Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ανασχηματισμός ante portas


Η κλεψύδρα άρχισε να «μετράει» το χρόνο για τον ανασχηματισμό που είναι ante portas. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει έτοιμο το σχέδιο για τις αλλαγές στην κυβέρνησή του, αν και θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα, και σε κάθε περίπτωση μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τους Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.


Ο Α. Σαμαράς θέλει ένα σχήμα αξιόμαχο για τους δύσκολους μήνες που έρχονται και όλοι στο στενό περίγυρο έχουν αντιληφθεί ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι όσο ποτέ αναγκαίος για να προχωρήσει η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος που έχει κολλήσει.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν, ο ανασχηματισμός οριοθετείται αμέσως μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και περί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ώστε να λυθούν οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται και να δοθεί οριστικό τέλος στα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ο Α. Σαμαράς είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες μια σειρά από συναντήσεις με όλες τις ηγεσίες των υπουργείων και διαπίστωσε ότι πολλά απ’ όσα έχει πει δεν έχουν υλοποιηθεί, ενώ τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου επιδεικνύουν πρωτοφανές άγχος και τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους για μια καλή κουβέντα, ένα παραπολιτικό και μια θετική αναφορά.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, όπως λένε οι συνεργάτες του, και αρκετά πιο απελευθερωμένος από την πρώτη κατάρτιση του υπουργικού συμβουλίου, θα φτιάξει μια κυβέρνηση μάχης.

Στη μαύρη λίστα του Μαξίμου έχουν μπει εδώ και καιρό διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί που δεν είχαν την διάθεση να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια και στο νέο σχήμα θα τοποθετηθούν πρόσωπα που θα προχωρήσουν τάχιστα τις διορθωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος.

Ένα από τα στοιχεία που θα καθορίσει τις επιλογές του Πρωθυπουργού είναι ο “πολιτικός τσαμπουκάς” που πρέπει να έχουν οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί.

Κλειδί για το εύρος του ανασχηματισμού θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν και ο Βενιζέλος μάλλον θα πάει σε επιλογές, παρόμοιες με αυτές της συγκρότησης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Ο χορός της ονοματολογίας

Πολλά ακούγονται για τα ονόματα όσων μένουν, των νέων που θα δοκιμαστούν, αλλά και των προσώπων που θα κουνήσουν…μαντήλι!

Αμετακίνητοι εμφανίζονται ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής του Χρήστος Σταϊκούρας και υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης.

Πολύ ψηλά είναι οι μετοχές του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, που έχει «απλωμένο τραχανά» και πολλά μέτωπα ανοικτά και δεν θα μετακινηθεί.

Στα πόστα τους παραμένουν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Πολλές σκέψεις υπάρχουν για τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και το επικρατέστερο σενάριο είναι να διαχωριστεί το υπουργείο και να συσταθεί εκ νέου το υπουργείο Υποδομών, άρα να μείνει στον τομέα της ανάπτυξης.

Πολλά προβλήματα έχουν διαγνωστεί στα υπουργεία Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν.

Ο Πρωθυπουργός έχει καλή εικόνα για τον Θανάση Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μάλλον δεν θα γίνουν αλλαγές και θα παραμείνει μαζί με τον αναπληρωτή του, Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Αντώνης Μανιτάκης, είναι στο … «κόκκινο», αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίσταση ή όχι του Φ. Κουβέλη.

Εκνευρισμός υπάρχει εδώ και καιρό για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δεν αποκλείεται να βρεθούν εκτός για διαφορετικούς λόγους τόσο ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος (λέγεται ότι θα μετακινηθεί), όσο και ο αναπληρωτής του Μάριος Σαλμάς, αλλά και η υφυπουργός Φ. Σκοπούλη.

Από εκεί και πέρα, προβλέπεται ενδεχομένως «σφαγή» υφυπουργών, αλλά ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που θα έχει τον τελευταίο λόγο και όσα κυκλοφορούν είναι ευσεβείς πόθοι και επιθυμίες διαφόρων!

Μάρκος Αυρήλιος


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο