Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Βήμα Σκέψης στο Βαφοπούλειο

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζεται ο κύκλος των διαλέξεων Βήμα Σκέψης που διοργανώνει το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο. Στο πλαίσιο του κύκλου, άνθρωποι που διακρίνονται με το έργο τους στα πεδία της φιλοσοφίας, της τέχνης και της επιστήμης αναπτύσσουν κεντρικές όψεις του προβληματισμού τους, δίνοντας έτσι την αφορμή για έναν ουσιαστικό διάλογο του κοινού μαζί τους.

Την ευθύνη για το συντονισμό των συναντήσεων έχει ο Παναγιώτης  Δόικος, επ. καθηγητής της Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ και μέλος της εφορευτικής επιτροπής του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.

Τον κύκλο εγκαινίασε, ως πρώτος εισηγητής, ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης. Εισηγήθηκε το θέμα: "Μπορεί ο άνθρωπος να πράξει με ελεύθερη βούληση;". Στην ομιλία του ο κ. Χαλκίτης υποστήριξε ότι δεν πράττουμε με ελεύθερη βούληση, στο βαθμό που ιδιοποιούμαστε αλλοιωτικές ταυτότητες, οι οποίες εμποδίζουν την επαφή μας με τον βαθύτερο, κατεξοχήν αληθινό εαυτό μας, εκείνον που, όντας διαρκώς υπό έλευση, είναι έτοιμος να μας αιφνιδιάσει με την αυθεντικότητά του. Όπως ο φονιάς που μετανιώνει και οδύρεται συγκλονισμένος αμέσως μετά την πράξη του,  κατά κανόνα ενεργούμε παρορμητικά, προκειμένου να μην αναμετρηθούμε με τη γεμάτη υποσχέσεις αλλά περιπετειώδη και ακόμα ανεξιχνίαστη προσωπική μας αλήθεια. Έτσι αναστέλλουμε τη λειτουργία της έλλογης διάστασης της φαντασίας μας, η οποία δύναται να συλλάβει το αρνητικό στοιχείο, πριν αυτό  τροφοδοτήσει την ευκολία της παρόρμησης που μας αποσυντονίζει. Με τη στοχαστική φαντασία μπορούμε να εικονοποιήσουμε θετικά γεγονότα, έτοιμα να προωθήσουν ταυτότητες ιδεωδέστερης μορφής από εκείνες που αιχμαλωτίζουν τη θέλησή μας. Η προοπτική μιας τέτοιας εικονοποίησης ανοίγει αποφάσεις ισόρροπης έντασης, που ευνοούν το άνοιγμά μας προς την ετοιμότητα του πραγματικού εαυτού μας να μας συναντήσει. Τότε θα οδηγηθούμε με πλήρη φυσικότητα σε ένα εαυτοστρεφές βίωμα - και όχι απλώς κοίταγμα - της προσωπικής - ανοιχτής  προς το(ν) άλλο - ελευθερίας μας.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του Στέλιου Χαλκίτη προκάλεσε εκτενή και γόνιμη συζήτηση με το πολυπληθές κοινό. Τα ζητήματα που τέθηκαν αποτέλεσαν αντικείμενο δημιουργικής συνομιλίας των ακροατών και των ακροατριών με τον κεντρικό ομιλητή και με τον συντονιστή της εκδήλωσης Παναγιώτη Δόικο.

Η επόμενη διάλεξη του κύκλου Βήμα Σκέψης θα δοθεί από τον κύριο Δημήτρη Λαμπρέλλη, ποιητή και καθηγητή Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο οποίος θα εισηγηθεί το θέμα: Τα Χριστούγεννα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20.00, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Γ. Βαφοπούλου 3, Θεσσαλονίκη [αίθουσα θεάτρου])


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο