Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ιταλία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές


Στην τελική ευθεία για τις εκλογές έχει μπει η Ιταλία. Οι περισσότεροι Ιταλοί μοιάζουν να βρίσκονται σε δίλημμα. Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι; Ή μήπως Μπέπε Γκρίλο;

Τη μεγάλη επιστροφή στην πολιτική σκηνή προσπαθεί να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος το 2011 πιέστηκε από την ΕΕ να παραιτηθεί λόγω της αδυναμίας του να δώσει πειστικές απαντήσεις στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές ο κεντροδεξιός συνασπισμός κομμάτων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι βρισκόταν 5-6% μονάδες πίσω από τον κεντροαριστερό συνασπισμό κομμάτων του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι.


Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η διαφορά με τους κεντροαριστερούς φθίνει. Δεν υπάρχουν ωστόσο δημοσκοπήσεις που να στηρίζουν ή να διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο εκλογικός νόμος απαγορεύει τος δημοσκοπήσεις μέχρι και δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές. Όμως ο πρώην πρωθυπουργός, στον οποίο ανήκουν πολλοί σημαντικοί τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας ξέρει πώς να ενισχύσει τη δημοτικότητά του. Με υποσχέσεις:

«Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία μας θα δώσουμε λύση σε μια αδικία. Θα καταργήσουμε το φόρο πρώτης κατοικίας και θα επιστρέψουμε στους πολίτες τους φόρους που πλήρωσαν για τα σπίτια τους το 2012».


Νίκη Μπερσάνι βλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Οι ιταλικές δημοσκοπήσεις θεωρούν μάλλον απίθανο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι να επιστρέψει στον πρωθυπουργικό θώκο. Εκτιμούν ότι οι εκλογές θα δώσουν τη νίκη στο συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών, πρασίνων και ενός αριστερού κόμματος, του οποίου ηγείται ο πρώην κομμουνιστής και υπουργός Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι. Ο Μπερσάνι θέλει να ακολουθήσει την πολιτική γραμμή Μόντι, δίνοντας ωστόσο περισσότερο βάρος στην οικονομική ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας: «Δικαιολογημένα η Ευρώπη μπορεί να περιμένει από την Ιταλία ότι δεν θα είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης», δήλωσε ο υποψήφιος για την ιταλική πρωθυπουργία στο Βερολίνο μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Τρίτη δύναμη αναμένεται να αναδειχθεί η κίνηση πολιτών «5 Αστέρια» του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος βάφτισε τις προεκλογικές του περιοδείες ανά την Ιταλία «Τσουνάμι». Το κόμμα του αναμένεται να συγκεντρώσει πολλές ψήφους διαμαρτυρίας προσφέροντας πολιτική στέγη σε όσους απογοητεύτηκαν από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχηματισμούς.

 (Πηγή: DW)


ΠΗΓΗ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο