Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς μετά το "ναυάγιο" του Eurogroup


Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους...

Σε διμερείς συναντήσεις, που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με ομολόγους του, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το νέο Έκτακτο Πλαίσιο Στήριξης 2014-2020, θα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει χωρίς άλλη καθυστέρηση σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.


Εντός της ημέρας, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις δηλώσεις του οποίου βασίζεται εν πολλοίς η κυβέρνηση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ, των 44 δισ. ευρώ, η οποία βέβαια συνδέεται με τη λύση-πακέτο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Επίσης θα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.

Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να θέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, λέγοντας ότι η Ελλάδα έπραξε στο ακέραιο όσα της ζητήθηκαν και ότι είναι σειρά των εταίρων και δανειστών να πράξουν το καθήκον τους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η νέα συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας θα οδηγήσει σε αποφάσεις και δεν θα καταλήξει ξανά σε ναυάγιο.

Η σφοδρότητα της σύγκρουσης Γερμανίας - ΔΝΤ, ωστόσο, αναγκάζει πλέον την κυβέρνηση να περιορίζεται σε συγκρατημένες εκτιμήσεις, κυρίως επειδή θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να κάνει απότομη στροφή η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη σθεναρή στάση της.


Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε επαναγορά ομολόγων

To Eurogroup συμφώνησε στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που συνεπάγεται η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους μέσω της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, επισήμανε ο Β. Σόιμπλε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα στην επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε χθες στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι θα «πρέπει να συζητηθούν ακόμη οι λεπτομέρειες και μια σειρά ζητημάτων τεχνικού χαρακτήρα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένει αποφάσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και επισήμανε ότι έχει συμφωνηθεί να δοθούν στην Ελλάδα δύο χρόνια μέχρι να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα.


«Πέρασε» η πρόταση για μηχανισμούς ελέγχου

«Συζητήσαμε επί μακρόν για επιπρόσθετα μέτρα χρηματοδότησης», είπε ο Γερμανός υπουργός, αναφερόμενος στις διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν στο Eurogroup.

Κάποιες χώρες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να διατεθούν πλεονάσματα από τους τρέχοντες προϋπολογισμούς τους προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μάλλον της γνώμης ότι θα πρέπει να προβλεφθεί αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF», είπε ο κ. Σόιμπλε, παραδεχόμενος ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις, ωστόσο «σημειώθηκε καλή πρόοδος».

Πάντως και σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «πέρασε» η πρόταση για μηχανισμούς ελέγχου, δηλαδή ρήτρες εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Διασφαλίστηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν βήμα-βήμα και ότι κάθε φορά θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

«Το πρόβλημα είναι τόσο σύνθετο που δεν καταφέραμε να βρούμε τελική λύση», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε


epikaira.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο