Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Τσίπρας: «Περιμένουμε τις Ευρωεκλογές

Την πεποίθηση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις ευρωεκλογές με διαφορά εξέφρασε ο Αλέξης Τσιπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε από κοινού στους Financial Times, το Reuters και το BBC, ενώ επανέλαβε πως το Μνημόνιο θα ακυρωθεί αλλά δεν εγκαταλείπει τελείως την έννοια «διάσωση της Ελλάδας».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Peter Spiegel για λογαριασμό των τριών ξένων ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει εντολή να διοικεί αυτή την χώρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος στις ευρωεκλογές του Μαΐου», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον λόγο σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα νικήσει στις ευρωεκλογές: «Σε αυτές τις εκλογές, ο κόσμος θα ψηφίσει χωρίς φόβο, χωρίς τον φόβο των προεκλογικών κατηγοριών που εξαπέλυσαν οι αντίπαλοι μας το 2012, πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει στην εξουσία θα ερημώσουν τα πάντα. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει με μεγάλη διαφορά στις Ευρωεκλογές και φοβάμαι επίσης ότι η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τα ποσοστά της. Για την κυβέρνηση θα είναι πραγματική καταστροφή. Ο φόβος του κ. Σαμαρά είναι πως θα τα βρει δύσκολα την επόμενη ημέρα στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης χωρίς την υποστήριξη του κόσμου».

Στη συνέχεια, οι Financial Times αναφέρουν πως «η προοπτική του κ. Τσίπρα να γίνει πρωθυπουργός, αποτέλεσε σοκ για την ΕΕ το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν Ελληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί προειδοποίησαν ότι η υπόσχεση του να ακυρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης θα οδηγούσε σε ελληνική χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κοντράρονται πόντο- πόντο».

Τι θα κάνει ο Τσίπρας με το Μνημόνιο

Η οικονομική εφημερίδα, αναφέρεται και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «αν και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευση του να ακυρώσει το Μνημόνιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει πλήρως την ιδέα της διάσωσης, λέγοντας πως πιστεύει ότι οι διεθνείς δανειστές και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους ως ένα κομμάτι της επαναδιαπραγμάτευσης από το να ρισκάρουν την κατάρρευση της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει συζητήσει ήδη με τον Βόλφγκανγκ την έξτρα ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα οι ηγέτες της Ευρωζώνης να δεχθούν μεγάλες απώλειες και παραδέχθηκε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει ''διαφορετικές ιδέες''».

Ωστόσο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα μπορούσε να βρει συμμάχους σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης για να αναγκάσει την ευρωζώνη να δεχθεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, αναφέρουν οι FT και με τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάζει:

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μια διαμάχη μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Ισως είναι μια μάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας και των χωρών που έχουν τρία Α στην οικονομική βαθμίδα. Εχουμε την πρόθεση να κάνουμε συμμαχίες στην ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία», ενώ αναφέρει και το τι θα έλεγε στους Γερμανούς φορολογούμενους: «Λέμε στους Γερμανούς πολίτες: Για πολύ καιρό έχετε στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και όχι τους Ελληνες πολίτες και πληρώνετε λεφτά για προγράμματα που είναι σχεδιασμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Εάν συνεχιστεί δεν θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε.

Κλείνοντας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εάν θυμάστε, είπαν πως εάν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουμε λεφτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε, ο Σαμαράς κέρδισε αλλά και πάλι δεν έχουν λεφτά».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

φωτογραφία: fosphotos.com

 iefimerida.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο