Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΡΚΟ: Η ΣΥΝΤΕΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Προς: Κον ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ Υπουργό Οικονομικών.



ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ

Κοινοποίηση:  Αρχηγούς των Πολιτικών κομμάτων ,

                            Μετόχους ΛΑΡΚΟ ( ΤΑΙΠΕΔ,ΕΘΝΙΚΗ,ΔΕΗ),

                            ΓΣΕΕ ,Σωματεία ΛΑΡΚΟ ,ΜΜΕ



        Κύριε Υπουργέ,



Η ΛΑΡΚΟ, μία από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας ,η μοναδική στην Ευρώπη που εκμεταλλεύεται δικά της Νικελιούχα  κοιτάσματα , με καθαρά εξαγώγιμο προϊόν , είναι ανεκτίμητης αξίας όχι μόνο για τις εγκαταστάσεις της και την τεχνογνωσία της αλλά για την κατοχή και εκμετάλλευση τεράστιας δημόσιας γης ( πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα ) που στο υπέδαφος της υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του  ορυκτού πλούτου της πατρίδας μας με αξία πάνω από  20 δις € ενώ  αποτελεί πηγή οικονομικής ζωής όχι μόνο  για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται ( σε 6 νομούς της χώρας ) αλλά και για την Εθνική Οικονομία με την εισαγωγή ξένου συναλλάγματος αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα..

Δυστυχώς αυτός ο βιομηχανικός κολοσσός ,αντί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης προκειμένου να πάρει μια ανάσα η χώρα από την οικονομική κρίση ,οδηγείται στην πλήρη απαξίωση προκειμένου να παραδοθεί στα χέρια των μεγάλων συμφερόντων.

Εγκαταλειμμένη στην τύχη της από το Κράτος και τους μετόχους της ,έχει αφεθεί στην διαχείριση μιας ανίκανης και επικίνδυνης Διοίκησης αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από μια μικρή ομάδα άσχετων και με ολιγόμηνη εμπειρία στην ΛΑΡΚΟ ,περαστικών καλοπληρωμένων συνταξιούχων ( μέχρι και απόστρατων) που καθημερινά την απαξιώνουν βυθίζοντας την  σε ένα διαρκές  παραγωγικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Και μόνο το ετήσιο τελικό παραγωγικό αποτέλεσμα δείχνει την τραγικότητα που έχει περιέλθει η εταιρία. Χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα γεγονότα ( σοβαρές ζημιές, κλπ) η παραγωγή του 2013 στο τελικό προϊόν που είναι το Σιδηρονικέλιο , μειώθηκε έναντι της προηγούμενης χρονιάς κατά 12% ,γεγονός που στέρησε από την εταιρία έσοδα  άνω των 30 εκατομμυρίων €΄.

Παράλληλα με την πλήρη αποδιοργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας ,ιδιαίτερα στα μεταλλεία ,το 2014 προβλέπεται να είναι ακόμη χειρότερο που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του Νί υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την βιωσιμότητα της εταιρίας.

Για όλα αυτά και μια ακόμη σειρά σοβαρών γεγονότων και συμπεριφορών που καταγγέλλουν τα Σωματεία και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με επώνυμες και συγκεκριμένες αναφορές, έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην προκήρυξη προειδοποιητικών  απεργιακών κινητοποιήσεων προκειμένου να καταδείξουν το πώς διοικείται και που οδηγείται η εταιρία.

Γεγονότα και συμπεριφορές που έχουν σχέση με :

ü  Την μη τήρηση των μέτρων ασφάλειας που είχαν σαν αποτέλεσμα τον χθεσινό τραγικό θάνατο ενός ακόμη εργαζόμενου από εργατικό ατύχημα.

ü  Τον καταστροφικό σχεδιασμό στην  παραγωγική διαδικασία για την  εξόρυξη του μεταλλεύματος, όπως η εγκατάλειψη του πιο πλούσιου κοιτάσματος στην θέση ΤΣΟΥΚΑ στη Βοιωτία, το σταμάτημα της αποκάλυψης στη θέση ΚΟΤΡΩΝΙ στην Εύβοια και την ενδεχόμενη αναπλήρωση του με εισαγόμενο μετάλλευμα από την Τουρκία αμφιβόλων ποιοτικών χαρακτηριστικών λόγω πιθανής περιεκτικότητας σε Αρσενικό.


ü Την έλλειψη ουσιαστικής παρέμβασης προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρότερο κοστολογικό πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της εταιρίας, που είναι η τιμή χρέωσης της Ηλεκτρικής Ενέργειας που στην ΛΑΡΚΟ παρότι οι βασικοί του μέτοχοι είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η ίδια η ΔΕΗ, χρεώνεται πάνω από 70 € την MWH την στιγμή που ο αντίστοιχος ιδιώτης παραγωγός ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ την χρεώνεται με 40,7 € .


ü Την έλλειψη  ουσιαστικής αντίδρασης για τα 43 εκατομμύρια € (άκρως απαραίτητα για την άμεση διασφάλιση της ταμειακής ρευστότητας ) που έχει δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο από την επιστροφή του ΦΠΑ , για μία κατ΄ ουσία ανύπαρκτη φορολογική παράβαση και η οποία εν μέρει έχει εκδικασθεί υπέρ της ΛΑΡΚΟ.


ü Μια σειρά σοβαρών παρατυπιών σε αναθέσεις παραγγελιών συνολικής δαπάνης αρκετών εκατομμυρίων € ( περίπτωση ΓΑΙΑΝΘΡΑΚΑ ), που επιμελώς και για διάστημα κάποιων μηνών αποκρύπτονταν από το Δ.Σ της εταιρίας που είναι αρμόδιο για την έγκριση της δαπάνης και που τελικά το ενέκρινε μετά από τέσσερεις αναβαλλόμενες συνεδριάσεις σε διάστημα ενός μηνός και μόνο για τον λόγο ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος  να σταματήσει το εργοστάσιο από την έλλειψη πρώτης ύλης.


ü Μια σειρά σοβαρών παρατυπιών σε υπογραφή εργολαβικών συμφωνητικών χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση από το Δ.Σ της εταιρίας ( π,χ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΕ ΣΤΟ ΣΕΛ ) που στην βιασύνη τους για την παράτυπη ανάθεση , υπήρξαν τέτοιες προχειρότητες και χειρισμοί που θα ζημιώσουν ενδεχόμενα και  ανάλογα με την δικαστική εξέλιξη  την εταιρία με μερικά εκατομμύρια  €.


ü Μια σειρά σοβαρών παρατυπιών που έχουν σχέση με τον διαγωνισμό για την προμήθεια μεγάλων χωματουργικών οχημάτων και την κατάθεση ψευδών στοιχείων ( πχ ΤΣΟΥΚΑ ) προς το Δ.Σ της εταιρίας που έγιναν αντιληπτά και δεν εγκρίθηκαν.


ü Την επιβολή  omerta ( κώδικα σιωπής ) σε εργαζόμενους που εργάζονται στο οικονομικό τομέα και στο τμήμα προμηθειών – εργολαβιών προκειμένου να μην υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση και πρόσβαση  στα μέλη του Δ.Σ της εταιρίας που έχουν και την ευθύνη για την έγκριση όλων των μεγάλων  δαπανών .


ü Την παράνομη  και παιδαριώδη συμπεριφορά της διοίκησης όπως η άρνηση για λόγους προσωπικής αντεκδίκησης να καταβληθεί στο νόμιμο χρόνο η προβλεπόμενη δόση αποζημίωσης σε εργαζόμενο που είχε συνταξιοδοτηθεί  και όταν μετά και από παρέμβαση του ΕΚΘ στο ΣΕΠΕ κινήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για αυτόφωρο σύλληψη τότε με περίσσεια θρασυδειλία και γελοιότητα παρακαλούσαν τον εργαζόμενο να περάσει άμεσα να πάρει την αποζημίωση του και να αποσύρει την προσφυγή του.


ü Την αποστελέχωση της εταιρίας από όλο το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό.


ü Την άρνηση  του Προέδρου της εταιρίας να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων.


ü Την αλλοπρόσαλλη και αντιφατική συμπεριφορά όπως την ίδια στιγμή που ζητά περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους προχωράει σε αθρόες προαγωγές και αντίστοιχα όταν κάνει αναφορές για πλεονάζον προσωπικό  ταυτόχρονα προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους για να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας.


ü Με την πλήρως απαξιωμένη εικόνα της διοίκησης προς τα μάτια των εργαζομένων όπου με ενυπόγραφες και δημόσιες ανακοινώσεις την γελοιοποιούν με εκφράσεις όπως ‘’ Η ευθιξία κύριε πρόεδρε ,να ξέρετε είναι ανδρικό προσόν ‘’υπονοώντας ότι με βάση τα παραπάνω έπρεπε από μόνοι τους να παραιτηθούν.



Το Εργατικό Κέντρο Θήβας , υιοθετώντας πλήρως τα καταγγελλόμενα και την ανησυχία των εργαζομένων ,συμπαραστεκόμενο στις αντιδράσεις  τους , εκτός των άλλων ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομικών και τους μετόχους της εταιρίας , να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων και την βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ ,ξεκινώντας από το πρώτο και σημαντικό που είναι η αντικατάσταση της αποδεδειγμένα ανίκανης και επικίνδυνης διοίκησης.

Σε διαφορετική περίπτωση , το αυτονόητο  συμπέρασμα που θα εξαχθεί ,είναι πως η συντελούμενη καταστροφική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ δεν είναι αποτέλεσμα άσχετων και ανίκανων ανθρώπων που την διοικούν αλλά είναι μια συνειδητή  επιλογή απαξίωσης προκειμένου να οδηγήσουν την εταιρία στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της, γεγονός που θα υλοποιήσει την πρόθεση των εργαζομένων να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για συνειδητή και δόλια χρεοκοπία της ΛΑΡΚΟ.



Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο