Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Επιβεβαιώνει το "B-" για την Ελλάδα ο οίκος Fitch

Μετά την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Moody΄s, ήρθε η σειρά της Fitch να εκφράσει τη δική της συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής στη χώρα μας.

Ο διεθνής οίκος επιβεβαίωσε σε "B-" την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, με outlook "σταθερό".

Παράλληλα, επιβεβαίωσε το βραχυπρόθεσμο IDR της Ελλάδας σε "Β", ενώ αναβάθμισε το "Country Ceiling" σε "B+", από "B" -κίνηση που αντανακλά τον μειούμενο κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη.

Στην έκθεσή της η Fitch εξηγεί πως η επιβεβαίωση και οι σταθερές προοπτικές της αξιολόγησης αντικατοπτρίζουν τους εξής παράγοντες:

-Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά να εξαλείψει τις μακροχρόνιες μακροοικονομικές ισορροπίες, ενώ δεν έχουν επαναληφθεί οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην αποδέσμευση των δόσεων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ που αμαύρωναν τις προσπάθειες προσαρμογής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.  Η Fitch αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του μνημονίου θα έχουν ικανοποιητική έκβαση έως τα τέλη του έτους. Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενη, έως το Φεβρουάριο του 2014. Ο οίκος αναγνωρίζει ότι θα παρουσιαστεί χρηματοδοτικό "κενό" της τάξης των 11 δισ. ευρώ την περίοδο 2014-15, ωστόσο θεωρεί πως λογικά θα είναι διαθέσιμες διάφορες επιλογές για να αντιμετωπιστεί αυτό.

-Η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμόζεται και να ανακάμπτει είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, η προσαρμογή λαμβάνει χώρα κυρίως μέσω της ύφεσης και της ανεργίας. Η ανάκαμψη εξακολουθεί να κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Παρ΄ολ΄αυτά ο ρυθμός συρρίκνωσης του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 3% στο γ΄ τρίμηνο, από 5,6% στο α΄ τρίμηνο, ενώ η ανεργία δείχνει να αποκλιμακώνεται, παρά το επίπεδο-ρεκόρ του 27%. Η Fitch έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις για το πραγματικό ΑΕΠ του 2013, κάνοντας λόγο για μείωση 4% από μείωση 4,3% προηγουμένως, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 0,5% το 2014.

-Υπάρχουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα στον ορίζοντα που διατηρούν ζωντανή την προοπτική σταθεροποίησης του λόγου δημόσιο χρέος/ΑΕΠ. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2013 και έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ, από 6,1% το 2012. Ο οίκος κάνει λόγο για αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή σε πρωτογενές επίπεδο -περίπου 11% του ΑΕΠ την περίοδο 2009-13, εξαιρουμένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών- και αναμένει σταθεροποίηση του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 176% του ΑΕΠ το 2014.

-Η Ελλάδα κατέγραψε το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο 1Q-3Q13. Αυτό επετεύχθη κυρίως χάρη στο σημαντικό περιορισμό των εισαγωγών και την ανακούφιση από το χρέος. Ωστόσο, αντανακλά επίσης την ήπια ανάκαμψη των εξαγωγών εμπορευμάτων, τις υψηλές εισπράξεις από τον τουρισμό και την σημαντική ενίσχυση των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. Τα πλεονάσματα δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα, ωστόσο ετοιμάστηκε το έδαφος για την ανάκαμψη των εσόδων από τις εξαγωγές εμπορευμάτων και τη ναυτιλία με στήριξη από την τόνωση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας, την εκκολαπτόμενη ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και το ισχυρότερο παγκόσμιο εμπόριο.

-Η διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από την επιτυχία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα μπροστά στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Πρόοδος έχει σημειωθεί επίσης στην αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο, άλλα πτυχές των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν συναντήσει σημαντική αντίσταση από κατεστημένα συμφέροντα, βάζοντας τροχοπέδη στα κέρδη της παραγωγικότητας και ανακόπτοντας την ενίσχυση των ροών από τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

-Οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι. Ο οίκος κάνει αναφορά στη κόπωση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις "αποστασίες" που έχουν μειώσει την πλειοψηφία του κυβερνητικού σχήματος στη Βουλή. Τυχόν πρόωρες εκλογές, που δεν περιλαμβάνονται στο βασικό σενάριο του οίκου, θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μια κυβέρνηση που τάσσεται κατά της λιτότητας και της Ε.Ε. Ωστόσο, η Fitch σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει από την ακραία θέση του για έξοδο από την Ευρωζώνη.

-Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας υποστηρίζονται ακόμη από το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το μέσο όρο των χωρών που έχουν "Β" και "BB" και από τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο