Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Απόσπασμα ομιλίας Αλαβάνου στη συγκέντρωση του Σχεδίου Β στη Θήβα, «Η σοφία του Μαντέλα και η σημερινή Ελλάδα»

myblogs.gr
«Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα προκάλεσε ένα μεγάλο προβληματισμό για τη σύγχρονη ιστορία σε όλο τον κόσμο.

Γιατί ο Μαντέλα προσωποποίησε το έπος της μαύρης πλειοψηφίας της Νότιας Αφρικής για την κοινωνική και πολιτική της απελευθέρωση.

Το φυσικό είναι ο προβληματισμός αυτός να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που ακριβώς αυτή την εποχή, πάνω στους τόπους και τους ανθρώπους τους,  γράφεται η ιστορία, με σκληρά γράμματα, με εντελώς άγνωστη ακόμα έκβαση και με απροσδιόριστο τέλος, κακό ή καλό. Μια από τις χώρες αυτές είναι η Ελλάδα.

Δεν μπορεί να νοιώθουμε καλά, άνετα και ήσυχη τη συνείδησή μας όταν βλέπουμε τη μαύρη κοινότητα της Ν. Αφρικής, παρά τις αντιξοότητες, παρά τις δολοφονίες, παρά τις καταδίκες, παρά τις εξορίες, παρά τον εκφοβισμό, να καταφέρνει να οδηγήσει στην ήττα ένα  καθεστώς πάνοπλο, χωρίς όρια, ακλόνητο στα μάτια του κόσμου.

Ένα ήταν το κεντρικό σύνθημα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου: «Amandla» . «Δύναμη». Δύναμη στον λαό. Και το πίστεψαν όλοι. Το κατάλαβαν και οι αντίπαλοι και συνθηκολόγησαν.

Η στροφή στη χώρα αυτή απαίτησε ποτάμια αίματος και έναν εμφύλιο. Η στροφή στη σημερινή πορεία της Ελλάδας δεν χρειάζεται τίποτε από αυτά τα τραγικά. Απαιτεί μόνο τόλμη απέναντι στο καινούργιο και διορατικότητα από τον λαό. Και κυρίως πίστη στη δύναμή του, ιδιαίτερα στις ανεξάντλητες δυνατότητες της νέας γενιάς του η οποία με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ υφίσταται σήμερα μια κοινωνική, ηθική και πνευματική γενοκτονία.

Μήπως, λοιπόν, ο ρατσισμός ισχύει αντιστρόφως; Μήπως οι μαύροι είναι πιο αγωνιστές, πιο γενναίοι, πιο οραματικοί από τους λευκούς; Όχι βέβαια, ούτε ευθέως ούτε αντιστρόφως.

Στην Ελλάδα σήμερα ο φόβος, η σύγχυση και η μοιρολατρία έχουν εγκατασταθεί στο μυαλό και τις ψυχές μεγάλου μέρους του λαού μας. Επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης είναι το μεγάλο παράδοξο, ασυνήθιστο στην ιστορία, η συντριπτική πλειοψηφία να στρέφεται με μένος ενάντια στην κυβέρνηση Σαμαρά και την ίδια στιγμή η μεγάλη πλειοψηφία να μη επιθυμεί εκλογές για να τη διώξει.

Χρειάζεται να εντοπίσουμε την  κύρια πηγή αυτής της παραλυτικής κατάστασης. Δεν είναι τόσο δύσκολο. Η πολιτική ζωή της χώρας, όπως διεξάγεται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στηρίζεται στο ψέμα. Και από τις δύο πλευρές.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε το πρώτο ψέμα όταν ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο για την ανασύνταξη της χώρας. Ο λαός βιώνει μια συνεχή και άγρια επιδείνωση. Και οι προβλέψεις του ίδιου του ΔΝΤ, της Ευρωζώνης, του ΟΟΣΑ είναι ότι η πατρίδα μας έχει  μπει σε μια διαδικασία καθήλωσης δεκαετιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στο  δεύτερο ψέμα, περί κατάργησης του μνημονίου μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Το μνημόνιο δεν είναι πια ένα χαρτί για να το κάψουμε. Είναι η αδυσώπητα πραγματικότητα της ανεργίας και της φτώχειας, που απαιτεί εργαλεία, όπως ρευστότητα, πλήρη απαλλαγή από το βάρος των τοκοχρεολυσίων, επιθετική πολιτική στην υποκατάσταση των εισαγωγών και τις εξαγωγές, ισχυρό κράτος, υψηλή αγοραστική δύναμη στους εργαζόμενους για την τόνωση της ζήτησης, που είναι απολύτως αδύνατα μέσα στην Ευρωζώνη.

Ο λαός κατανοεί ή διαισθάνεται αυτή τη μονομαχία ψεμάτων. Αποθαρρύνεται, αποσύρεται, υποφέρει.

Σε αυτή ακριβώς τη βάση έρχεται να παρέμβει το Σχέδιο Β. Να δείξουμε ότι τα παραπάνω ακριβώς εργαλεία συγκροτούν μια εναλλακτική πολιτική απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Ένα άλλο σχέδιο, τολμηρό αλλά ρεαλιστικό.

Μας λένε βέβαια ότι όλα αυτά εμπεριέχουν ασύλληπτες δυσκολίες. Όταν όμως ένας λαός έχει δυσκολίες μπροστά του, δεν τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τη στασιμότητα και την ήττα του. Επινοεί τρόπους για να τις υπερκεράσει.

Λένε ακόμα ότι είναι απραγματοποίητες οι αλλαγές αυτές. Εδώ ας δανειστούμε την απάντηση από τη σοφία του Μαντέλα, που έκατσε τρεις σχεδόν δεκαετίες στη φυλακή ως ο επικεφαλής της ένοπλης δύναμης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου για να γίνει μετά την αποφυλάκισή του ο κύριος παράγοντας μιας απροσδόκητα ειρηνικής μετάβασης σε ένα νέο καθεστώς ισότητας όλων των πολιτών: «Η επανάσταση φαίνεται πάντα αδύνατη, μέχρι που να γίνει πράξη»

Δημήτρης Αλοΐζος

cosmos965

Χθες Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση - συζήτηση  του Σχέδιου Β ΄ με ομιλητή τον Αλέκο Αλαβάνο και με θέμα: "Αδιέξοδο μνημονίου, κρίση, λύση ΣΧΕΔΙΟΥ
Β' "  
στην αίθουσα «ΑΡΜΟΝΙΑ» στη Θήβα



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο