Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Υποβάθμισε την Κύπρο κατά δύο μονάδες η Fitch, με αρνητικές προοπτικές…


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου κατά δύο μονάδες, από BB+ σε BB- με αρνητικές προοπτικές, προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Τα ομόλογα της Κύπρου, πριν από την υποβάθμιση της Fitch, ήταν ήδη στην κατηγορία junk. Ο οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι η υποβάθμιση αντανακλά τις πιο αδύναμες μακροοικονομικές προοπτικές, το ότι ο προϋπολογισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, όπως και τα συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας για το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση για την επίσημη ενίσχυση της Κύπρου συνέβαλε, όπως εξηγεί η Fitch, στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και προκάλεσε αμφισβητήσεις για την μεταρρύθμιση του κρατικού τομέα και την διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Η ευελιξία της Κύπρου για βραχυπρόθεσμο δανεισμό, αναφέρει ακόμη η Fitch, μειώθηκε και αυτή καθώς εξαρτάται σε τραπεζικό δανεισμό για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κύπρου, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η ύφεση έχει επιδεινωθεί μέσα στο περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για το 2012 η ύφεση θα φτάσει το 2% έναντι ισχνής ανάπτυξης 0,5% το 2011. Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 και θα παραμείνει ως το 2014. Το έλλειμμα για φέτος προβλέπεται από τη Fitch στο 5% του ΑΕΠ από το 6,3% του 2011και έναντι του στόχου για 2,6%.
Ακόμη, σε ό,τι αφορά το χρέος, η Fitch το υπολογίζει σε 120% ως το 2014 έναντι του 71,1% του 2011 κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών ανακεφαλαιοποίησης. Οι τρεις βασικές τράπεζες θα χρειαστούν 4 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ, σημειώνει ο οίκος.

αἰέν ἀριστεύειν


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο