Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΛΠ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  μια συστηματική παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού, μέσω διαφημίσεων, συνεντεύξεων κλπ., στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τύπο, διαδίκτυο κλπ.) όσον αφορά στη δημιουργία, στους πρωτεργάτες  και γενικά στην  ιστορία του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας, δημιουργώντας έτσι μια στρεβλή εικόνα που σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ιστορία της ελληνικής ζυθοποιίας.
Για το λόγο αυτό συντάξαμε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο  με τις σχετικές απαντήσεις  προκειμένου με τεκμηριωμένα και αδιάσειστα ιστορικά  στοιχεία, όπως και εσείς θα διαπιστώσετε, να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα .

1.  Μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό  πού,  πότε,  ποιοί πρωτοπαρασκεύασαν ζύθο - μπύρα στην απελευθερωμένη ελληνική επικράτεια;
     ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ο Γ.Α. Αναστασόπουλος  στο έργο του  "Ιστορία της Ελληνικής Βιομηχα-νίας",  ως προς την ίδρυση  και λειτουργία του πρώτου ζυθοποιείου στην Ελλάδα, μετά την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, αναφέρει:
" Κατά το τέλος του έτους 1860 ο συγγραφεύς Ritter  Friedrich von Zen-tner, αξιωματικός του μηχανικού, μέλος της επί της εμψυχώσεως της εθνικής βιομηχανίας επιτροπής,  εξέδωκε σύγγραμμα περιλαμβάνον πλείστας πληροφορίας περί της βιοτεχνικής και βιομηχανικής προόδου της Ελλάδος με τίτλο:  "Συγκεντρωθείσες σημειώσεις σχετικά με την Βιομηχανία και Αγροτική Οικονομία του Βασιλείου της Ελλάδος "Gesammelte Notizen ueber die Industrie und Landwirtschaft im Koenigreich Griechenland", Mannheim 1860.
"Ο von Zentner, ως πρώτος διευθυντής του Πολυτεχνείου Αθηνών έζησεν επί μίαν δεκαετίαν εις Ελλάδα, παρηκολούθησε την περίοδον της πρωτο-γενούς αναπτύξεώς της και περιέγραψε την θέσιν αυτής από εμπορικής, γεωργικής και βιομηχανικής απόψεως”.
Για τον κλάδο της ζυθοποιίας αναφέρει: "Το 1840 ιδρύεται το πρώτον ζυθοποιείον εις τας Αθήνας χάριν των Γερμανών που υπηρετούσαν εις τον ελληνικόν στρατόν", αργότερα δε - πάντοτε κατά τον ίδιον συγγραφέα -" ιδρύθησαν και έτερα δύο" (βλέπε σελίδα 163). To 1885 - σημειώνει-  “Υπάρχουσι προσέτι 7 ζυθοποιεία παράγοντα 400 - 600.000 οκ. ζύθου αξίας 250 - 350.000 δρχ. και 3 παγοποιεία, εκ των οποίων τα δύο ατμοκίνητα με παραγωγήν συνολικώς 400.000 δρχ. ετησίως " (βλέπε σελίδα 533), (βλέπε επίσης και Βερναρδάκης Ν.Α. " Περί του εν Ελλάδι εμπορίου", σελ. 30-33, εν Αθήναις 1885).
Τόσο ο Ritter  Friedrich von Zentner  και οι άλλοι γερμανοί συγγραφείς - περιηγητές , όσο και ο Γ.Α. Αναστασόπουλος  δεν αναφέρονται στο όνομα του Βαυαρού ζυθοποιού, που το 1840 ίδρυσε το πρώτο χειροκίνητο ζυθο-ποιείο στην Ελλάδα.
    Το ρόλο αυτό διεκδικεί ένας εκ των Βαυαρών που παρήγαγαν ζύθο, επαγγελματικά στην  Αθήνα, στα χειροκίνητα ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία που δημιούργησαν κατά την περίοδο 1840-1850,  όπως ο Melcher (Μέλχερ), ο Fischer (Φίσερ), ο Βάβεκ (Waweck) και ο Ζέλ ( Seel). Και αυτό διότι δεν είναι σαφές το πότε ακριβώς κάθε ένας από αυτούς ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα.  Υπάρχουν δυστυχώς μόνο γενικές αναφορές, ως προς τους εν λόγω, σχετικά με την επαγγελματική τους  δραστηριότητα και για ορισμένους το που περίπου  ήταν το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο τους. Για τον μοναδικό που υπάρχουν στοιχεία είναι ο Ιωάννης Γεωργ. Φούξ και μετέπειτα Φίξ ο οποίος ασχολήθηκε με την ζυθοποιία αρκετά αργότερα.
    Ειδικότερα ο  Ιωάννης Γεωργ. Φούξ,  μετέπειτα Φίξ, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18 ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.
    Ήταν πρωτότοκος γιός του Γεώργιου Ιωάν. Φούξ.  Γεννήθηκε στις  3 Ιου-νίου 1832 στο Mühldorf  am Inn της Βαυαρίας και πέθανε στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου του 1895. Την ημέρα της άφιξής του στην Αθήνα δολοφονή-θηκε ο πατέρας του.  Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόμος του οίκου συντηρήσεως των ανακτόρων του βασιλιά  Όθωνα (υπάλληλος στον  ανακτορικό κήπο του βασιλέως), μέχρι την εκθρόνισή του το 1862.
   Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862,  ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Μέλχερ (Melcher). Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε από τον Μέλχερ την τέχνη της ζυθοποιίας.  Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους  του.  Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός του ζυθοποιείου του Μέλχερ υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα,  όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν ( Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του  Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ ( Seel).
    Αυτούς αργότερα μιμήθηκαν διάφοροι  Έλληνες όπως καταρχήν  ο Ζακύ-νθιος Λορέντζος Μάμος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο στην Ελλάδα/ Πάτρα το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα  ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία των Κωστή και  Δαμιανού, στην Αθήνα. Τα δύο αυτά ζυθοποιεία - ζυθοπωλεία ευρίσκοντο: κοντά στην πλατεία του Κολωνακίου εκείνο του Δαμιανού,  ο οποίος ως ζυθοποιό  έφερε από την Αυστρία τον Μπάχαουερ,  το δε   ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο  του Κωστή  ευρίσκετο επίσης στο Κολωνάκι απέναντι από το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του Ιωάννη Γεωργ. Φίξ.  Στο Νέο Φάληρο/ Πειραιά είχε το ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο του ο Στυλιανός Τσοκαρόπουλος .
    Αργότερα το  ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο Δαμιανού - Μπάχαουερ συνέχισε την λειτουργία του με την επωνυμία Ρουφογάλη - Μπάχαουερ, ενώ το 1901 ο εξοπλισμός του ζυθοποιείου αυτού εξαγοράσθηκε από τον Λορέντζο Μάμο και χρησιμοποιήθηκε  από αυτόν μαζί με άλλο εξοπλισμό που εισήγαγε από την Γερμανία, στο ζυθοποιείο που δημιούργησε το 1901 στους Αμπελο-κήπους.

2.  Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι:
- Ο Βασιλιάς Όθωνας έδωσε σε γερμανό πολίτη  το 1864
  το αποκλειστικό δικαίωμα να παρασκευάζει  αυτός και μόνον μπύρα στην Ελλάδα για 100 χρόνια,  μονοπώλιο που έληξε το 1963?.

       -  Η FIX είναι η πρώτη και ιστορικότερη ελληνική μπύρα?

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ο Όθων εκθρονίσθηκε - εξεδιώχθη από τον Ελληνικό λαό το 1862. Παρόλα αυτά εμφανίζεται από τους διαστρευλωτές της ιστορικής πραγματικότητας  να  εκχωρεί - μοιράζει μονοπωλιακά δικαιώματα το 1864, στην Ελλάδα.
     Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι μέγιστο ιστορικό ψέμα ότι ο Βασιλιάς Όθων έδωσε στον Ιωάννη Γεωργ. Φούξ (Johann Georg Fuchs), μετέπειτα Φίξ, αλλά ούτε και σε οποιονδήποτε άλλον, το δικαίωμα της αποκλειστικής παραγωγής ζύθου στην Ελληνική επικράτεια για 100 χρόνια, δικαίωμα του οποίου η ισχύς έληξε το 1963.
    Σαν απόδειξη  αυτής της πραγματικότητος,  όπως ήδη προαναφέραμε, μετά τον Ιωάννη Γεωργ. Φούξ (Johann Georg Fuchs), μετέπειτα Φίξ, ίδρυσαν ζυθοποιεία στην Ελληνική επικράτεια όπως προαναφέραμε, εκτός των γερμανών και πολλοί έλληνες, όπως  ο Λορέντζος Μάμος κατ΄αρχήν στην Πάτρα (1876) και στην συνέχεια στην Αθήνα, ο Κ. Λάμπρος, ο Κωστής, ο Δαμιανός  ο Στυλιανός  Τσοκαρόπουλος, οι Αδελφοί Μ.&Ε. Κλωναρίδης στα Πατήσια, οι Μαγγιόλος - Καραμπέτσος στην Πάτρα, ο Πέτρος Μάμος στην Πάτρα .
     Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και με βάση τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία - γεγονότα από διάφορες πηγές  τα οποία δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση, τεκμηριώνεται ότι :
    - Ο ζύθος - μπύρα  Φίξ  δεν ήταν ο πρώτος ζύθος -  μπύρα που παρήχθει και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.  Δεν ήταν ο  ζύθος -μπύρα που πρωτο-ήπιαν οι Έλληνες  και επομένως κάθε αντίθετος  ισχυρισμός είναι ψέμα.
   - Ο Βασιλιάς Όθωνας δεν έδωσε στον Ιωάννη Φίξ το αποκλειστικό δικαίωμα της παραγωγής ζύθου- μπύρας (μονοπώλιο) για 100 χρόνια.

3.  Αληθεύει ότι  η premium lager  FIX Hellas, είναι η πρώτη και ιστορικότερη    ελληνική μπύρα  όπως ισχυρίζονται τελευταία  οι διαφημιστές της?  Πότε πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    
Η Hellas Fix και στην συνέχεια   Fix Hellas πρωτοκυκλοφόρησε  στην ελληνική αγορά το 1960.


4. Ποιός ζυθοποιός εμπνεύστηκε και δημιούργησε την FIX Hellas ?
 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
 
 Ο  γερμανός ζυθοποιός Karl Singer


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ 23.7.1960



5. Ποιός ίδρυσε και που το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο στην Ελλάδα?

   ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
   Ο Λορέντζος Μάμος (1843 Ζάκυνθος  - 1932 Αθήνα) στην Πάτρα το 1876.

6. Ποιά Ελληνική ζυθοποιία βραβεύτηκε πρώτη σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού? Πού ? Πότε ?
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
  Στο Ζυθοεργοστάσιο  των Λ. Μάμου - Γ. Λίβερτ  το 1898 απονεμήθηκε         "χρυσούν βραβείον δια την αγνότητα και γευστικότητα του ζύθου αυτού", στη Διεθνή έκθεση της Πράγας.  Επίσης το ίδιο έτος  στο εν λόγω Ζυθοεργοστάσιο απονεμήθηκε το χρυσούν βραβείο στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης.

8.11.1898 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΚΡΙΠ


7. Ποιά Ελληνική ζυθοποιία εξήγαγε πρώτη ζύθο ελληνικής παραγωγής στο εξωτερικό? Πού ?  Πότε?
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Η Μάμος Ζυθοποιία είναι η πρώτη ελληνική ζυθοποιία που εξήγαγε ζύθο στο εξωτερικό, Σμύρνη.
     Στην Εφημερίδα Σκρίπ από 22.4.1904 διαβάζουμε:

«Ο ΖΥΘΟΣ ΜΑΣ ΕΝ ΤΩ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩ
Την πρώτην εξαγωγήν εκ του εγχωρίου μας ζύθου εις το εξωτερικόν επεχείρησε κατ’ αυτάς το εν Αμπελοκήποις εργοστάσιον ζυθοποιίας του κ. Μάμου φορτώσαν ικανόν αριθμόν βαρελίων δια Σμύρνην.
Ως γράφουσιν εκείθεν, ο ζύθος Μάμου εγένετο αντικείμενον ενθουσιώδους υποδοχής εκ μέρους ιδίως των ομοεθνών μας, οίτινες μετά πατριωτικής συγκινήσεως και υπερηφανείας εχαιρέτισαν την άφιξιν του νέου τούτου προϊόντος της ελληνικής βιομηχανίας.»

8. Ποιός υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός?  Πού   σπούδασε ζυθοποιία?
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
    Ο Πέτρος Μάμος (1880 Αθήνα - 1957 Πάτρα). Σπούδασε ζυθοποιία στην Ζυθοποιητική Ακαδημία του Μονάχου.

9.  Ποιά ήταν τα ζυθοποιεία που λειτουργούσαν στην Ελλάδα το 1910.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
       - Καρόλου Ιωαν. Φίξ στην Αθήνα
       - Μ. & Ε. Κλωναρίδη στην Αθήνα
       - Στυλιανού Τσοκαρόπουλου  στον Πειραιά
       - Μάμου & ΣΙΑ  στην Πάτρα

10.  Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ποιά ήταν τα ζυθοποιεία  που λειτουργούσαν στην πόλη και στη συνέχεια  διεκδίκησαν με αξιώσεις μερίδιο στην τότε ελληνική αγορά ζύθου?  Από ποιούς ιδρύθηκαν και πότε?

      ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
-Το 1892 στην υπό οθωμανική κυριαρχία Θεσσαλονίκη  οι επιχειρηματίες  Solomon Fernadez και Josef  Misrachi  ίδρυσαν το πρώτο ζυθοποιείο στην Θεσσαλονίκη με την επωνυμία:  Fernadez - Misrachi & Cie.  Το έτος 1911 η  ζυθοποιία Fernadez - Misrachi & Cie αλλάζει τον τίτλο - επωνυμία της σε  Societe Anonyme  Brasserie  Olympos (Ζυθοποιία Όλυμπος Α.Ε.) .
- Το 1912 μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε  η "Ζυθοποιία Νάουσα, Βιομηχανία Πάγου, Ψυγείων Γεωργιάδης & Σια"  (" Brasserie Naoussa, Fabrique de Glaces et Halles Frigorifiques Georgiadis & Cie" ) μετά από πρωτοβουλία του Ιορδάνη Γεωργιάδη από την Νεάπολη (Νέβσεχιρ) Καππαδοκίας και συνεργάτες - συμμετόχους τους  Ναουσαίους  Γρ. Λόγγος, Νικ. Πλατσιούκα, Γρ. Τσίτση, Κύρτση κλπ.  Προήλθε από μία μικρή βιομηχανία πάγου που είχε ιδρυθεί το 1909 από τους αδελφούς Γεωργιάδη.


Εκτιμούμε λοιπόν ότι με ιστορικές ανακρίβειες, διαστρεβλώνεται το δημιουργικό έργο  και η προσφορά στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας, ανθρώπων που δε βρίσκονται πλέον στη ζωή προκειμένου να υπερασπισθούν το έργο και την  προσφορά  τους .
Η οργανωμένη προσπάθεια κάποιων  να χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ ως  εργαλείο για τη διαστρεβλωμένη  μετάδοση της κοινωνικής μνήμης που συνιστά τον αναγκαίο δεσμό για το παρόν και το μέλλον, πρέπει να σταματήσει.
Επιτέλους κάποιοι πρέπει να σεβαστούν πρωτίστως την μνήμη των νεκρών,   καθώς και την ιστορία και την κουλτούρα του ελληνικού ζύθου, του αγαπημένου από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες λαϊκού ποτού.
Για διευκρινήσεις και άλλες πληροφορίες παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας.
Εάν θα θέλατε να έχετε περισσότερη ενημέρωση σχετικά με την       " Δημιουργία και Ιστορική διαδρομή του κλάδου της Ελληνικής Ζυθοποιίας"  επικοινωνήστε μαζί  μας προκειμένου να σας αποστείλουμε τη σχετική - έρευνα μελέτη μας.

Με εκτίμηση
Παναγής Μάμος
Τηλ. 6974 710832 και 210 7248792
e-mail: info@mamos.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο