Γιατί η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο για τη φορολόγηση της Google
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι στο ταξίδι αστραπή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα, θέματα που θα συζητηθούν είναι η οικονομική κρίση , η ανεργία, το εξοπλιστικό με τις γαλλικές φρεγάτες, αλλά και το ενδιαφέρον της Γαλλίας, να συμμετάσχει στις έρευνες επί ελληνικού εδάφους για υδρογονάνθρακες .
Όμως ένα θέμα που θα συζητηθεί σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες και δεν έχει τύχει ανάλογης δημοσιότητας, καθώς θα τεθεί από την ελληνική πλευρά είναι και το θέμα της φορολόγησης της Google.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Τύπου Σίμος Κεδίκογλου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο φορολόγησης της εταιρείας, που εκμεταλλεύεται πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, όπως έχει γίνει πρόσφατα και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Μάλιστα το μοντέλο που υιοθέτησε προσφάτως η Γαλλία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Έλληνες αξιωματούχους.
Στις αρχές Φεβρουαρίου στο Παρίσι , υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του προέδρου της αμερικανικής μηχανής αναζήτησης Google Έρικ Σμιτ και εκπροσώπων των Γάλλων εκδοτών, υπό την αιγίδα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, για την αποζημίωση των Γάλλων εκδοτών από τις μηχανές αναζήτησης.
Η εταιρεία-γίγαντας του Διαδικτύου θα δημιουργήσει στη Γαλλία ένα ταμείο ύψους 60 εκατ. ευρώ για "τη διευκόλυνση της μετάβασης του Τύπου στον ψηφιακό κόσμο"
Μια παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μετά από μια εξαετή αντιπαράθεση μεταξύ της Google και του Copiepresse, του οργανισμού που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των βελγικών εφημερίδων και στο Βέλγιο.
Σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν το "Google Tax", το περιεχόμενο των Μέσων έχει βελτιωθεί κατά πολύ από τις νέες μορφές διαφήμισης που συνδυάζει εικόνα με multimedia περιεχόμενο και κείμενο. Έτσι, ο παγκόσμιος κολοσσός των search engines, καλείται να καταβάλλει το αντίτιμο που της αναλογεί για τα οφέλη της από τη νέα μορφή περιεχομένου.
Oι Γάλλοι εκδότες εφημερίδων ζητούσαν από την Google να πληρώνει συγγενικά δικαιώματα, ένα είδος επέκτασης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σε περίπτωση έμμεσης χρήσης των έργων τους. Οι εφημερίδες, αλλά επίσης ο κόσμος της μουσικής ή του κινηματογράφου, επικρίνουν τις μηχανές αναζήτησης διότι αποκομίζουν κέρδη από διαφημίσεις απλώς με το να κάνουν αναφορά ή με το να παραπέμπουν στο δικό τους περιεχόμενο.
Πριν τη συμφωνία, οι γαλλικές φορολογικές αρχές απαίτησαν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από την Google μετά από έρευνα των "τιμών μεταβίβασης" μεταξύ της Google France και του παραρτήματός της στην Ιρλανδία, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Le canard enchaine
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το γαλλικό μοντέλο σχεδιάζει να υιοθετήσει και η ελληνική κυβέρνηση, και δεν αποκλείεται ο κ. Σαμαράς να συζητήσει το θέμα με τον κ. Ολάντ, ώστε μια ανάλογη συμφωνία να έχει επιτυχή έκβαση και στη χώρα μας.
Άλλωστε μπορεί από τη φορολόγηση της Google σε πρώτη φάση να μην μπει ευρώ στα κρατικά ταμεία, αλλά αυτό θα γίνει εμμέσως καθώς θα στηριχθούν ελληνικές επιχειρήσεις τύπου στο διαδίκτυο που φορολογούνται και δοκιμάζονται από την κρίση , ενώ θα διατηρηθούν θέσεις εργασίας, κάτι που απασχολεί σημαντικά τα κυβερνητικά στελέχη, μετά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία, στη χώρα μας.
“News247”
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.