοφληθεί άμεσα. Η αύξηση της τιμής προσφοράς θα ενίσχυε την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, αλλά θα περιόριζε παράλληλα τη μείωση του καθαρού χρέους για κάθε ομόλογο που επαναγοράζεται.

Η επαναγορά είναι μέρος εντός πολύπλευρου σχεδίου των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας να μειώσουν το χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το σχέδιο επαναγοράς στη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες σήμερα μαζί με άλλα μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια προς την Ελλάδα και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων αυτών.

Εάν δεν ληφθεί καμία δράση, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να κορυφωθεί στο 192% του ΑΕΠ το 2014 και να υποχωρήσει στο 145% περίπου μέχρι το 2020. Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα χωρίς μια άμεση μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ομολόγα άνω των 20 δισ. ευρώ, περιμένουν ότι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμμετάσχουν στην επαναγορά.

"Είναι εθελοντική, αλλά όχι τόσο εθελοντική για μας", δηλώνει υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. "Περιμένω ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παίξουν κεντρικό ρόλο στην επαναγορά και φοβάμαι ότι θα υπάρχει ένα πολύ μικρό ή και καθόλου premium που θα προσφερθεί".

Οι ιδιώτες πιστωτές έχουν στην κατοχή τους 20 διαφορετικά ελληνικά ομόλογα, με τα εννέα να διαπραγματεύονται πάνω από τα 25 cents και 11 κάτω. Το δεκαετές είναι στα 33 cents ανά ευρώ.

Ο Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθεί ένας τρόπος να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από τη νέα ανταλλαγή χρέους στον ισολογισμό των ελληνικών τραπεζών.

Η Ευρωζώνη ελπίζει ότι η επαναγορά θα βοηθήσει να πειστεί το ΔΝΤ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες του να διασφαλίσει μια μεγαλύτερη μείωση του χρέους με τις χώρες της Ευρωζώνης να απομειώνουν ένα μέρος από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι αυτό θα είναι πολιτικά αδύνατο σε ορισμένες χώρες και νομικά αδύνατο σε περισσότερες από μια.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο