Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Οι βετεράνοι της ΑΕΚ, έπαιξαν στην Θήβα για το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης της πόλης

Γιορτή με τιμή στην ιστορία της ΑΕΚ αλλά και ποδοσφαιρικό υπερθέαμα ήταν αυτά που είχαμε στην Θήβα, στον αγώνα των παλαιμάχων της ΑΕΚ με τους αντίστοιχους του τοπικού Αθλητικού Ομίλου. Το παιχνίδι που έληξε 3-3 με χατ-τρικ από Γεωργαμλή για την ΑΕΚ και τους Τσακανίκα(2)Πέτικα για τους γηπεδούχους, διεξήχθη για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης της πόλης

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Η Θήβα τίμησε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου μέσω της Ένωσης Μικρασιατών της πόλης, αλλά και του ιστότοπου «Mikrasiatis.gr», ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στην ποδοσφαιρική ιστορία της ΑΕΚ. Και όχι μόνο με τον ποδοσφαιρικό αγώνα των παλαιμάχων του Α.Ο. Θήβας με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ που έγινε για την οικονομική ενίσχυση του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης της πόλης και έληξε 3-3. Αλλά και με όλα όσα  εντυπωσιακά διαδραματίστηκαν εκτός αγωνιστικού χώρου, με την ιστορικής σημασίας επίσκεψη της αποστολής των βετεράνων της ΑΕΚ στο Μουσείο.

Όμως και η ΑΕΚ τίμησε τους Μικρασιάτες της Θήβας...Γιατί δεν βλέπει κάποιος συχνά σε μια αποστολή των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της «κιτριονόμαυρης» ομάδ, άσους που έχουν περισσότερα από 60 χρόνια ζωής στην «Ένωση», όπως οι Στέλιος Σεραφείδης και Ανδρέας Σταματιάδης. Η ακόμη τις ποδοσφαιρικές «σημαίες» των Γιάννη Κανάκη, Κώστα Νεστορίδη, Μίμη Παπαϊωαννου, που με την προσφορά τους στην ΑΕΚ τις δεκαετίες '50-'60 και '70, ουσιαστικά γιγάντωσαν ποδοσφαιρικά την «κιτρινόμαυρη» ομάδα. Πολύ δε περισσότερο τον «Βιλαβέρντε» της ΑΕΚ Νίκο Σταθόπουλο, που είχε πολύ καιρό να δώσει παρόν σε εκδήλωση των παλαιμάχων της «Ένωσης». Η ακόμη τον «αέρινο» Άρη Τσαχουρίδη εκ των ιδρυτικών στελεχών του Συνδέσμου, με τον «Πελε» της ΑΕΚ Νίκο Σεβαστόπουλο!

Οι πέντε πρώτοι, δηλαδή οι Σταματιάδης, Σεραφείδης, Νεστρίδης, Παπαϊωάννου και Κανάκης, τιμήθηκαν στην Θήβα, από τους εκπροσώπους της Ένωσης Μικρασιατών, για την προσφορά τους ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλλά και την προσφορά τους στην ΑΕΚ, αφού μέσω της «κιτρινόμαυρης ομάδας» με τις επιτυχίες τους, κράτησαν ψηλά την σημαία της προσφυγιάς και της Μικρασιατικής μνήμης.

Με την δράση τους οι άσοι της ΑΕΚ και τα επιτεύγματα της ομάδας, έκαναν τα μέλη των 1365 οικογενειών που το διάστημα 1992-1926 εγκαταστάθηκαν στην Θήβα από τα αδούλωτα χώματα της Μικράς Ασίας, να νοιώθουν περήφανοι...

Ο,τι ζήσαμε την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στην Θήβα, με οικοδεπότες τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Μικρασιατών, και κυρίως τον πρόεδρό της Απόστολο Δαγδελένη αλλά και τους Βασίλη Τουρίκη, Βασίλη Σαξιώτη,  Αναστάσιο Σαμιώτη, Θεόδωρο Ρουπάκα και Σταμάτη Χαλβατζή, που συμμετείχαν στις απονομές των δώρων-μνήμης προς τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, ήταν το χορταστικό «πρώτο πιάτο» μιας λαμπρής εκδήλωσης. Μιας εκδήλωσης,  που κορυφώθηκε με την επίσκεψη των παλαιμάχων της ΑΕΚ στο μουσείο και ανέδειξε τον πολιτισμό όσων διοικούν την Ένωση Μικρασιατών Θήβας ενώ «σκλάβωσε» με την ποιότητά της τα 33 μέλη που συμμετείχαν στην «κιτρινόμαυρη» αποστολή. Και ήταν κρίμα που στο Μουσείο δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο διοικητικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ Κώστας Μάρκου με τον πρώην παράγοντας της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ Πανταζή Φύκιρη, αφού η ασθένεια που ένοιωσε ο πρώτος λίγο πριν αρχίσει το παιχνίδι, τους υποχρέωσε να γυρίσουν άρον-άρον με ταξί στην Αθήνα!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Την λειτουργία του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης Θήβας, για την οικονομική ενίσχυση του οποίου έγινε το παιχνίδι, οι δημιουργοί του, την αντιμετωπίζουν  ως παρακαταθήκη στο μέλλον και ως προσφορά στην γενέτειρα ιστορική πόλη της Θήβας.

Και είναι λογικό, αφού η Θήβα είναι πόλη με πολύ έντονο το προσφυγικό-Μικρασιατικό στοιχείο και το μουσείου διαιωνίζει την ιστορική μνήμη για την ευγενέστερη δεξαμενή του Ελληνικού Πολιτισμού.

Επειδή λοιπόν «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη», οι διοικούντες το Μουσείο της Θήβας, αποφάσισαν να καλέσουν τους παλαίμαχους της «κιτρινόμαυρης» ομάδας. Και όχι μόνο για να ξυπνήσουν μνήμες με τις ενέργειες τους στον αγώνα κόντρα στους παλαιμάχους του τοπικοί Α.Ο. Θήβα, αλλά και για ενισχύσουν το μουσείο Μικρασιατικής μνήμης.

Όπως είναι γνωστό η ιστορική πόλη και πρώτη πρωτεύουσα  της Βοιωτίας, η  Θήβα, στέγασε μεγάλο αριθμό από τους διωχθέντες Μικρασιάτες το 1922 αρκετοί εκ των οποίων μένουν ακόμη στον παλιό αλλά και τον νέο συνοικισμό, αλλά και στον συνοικία Κοντίτο τη Θήβας.

Οι διοικούντες τον Σύνδεσμο βετεράνων ποδοσφαιριστών της «Ένωσης» λοιπόν, αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση που τους έκανε πριν από περίπου 40 ημέρες ο Σύλλογος Μικρασιατών Θήβας, για να επισκεφθούν την ιστορική πόλη, στην οποία η Αντιγόνη, έγινε σύμβολο θυσίας για τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ, λοιπόν, θεώρησαν χρέος του να αγωνιστούν για ακόμη μια φορά  με τους αντίστοιχους της Θήβας στην ιστορική πόλη, που με την θυσία της η Αντιγόνη, θεμελίωσε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και να γίνουν αρωγοί του δικαιώματος στο όνειρο που έχουν οι διοικούντες τον Σύλλογο Μικρασιατών της πόλης, για να δημιουργήσουν ένα από τα κορυφαία Μουσεία της χώρας.

Ήταν χρέος προς την ιστορία και την μνήμη των Μικρασιατών κατοίκων της Θήβας, η δημιουργία αυτού του Μουσείου, που τα εκθέματά του, το ανάγουν σε ένα από τα πιο σημαντικότερα στην Ελλάδα.



Θεσμός με πολλά γκολ


Για την οικονομική ενίσχυση λοιπόν του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης Θήβας, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια και συντηρείται οικονομικά από διάφορες δράσεις των μελών της διοίκησής, έπαιξαν, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ στην Θήβα. Σ΄ ένα αγώνα που μοιάζει να γίνεται θεσμός, αφού είναι η τρίτη φορά που διεξάγεται στα εννέα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβρη του 2004 όταν οι «κιτρινόμαυροι» είχαν επικρατήσει με 7-3!

Η δεύτερη τον Μάιο του 2004, όταν οι δύο ομάδες με το 4-4 ως τελικό σκορ, είχαν αποζημιώσει τους θεατές, που είχαν κατακλύσει το Στάδιο Θήβας. Μάλιστα σ εκείνο το παιχνίδι, που είχε γίνει πάλι με την αρωγή της Ένωσης  Μικρασιατών Θήβας για τη ενίσχυση των ΑΜΕΑ της περιοχής, είχε τιμηθεί τόσο από την Ένωση Μικρασιατών Θήβας, όσο και από την «Original 21» της περιοχής  ο Μιχάλης Κασάπης, που είχε ξεκινήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα από την Δάφνη Ερυθρών.

Ο 43χρονος άσος, είχε κάνει τότε και την παρθενική του εμφάνιση με την ομάδα παλαιμάχων της ΑΕΚ. Όπως στον προχθεσινό αγώνα της 9ης Δεκεμβρίου, έκανε την επανεμφάνισή του μετά από τον Ιούνιο, όταν είχε τραυματιστεί στην Σίφνο, ο Μιχάλης Βλάχος. Και πήγε πολύ καλά, αφού  ήταν και ο δημιουργός των δύο γκολ που σημείωσε στο β΄ ημίχρονο ο Λύσανδρος Γεωργαμλής.

Και η παράδοση, που θέλει να σημειώνονται πολλά γκολ στις αναμέτρησες των βετεράνων ΑΕΚ και Α.Ο Θήβας συνεχίστηκε και στις 9 Δεκεμβρίου, αφού έξι φορές τινάχθηκαν τα δίχτυα των εστιών από γκολ χάρμα ήδεσαι. Και θα ήταν περισσότερα εάν δεν είχαμε τις εντυπωσιακές επεμβάσεις από τους γκολκίπερ των γηπεδούχων Σταύρο Σταματίου και Γιώργο Φουστανελά. Ο πρώτος, στα 64 του χρόνια, ήταν  εντυπωσιακός, αφού  είπε «στοπ» δύο φορές στον Λύσανδρο Γεωργαμλή στις φάσεις των  12΄και 21΄, ενώ στο 33΄με την έξοδό του, εμπόδισε τον 52χρονο άσο της ΑΕΚ, να ολοκληρώσει την ενέργειά του. Επίσης στο 23΄σταμάτησε το εντυπωσιακό βολέ του Λάμπρου Γεωργιάδη, σε μια φάση που ήταν βγαλμένη από χαι-λαιτ αγώνα Tσάμπιονς Λιγκ και η εξέλιξή της είχε τον Γιάννη  Μουσούρη να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι. Ο Γιώργος Φουστανελάς, που τον αντικατέστησε στο β ημίχρονο(σ.σ. από το 60΄μέχρι και τη λήξη της συνάντησης ο Σταματίου αγωνίστηκε ως αριστερό χαφ!), είπε «όχι» στα σουτ των Παναγιώτη Στυλιανόπουλου (47΄), Μιχάλη Βλάχου(48΄) αλλά και στο βολέ του Μιχάλη Καρούση στο 59'. Επίσης στο 62΄πρόλαβε με έξοδο τον Στέφανο Καλιντέρογλου, που εάν 'τσιμπούσε' την μπάλα θα την έστελνε στα δίχτυα.



Α. Δαγδελένης: «Ευχαριστούμε την ΑΕΚ, που βοηθάει να γίνει πράξη όνειρο ζωής των Μικρασιατών Θήβας, το Μουσείο μας»



«Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, καλοσωρίζει στην πόλη μας, την ΑΕΚ της καρδιάς μας. Την ΑΕΚ της μνήμης, την ΑΕΚ της προσφυγιάς, την ΑΕΚ με την τεράστια ιστορία, με το ήθος και την αγωνιστική αξία. Την ΑΕΚ, που είναι κύριος και ουσιαστικός εκφραστής της προσφυγικής οικογένειας και που με την παρουσία τους εδώ, δείχνουν έμπρακτα την ανταπόκριση και την συμπαράσταση στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας» τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστολος Δαγδελένης και συνέχισε: « Ο σκοπός της παρουσίας τους στην Θήβα, αποτελεί για εμάς ένα στοίχημα δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Να στηρίξουν και να συμβάλουν στην δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης Θήβας. Μιας και οι τελευταίοι εν ζωή πρόσφυγες γεννημένοι πριν το 1922 λιγοστεύουν, για να μη χαθεί κανείς κρίκος από την αλυσίδα της πλούσιας πνευματικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εμείς οι νεότεροι, που αποτελούμε το Δ.Σ και εκφράζουμε συλλογικά μέσω της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, όλους τους Μικρασιάτες της επαρχίας, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε  σε αυτόν τον μεγάλο στόχο, καλώντας τον καθένα και την καθεμία , από όποια θέση η ρόλο έχει ν βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ και του Α.Ο Θήβα, ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα και τους ευχαριστούμε. Από σήμερα αποτελούν και τους πρώτους ουσιαστικούς πρεσβευτές μας. Εκ μέρους του Δ.Σ λοιπόν, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και είναι σήμερα εδώ. Τους φιλάθλους, τα παιδιά της  'Original 21", αλλά και τα μέλη μας»...

Οι παλαίμαχοι της «Ένωσης», αλλά και όλοι όσοι διοικούν το ιστορικό σωματείο της ΑΕΚ,  είναι οι πρώτοι υποστηρικτές και χορηγοί της προσπάθειας που κάνουμε στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας για την δημιουργία του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης στην πόλη μας. Και τους ευχαριστούμε όλοι μέσα από την καρδιά μας». Και ο κ Δαγδελένης ολοκληρώνοντας επεσήμανε: « Επίσης επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τον δημοτικό Οργανισμό Θήβας, για την παραχώρηση του γηπέδου. Και φυσικά τόσο την κυρία Αγγελική Αρκάδη, όσο και τον γενικό διευθυντή της ΑΕΚ Ντούσαν Μπέγεβιτς, που βοήθησαν ώστε η αποστολή των παλαιμάχων της ομάδας μας, να έλθει στην Θήβα με το πούλμαν της ομάδας και δεν επιβαρυνθήκαμε» Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κ Δαγδελάνης,  έστειλε στους Αρκάδη και Μπάγεβιτς ως δώρο για την προσφορά τους, από ένα λεύκωμα με τους Μικρασιάτες που ήταν εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Δήμου Θήβας από το 1922 μέχρι το 1966 με κομιστή τον οδηγό του πούλμαν της ΑΕΚ....



Το πούλμαν της... χαράς



Η αποστολή των παλαιμάχων της «Ένωσης»  λοιπόν, είχε αναχωρήσει στις 12:00 από τη Νέα Φιλαδέλφεια, για να πάει στην  Θήβα με το 33 θέσεων υπερσύγχρονο πούλμαν της ΑΕΚ. Δίπλα στον οδηγό ο Μιχάλης Σιμιγδαλάς, που από μικροφώνου ζήτησε στους επιβαίνοντες να σεβαστούν καλύτερα και από το σπίτι τους το πούλμαν που είναι περιουσία της ΑΕΚ. Και στην υπερυψωμένη πρώτη σειρά, δεξιά οι Γιώργος Καραφέσκος-Νίκος Σταθόπουλος , που είχαν να θυμηθούν πολλά από τότε που ήταν συμπαίκτες από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 μέχρι τα μέσα του 1970 και αριστερά οι Κώστας Νεστορίδης και Μίμης Παπαϊωάννου, που ήταν απολαυστικοί στους διαλόγους τους... Πίσω από τους Καραφέσκο-Σταθόπουλο, οι εκφραστές της ΑΕΚ στην δεκαετία του 1950. Ο 84χρονος Γιάννης Κανάκης και ο 78χρονος Ανδρέας Σταματιάδης. Θυμήθηκαν μεταξύ άλλων τον Γιώργο Χρυσαφίδη ως πρόεδρο, αλλά και τον Νίκο Γκούμα, που έβαφε μόνος του στις αρχές της δεκαετίας του 1960 τα κάγκελα στο γήπεδο, που μετέπειτα πήρε το όνομά του. Δίπλα τους οι «παράγοντες» Κώστας Μάρκου και Πανταζής Φύκηρης. Ο πρώτος εκλεγμένο μέλος στην 16μελή επιτροπή διοίκησης της ΑΕΚ και ο δεύτερος πρώην παράγοντας σε ΠΑΕ και Ερασιτεχνική στην παρθενική του εμφάνιση με την αποστολή των παλαιμάχων. Και αυτοί θυμήθηκαν πολλά. Κυρίως από την εποχή που προπονητής στην ΑΕΚ ήταν ο νυν τεχνικός της διευθυντής Ντούσαν Μπάγεβιτς. Και ακολούθως στην Τρίτη σειρά των καθισμάτων δεξιά, η «ήρεμη δύναμη» Απόστολος Τόσκας . Στην τέταρτη σειρά καθισμάτων ο Ανδρέας Καρακίδης, αρχικά με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Στέλιο Σεραφείδη και μετά μόνος του, αφού ο πρόεδρος «μετατοπίστηκε» δυο θέσεις πιο μπροστά. Δίπλα στον «πορτιέρο» Στέλιο Κωνσταντινίδη. Ο δεύτερος  μάλιστα, που ελέω κορμοστασιάς έμεινε στην ιστορία της ΑΕΚ ως «ντουλάπας», ήταν αυτός που διαδέχτηκε τον πρώτο κάτω από τα «κιτρινόμαυρα» γκολποστ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Οι Χρήστος Αντωνόπουλος και Μιχάλης Καρούσης ήταν σε ρόλους «μπαλαντέρ» αφού γύριζαν σε όλα τα καθίσματα και μίλαγαν με τους υπόλοιπους,  επί παντός επιστητού. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου και εκ των προπονητών της ομάδας είχε ενδιαφέροντες διαλόγους με τον Σταμάτη Βουδούρη για τους αγώνες των ομάδων βόλει ανδρών και γυναικών, αλλά και για τη «βασίλισσα» που την περιμένει και πάλι η Α1 μπάσκετ. Γνωστό άλλωστε ότι και οι δύο είναι μανιώδεις με τα τμήματα της ΑΕΚ, που αποκαλούνται «ερασιτεχνικά»!

Οι εκφραστές της δεκαετίας του 1960 Άρης Τσαχουρίδης και Νίκος Σεβαστόπουλος, με τους νεότερους Θωμά Λαγινά και Μιχάλη Πιθαρούλη είχαν βρει το... καταφύγιό τους στις τέσσερις θέσεις που υπάρχουν γύρω από το τραπέζι το οποίο έχει το πούλμαν μετά το μέσον του στην δεξιά του πλευρά.  Και μπροστά τους, ο Λάμπρος Γεωργιάδης, που είχε δίπλα του τον Αναστάσιο Αγγελόπουλο και αναρωτιόνταν για το πόσοι παίκτες θα πήγαιναν με τα Ι.Χ. που έχουν στην Θήβα!

Και απέναντι από τον πρόεδρο του Συνδέσμου παλαιμάχων-που έλεγε ότι θα έχει εκπλήξεις η εκδήλωσης κοπής πίτας που θα γίνει 13 Ιανουαρίου-ο Κώστας Μασουρίδης.

Στο σαλονάκι της ...γαλαρίας, είχαν «θρονιαστεί» αρχοντικά οι Κοσμάς Πεσιρίδης, Γιάννης Μουσούρης, Χρήστος Αρδίζογλου και Στέφανος Καλεντέρογλου, με τον αεικίνητο Θανάση Σαρκίρη, να τους επισκέπτεται για να τους μοιράσει μεταξύ άλλων και φωτογραφίες, που είχε βγάλει ο υπογράφων το 2008 στην εκδήξλωση των παλαιμάχων της ΑΕΚ, με τον Μαύρο Αετό Πολυδενδρίου!...  Και από μια τέτοια αποστολή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Μικρασιατικής καταγωγής πρώην φροντιστής της ποδοσφαιρικής ομάδας Κώστας Καριδόπουλος, που στην Θήβα, θα αναλάμβανε ...την φροντίδα των παλαιμάχων!

Για περίπου 75λεπτά της ώρας, όσα διήρκεσε το ταξίδι μας μέχρι τις παρυφές της πόλεων των Θηβών, ακούγαμε κουβέντες που είχαν περισσή περιπλάνηση της θύμησης. Ο Νεστορίδης, πείραζε τον Παπαϊωάννου για την συνεργασία του με τον Καζαντζίδη και ο Σταματιάδης, θυμόταν ότι ο «Βλάχος» της ΑΕΚ, φοβόταν τις πτήσεις με το αεροπλάνο. Όμως όταν «κατέβαζε» τις ρόδες για προσγείωση, γινόταν 'άλλος άνθρωπος' και πείραζε τους πάντες.

Και λίγο πριν διαβούμε το κατώφλι της ιστορικής πόλης, κάναμε στάση για καφέ και ...τσιγάρο στην καφετέρια που υπάρχει στο πρακτορείο υγρών καυσίμων του ΑΕΚτζή Χριστόδουλου Πούλιου. Εκεί μας περίμεναν ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σπάρτης Απόστολος Δαγδελένης και συνεργάτες του. Χαλάρωμα, κουβεντούλα, για την πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας και όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή στον αγώνα με τον Αστέρα στο Μενίδι για περίπου 40 λεπτά. Και μετά... γραμμή για το γήπεδο



Δώρα ζωής και ιστορικής μνήμης



Εκεί  μας περίμεναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου παλαιμάχων της πόλης Βασίλης Τουρίκης και 40 παιδάκια, που αγωνίζονται στην  ποδοσφαιρική Ακαδημία της τοπικής ομάδας. Ήταν ντυμένα στα βυσσινί χρώματα του Α.Ο. Θήβας και συνοδεύονταν από τους γονείς τους και τον προπονητή τους Δημήτρη Μπούτσικο. Έδιναν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα  ότι δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον, εάν δεν σεβόμαστε το παρελθόν.

Φωτογραφήθηκαν  με τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, πήραν αυτόγραφα που θα φυλάγουν ως κόρη οφθαλμού αφού θα αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για το μέλλον τους και έδωσαν ευχάριστη νότα στην εκδήλωση. Και γύρω στις 3μμ, άρχισε η διαδικασία των τιμητικών διακρίσεων σε μια λιτή, αλλά όλο ουσία τελετή, που ξεκίνησε με τον εκφωνητή της εκδήλωσης δημοσιογράφο  Κώστα Θεοδώρου, να αναφέρει όλα τα ονόματα των παλαιμάχων της ΑΕΚ, που είχαν πάει στην Θήβα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας Απόστολος Δαγδελένης, μετά τον συγκινητικό λόγο που εκφώνησε, τίμησε τους παλαίμαχους της ΑΕΚ για την παρουσία τους, με τον Λύσσανδρο Γεωργαμλή να είναι αυτός που πήρε την τιμητική πλακέτα.  Και ο α αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Ένωσης, Αναστάσιος Σαμιώτης, έδωσε αντίστοιχη πλακέτα στον αρχηγό των παλαιμάχων του Α.Ο Θήβα, Ευάγγελο Φούκα. Και στην συνέχεια οι διοργανωτές, έδωσαν στον εκλεγμένο εκπρόσωπο της ΑΕΚ Κώστα Μάρκου τιμητική πλακέτα δια χειρών β΄ αντιπρόεδρου της Ένωσης Μικρασιατών, Βασίλη Σαζγιώτη, για τη συνεισφορά της ΑΕΚ στον αγώνα.

Και ακολούθησε η τιμή, στους πέντε ποδοσφαιριστές «σύμβολα» για την ιστορία της ΑΕΚ. Και το δώρο ήταν συμβολικό αλλά ενδεικτικό της ιστορικής μνήμης που διατηρούν οι Μικρασιάτες στη Θήβα. Ήταν ένα βιβλίο-λεύκωμα, που καταγράφει στο Ληξιαρχείο της Θήβας τις 1365 οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην Θήβα το διάστημα από το 1922 μέχρι το 1926.  Δώρο ζωής και κληρονομιά για όλους τους Μικρασιάτες, με αναφορά στις ρίζες τους.

Ο Βασίλης Τουρίκης το πρόσφερε στον Γιάννη Κανάκη, που είχε διατελέσει και προπονητής στον Α.Ο Θήβα την περίοδο 1969-70! Ο Αναστάσιος Σαμιώτης, α΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας στον Ανδρέα Σταματιάδη, και ο δικηγόρος και β' αντιπρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Σαζγιώτης στον Κώστα Νεστορίδη. Όταν μάλιστα ο «Νέστωρας» πήρε το λεύκωμα,  κάποιοι από τους θεατές που ήταν στο γήπεδο του φώναξαν «γεια σου Νοτρέγιεφ»!. .

Ο Μίμης Παραϊωάννου πήρε το λεύκωμα μνήμης από τα χέρια του Απόστολου Δαγδελένη, που δίπλα στον Μίμη, έβγαλε φωτογραφία ζωής με το γιό του Λεωνίδα. Μάλιστα ο πατήρ, μέσα στην ένταση της εκδήλωσης, βρήκε χρόνο να ρωτήσει τον υιό, για το πώς πάει η κατάσταση της αδελφούλας του-και κόρης του προέδρου κατ επέκταση -Ευαγγελίας, πού από το πρωϊ της Δευτέρας είχε πρόβλημα γαστρεντερίτιδας, αλλά ο μπάμπάς δεν την είχε δει, αφού... έτρεχε για την εκδήλωση. Ο Στέλιος Σεραφείδης, πήρε το λεύκωμά του από τον Θεόδωρο Ρουπακα, που είναι μέλος στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας.  Για να ολοκληρωθεί η τελετή με τον αντιδήμαρχο και ποδοσφαιριστή των γηπεδούχων Ανδρέα Χαλβατζή(σ.σ. ήταν από τους αφανείς εργάτες στην εκδήλωση με τεράστια όμως προσφορά), να δίνει αναμνηστικά  Κύπελλα στους αρχηγούς των δύο ομάδων Γιώργο Καραφέσκο και Ευάγγελο Φούκο



Γεωργαμλής-Τσακανίκας σημειώσατε «Χ»



Και μετά την λιτή τελετή, ήταν η ώρα για δράση από τους ποδοσφαιριστές, σ ένα αγώνα που , για ακόμη μια φορά, ήταν διαφήμιση για το ποδόσφαιρο. Οι βετεράνοι άσοι των δύο ομάδων, ξεδίπλωσαν τις αρετές τους στον αγωνιστικό χώρο, και αποζημίωσαν με το τελικό 3-3 με τον καλύτερο τρόπο τους περίπου 300 θεατές. Οι προπονητές των «κιτρινόμαυρων» Σιμιγδαλάς-Αντωνόπουλος, αξιοποιώντας τους εν δράση άσους, αποφάσισαν να εμπιστευτούν κάτω από τα γκολπόστ τον 79χρονο Στέλιο Σεραφείδη, ο οποίος στην εξέλιξη του αγώνα αντικαταστάθηκε από τον γιό του Χρήστου Αρδίζογλου, Μάριο. Στα άκρα της άμυνας μετά από καιρό στην αρχική ενδεκάδα τους Κοσμά Πεσιρίδη (δεξιά) και Στέφανο Πορφύρη(αριστερά) ενώ στο κέντρο της οπισθοφυλακής τους Απόστολο Τόσκα και Μανώλη Παπαδόπουλο. Αμυντικό χαφ ο συνετός στο παιχνίδι του Γιώργος Καραφέσκος,  και δίπλα του ο 'εγκεφαλικός' Γιώργος Βλαντής. Δεξιά στο κέντρο ο «τρεχαλατζής» Παναγιώτης Στυλιανόπουλος και αριστερά ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Λάμπρος Γεωργιάδης. Και στην θέση των κυνηγών οι Γιάννης Μουσούρης και Λύσανδρος Γεωργαμλής. Οι «κιτρινόμαυροι» άργησαν να βρουν τα 'πατήματά' τους στον αγωνιστικό χώρο. Αποτέλεσμα, οι γηπεδούχοι, που ήξεραν το γήπεδο καλύτερα, έδειξαν  πολύ καλή ομάδα με συνοχή, σωστή λειτουργία και παίκτες τεχνίτες, να προηγηθούν 2-0! Ο «ΑΕΚοβαμένος»  και άριστος τεχνίτης Δημήτρης Τσακανίκας, «πλήγωσε» δύο φορές την  ομάδα της καρδιάς του με τα γκολ που σημείωσε στο 20' και το  32΄ με πλασέ, μετά από πάσες των πολύ καλών Ευάγγελου Φούκα και Χρήστου Μακρυπούλια. Μετα το 30΄όταν έγιναν εσωτερικές αλλαγές-ο Γιάννης Μουσούρης μετατοπίστηκε δεξί μπακ και περασε στο κέντρο δεξιά ο Μιχάλης Πιθαρούλης, που όμως στάθηκε άτυχος, αφού «ρίσκερε» να αγωνιστεί και τραυματίστηκε εκ νέου!  Στην θέση του μπήκε ο Θωμάς Λαγινάς με νέες εσωτερικές ...μετατοπίσεις. Οι «κιτρινόμαυροι» μείωσαν με πέναλτι από τον Λυσανδρο Γεωργαμλή (37΄), και με αυτό το σκορ «εκλεισε» το 40λεπτης διάρκειας ημίχρονο. Στην επανάληψη το τεχνικό επιτελείο της ΑΕΚ, χρησιμοποίησε και τους άλλους ποδοσφαιριστές που είχε στην διάθεσή του, αφού ο αγώνας ήταν γιορτή και -όπως πάντα άλλωστε-θα έπαιζαν όλοι. Όμως οι γηπεδούχοι  στο 44΄ έκαναν  το 3-1 με σουτ από τον Ευάγγελο Πέτικα. Και κάπου εκεί άρχισε η αντεπίθεση διαρκείας των «κιτρινόμαυρων» Οι φιλοξενούμενων  ντεμαράζ κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση με τα γκολ του Γεωργαμλή στο 56΄και το 58΄ μετά από πάσες του Μιχάλη Βλάχου

Τον αγώνα που διαιτήτευσαν οι κκ. Γεώργιος Μεγαρίτης, Ευστάθιος Αγαπητός και Νικόλαος Λουκάς.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ Α.Ο. ΘΗΒΩΝ (Προπονητής Κώστας Ζήκος): Σταματίου, Κυριακού, Μανωλόπουλος Παπασταμάτης, Τριανταφύλλου, Χατζησταμάτης, Φούκας, Μακρυπούλιας, Χαλβατζης, Καραμπιτσάκος, Τσακανίκας,  (αρχική ενδεκάδα) Φουστανελάς, Σαμπάνης, Ζυγογιάννης Νάσχος, Συγκρινιώτης, Βαλσάμης, Με την αποστολή παρόντες και οι Ι.Ρόκκας, Σ. Κόλιας, Σοιλέδης, Παπαθανασίου. Και ο πρόεδρος Βασίλης Τουρίκης

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΑΕΚ (Προπονητές Μιχάλης Σιμιγδαλάς και Χρήστος Αντωνόπουλος) Στέλιος Σεραφείδης, Κοσμάς Πεσιρίδης, Στέφανος Πορφύρης,Απόστολος Τόσκας, Εμμανουήλ Παπαδόπουλος, Γεώργιος Καραφέσκος, Παναγιώτης Στυλιανόπουλος, Γεώργιος Βλαντής, Ιωάννης Μουσούρης, Λάμπρος Γεωργιάδης, Λυσανδρος Γεωρργαμλής(αρχική ενδεκάδα) Χρήστος Αρδίζογλου, Μιχαήλ Καρούσης, Αναστάσιος Αγγελόπουλος,Αθανάσιος Σαρκίρης, Στέφανος Καλεντέρογλου, Ανδρέας Καρακίδης, Μιχαήλ Πιθαρούλης, Θωμάς Λαγινάς, Μάριος Αρδίζογλου, Μιχαήλ. Βλάχος, Με την αποστολή των βετεράνων της ΑΕΚ παρόντες και οι Ανδρέας Σταματιάδης,  Κώστας Νεστορίδης, Ιωάννης Κανάκης Μίμης Παπαϊωάννου, Στυλιανός  Κωνσταντινίδης, Άρης Τσχουρίδης, Νικόλαος Σεβαστόπουλος, Νικόλαος Σταθόπουλος, Γεώργιος  Ράπτης, Κωνσταντίνος Καβαλάρης, Σταμάτης(Τάκης). Βουδούρης, ο πρώην παράγοντας στην ΠΑΕ ΑΕΚ Πανταζής Φύκηρης και το μέλος της 15μελους διοικούσας επιτροπής στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ και επίτιμο μέλος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Μάρκου.



Εντυπωσιακά εκθέματα στο Μουσείο



Μετά τη λήξη του αγώνα η αποστολή των παλαιμάχων περπάτησε στην Οδό Αγίας Ελένης. Φωτογραφήθηκε έξω από τα Γραφεία του "Club Original21" Θήβας και επισκέφτηκε τα Γραφεία του Μουσείου Μικρασιατικής μνήμης που βρίσκονται επί της Οδού Αγίας Ελένης 25 και Ομήρου 1 στον προσφυγικό συνοικισμό. Και ομολογούμε ότι όλοι ενθουσιαστήκαμε από τα εκθέματα.  Στην αίθουσα δεσπόζει σε τοιχογραφία η ζωγραφιά με την καταστροφή της Σμύρνης, που είναι έργο της Σοφίας Παύλου Τσαμπά. «Αυτό το έργο πρέπει να το στείλουνε στην Ρεμπούση για να δει εάν έγινε συνωστισμός στην Σμύρνη» είπε ο Γιώργος Καραφέσκος. Οι άνθρωποι του Μουσείου καλωσόρισαν τα μέλη της αποστολής των παλαιμάχων με γλυκίσματα και ποτά και ο πρόεδρος Α. Δαγδελένης πήρε τον λόγο:« Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, είναι από τις πιο δυναμικές στην Ελλάδα. Αριθμεί περισσότερα από 800 μέλη. Και κάναμε αυτό τον αγώνα, για να συγκεντρωθεί αξιόλογο ποσό προκειμένου να βοηθηθεί η λειτουργία του μουσείου που δεν ήταν όπως το βλέπετε. Ήταν δύο προσφυγικά σπίτια, που τα ενώσαμε για να δημιουργήσουμε ενιαίο χώρο και να στεγάσουμε ό,τι περισσότερο μπορούσαμε από τον Πολιτισμό που κουβάλησαν από τη Μικρά Ασία οι προγονοί μας», είπε και συνέχισε: «Πρέπει να το αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να μην χαθεί κανένας κρίκος από την πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα των Μικρασιατών Θήβας. Επιθυμώ λοιπόν να ευχαριστήσω κατ' αρχήν εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, αλλά και αυτούς που πιστεύουν σε όλο αυτό το εγχείρημα της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας και στηρίζουν με οποιονδήποτε τρόπο το Σύλλογο μας. Αλλά και αυτούς που μας εμπιστεύονται και ανταποκρίνονται στις προσπάθειές μας. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες μας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας να είναι ουσιαστικοί χορηγοί της προσπάθειας μας για έναν σημαντικό λόγο που είναι η στήριξη του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης.  Για εμάς τους Μικρασιάτες ήταν όνειρο ζωής η δημιουργία του και τώρα η ολοκλήρωσή του. Ένα Μουσείο που θα στεγάσει τις Μνήμες, τα κειμήλια , τα έγγραφα που διαθέτει η Ένωση και τα ενθυμήματα που μας έχουν προσφέρει απλόχερα τα μέλη μας. Οφείλουμε να τα διασώσουμε να διασφαλίσουμε την φύλαξη και την δυνατότητα να εκτεθούν σε ένα χώρο που θα αποτελεί και σημείο αναφοράς των Μικρασιατών της πόλης μας. Θέλουμε την συμμετοχή και την συμπαράσταση σε αυτόν το στόχο, των συμπατριωτών μας Μικρασιατών, των Αεκτζήδων και των συμπολιτών μας που πιστεύουν ότι αξίζει τον κόπο, με την ελάχιστη συμμετοχή τους να συνεισφέρουν σε κάτι που θα μείνει παρακαταθήκη για την ιστορική μας πόλη. Η δική μας προσπάθεια θα συνεχιστεί αμείωτη γιατί έχουμε επικεντρωθεί στην υλοποίηση του στόχου. Ελπίζοντας ότι θα συμβάλουμε σε αυτό που επιθυμούμε όλοι για ανάπτυξη της ιστορικής μας πόλης. Μέσα από δράσεις πολιτισμού θα συνεχίσουμε με αμείωτη την αγάπη και την αγωνία μας, να γίνει η Θήβα σημείο αναφοράς και στον Μικρασιατικό τουρισμό. Και αυτό, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που θα προσφέρει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας.  Υπηρετούμε την Μικρασιατική καταγωγή μας μέσα από την δεδομένη αγάπη και προσφορά μας στην γενέτειρα πόλη μας τη Θήβα, και με δεδομένη την αγωνία για το καλύτερο που ελπίζουμε όλοι να έρθει σύντομα»

Ο Στέλιος Σεραφείδης, πήρε τον λόγο στη συνέχεια και ευχαρίστησε εκ μέρους των παλαιμάχων για ο,τι τους προσέφεραν στην διάρκεια της παραμονής τους στην ιστορική πόλη, οι άνθρωποι της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας. «Ως Μικρασιάτης σε καταγωγή, νοιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος για ο,τι βλέπω εδώ μέσα. Σας αξίζουν συγχαρητήρια για ό,τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και σας ευχόμαστε καλή δύναμη για το μέλλον. Ευχόμαστε να πετύχετε τους στόχους σας γιατί δεν είναι μόνο ότι θα αφήσετε την ιστορία των προγόνων σας, ως κληρονομιά στους απογόνους σας, αλλά και γιατί ως χώρα έχουμε ανάγκη να τιμάμε την ιστορική μνήμη», τόνισε μεταξύ άλλων.



Επίλογος για κατευόδιο με 33 βιβλία



Στα Γραφεία του Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης της Θήβας, μείναμε περίπου 45 λεπτά.  Και υποσχεθήκαμε να ξαναπάμε. Άλλωστε  είναι πολύ ζεστός χώρος και τα εκθέματά του σε οδηγούν να σε άλλες εποχές. Και όποιος είναι Μικρασιαστικής καταγωγής, δεν κάνει απλά περιπλάνηση στην θύμηση του βλέποντας τα κειμήλια, τα έγγραφα, τις τοπικές ενδυμασίες και τα βιβλία που υπάρχουν στα ράφια, αλλά νοιώθει ρίγη, αφού αισθάνεται ότι βρίσκει τις ρίζες του!

Και στη συνέχεια, οι διοργανωτές, φρόντισαν να γίνουν μια παρέα όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης σε δεξίωση που παρέθεσαν στην ταβέρνα «Τζάκι» Παρόντες τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, ο δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Χαλαβατζής-και αυτός βοήθησε σημαντικά για να πετύχει η εκδήλωση-ενώ για λίγο πέρασε και ο Δήμαρχος Θήβας, που χαιρέτησε τους βετεράνους της ΑΕΚ.

Όσοι βρεθήκαμε στην όλο ποιότητα και ουσία εκδήλωση που διοργάνωσε στις 9 Δεκεμβρίου στην Θήβα η Ένωση Μικρασιατών, μείναμε ενθουσιασμένοι. Και όπως έλεγαν οι υπεύθυνοι του Συνδέσμου παλαιμάχων ΑΕΚ, επιθυμούνε να ανανεώσουν το ραντεβού μαζί τους: «Όποτε μας ξανακαλέσουν οι φιλόξενοι άνθρωποι της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, θα είμαστε δίπλα τους», έλεγε ο Μιχάλης Σιμιγδαλάς . Και αυτή την φορά, μακάρι να παραστεί και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που επαγγελματικές υποχρεώσεις, δεν του επέτρεψαν αν και το επιθυμούσε πολύ, να παραστεί στην Θήβα. Άλλωστε ο «τίγρης» έχει ως δικό του όραμα να δημιουργήσει στο γήπεδο της ΑΕΚ, την «Αγια Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα παρόμοιο Μουσείο που θα είναι το καύχημα όλων των Μικρασιατών της χώρας.

Ή Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ήταν μια μέρα που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο «είναι μας», αφού μας γέμισε μνήμες. Και η αυλαία της, άνοιξε και έκλεισε με τοι ίδιο τρόπο. Με προσφορά βιβλίων! Το πρωϊ, πριν αναχωρήσει η αποστολή από τη Νέα Φιλαδέλφεια ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώργος Γεωργαμλής, αδελφός του Λύσανδρου, προσέφερε στους παλαίμαχους της ΑΕΚ το νέο του βιβλίο «Σπλίν ένας ανώνυμος νέος».  Ένα βιβλίο, που στις 160 σελίδες του, σκιαγραφούνται  ιστορίες από την Αθήνα της περιόδου 1950-60 και τους πρόσφυγες.

Και το βράδυ, επειδή ήταν 33 τα μέλη της «κιτρινόμαυρης» αποστολής,  ο κ. Δαδαλάνης προσέφερε στους παλαιμάχους της ΑΕΚ , 33 λευκώματα με τίτλο «δια προσφυγικάς οικογενείας». Τα βιβλία δηλαδή που είχε κάνει δώρο η Ένωση Μικρασιατών Θήβας στους πέντε ποδοσφαιριστές «σύμβολα» της «κιτρινόμαυρης» ποδοσφαιρικής ιστορίας. Ήταν το καλύτερο κατευόδιο, για όλους αυτούς που τίμησαν με την παρουσία τους στην Θήβα την εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών....

aek365



















Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο