Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

“ Επιδοτήσεις που έγιναν εξοχικά ”

Το θέμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μετατράπηκαν σε εξοχικές κατοικίες και απασχόλησε έντονα τη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, φέρνει με ερώτησή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Καράμπελας.

Ο κ. Καράμπελας στέκεται στους πλημμελής ελέγχους που πραγματοποιούνται καθώς και στην γενικότερα κακή διαχείριση των κοινοτικών προγραμμάτων που προορίζονται για ενίσχυση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στον τουριστικό τομέα, επιρρίπτοντας την ευθύνη διαχρονικά στις διοικήσεις κάποιων «αναπτυξιακών εταιριών» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία τον επανέλεγχο όλων των ενισχύσεων που δόθηκαν σε τουριστικές επιχειρήσεις τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες όπου υπάρχουν, καθώς και τη διασταύρωση των παραστατικών που κόπηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τις εν λόγω επιχειρήσεις.


Ακολουθεί αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα 07.01.2014

Προς:
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ΄
Τροφίμων,
κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο
κ. Υπουργό Εσωτερικών,
κ. Μιχελάκη Ιωάννη,
κ. Υπουργό Ανάπτυξης κ’
Ανταγωνιστικότητας,
κ. Χατζηδάκη Κωνσταντίνο,
κ. Υπουργό Οικονομικών,
κ. Στουρνάρα Ιωάννη

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Κοινοτικά χρήματα που κατέληξαν σε εξοχικές κατοικίες»

Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, φέρνουν στην επιφάνεια περιπτώσεις κοινοτικών κονδυλίων που ενώ προορίζονταν για επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων, κατέληξαν σε ανέγερση ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο υποθέσεις που φέρονται να σχετίζονται με μέλη του πολιτικού συστήματος, έναν πρώην υπουργό και έναν αρχηγό κόμματος.

Η ύπαρξη τέτοιου είδους παράνομων ενεργειών θα λέγαμε ότι αποτελεί κοινό μυστικό σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και παρά τις όποιες εξαγγελίες έχουν κατά καιρούς γίνει για πιο αυστηρούς και σε βάθος ελέγχους, οι έλεγχοι μάλλον χαρακτηρίζονται ως «χαλαροί», αφού δεν έχουν υπάρξει ποτέ σχετικές ανακοινώσεις για την τύχη των αποτελεσμάτων τους.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές στη διαδικασία έγκρισης και ελέγχου των επιδοτήσεων υπήρξαν ανέκαθεν ορισμένες «αναπτυξιακές εταιρίες», Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, των Νομαρχιών στην προ Καλλικράτη εποχή και Περιφερειών από το 2009 και μετά. Οι Διοικήσεις των οποίων δεν κατάφεραν ν’ ανταποκριθούν στο ρόλο τους που ήταν η στήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και η χρηστή διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αντιθέτως τις μετέτρεψαν σε μέσο εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων.

Επειδή πρέπει να σταματήσουν οι φορολογούμενοι πολίτες, να γίνονται μάρτυρες κατάχρησης των χρημάτων τους από διάφορους επιτήδειους,

Επειδή δεν είναι δυνατό μεμονωμένες περιπτώσεις, να υποθάλπουν για άλλη μια φορά την αξιοπιστία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος,


Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Προτίθενται να προχωρήσουν σε εκ νέου έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που επιδοτήθηκαν την τελευταία 15ετία για ενίσχυση της τουριστικής τους δραστηριότητας, μέσα από κοινοτικά προγράμματα όπως Leader, ΟΠΑΑΧ και ΕΣΠΑ και να καταλογιστούν ευθύνες σε όλους όσους εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους;

Προτίθενται να πραγματοποιήσουν έλεγχο όλων των παραστατικών που έχουν εκδώσει οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως φιλοξενούν τουρίστες ή συγγενείς και γείτονες;


 Ο ερωτών Βουλευτής

 Γιάννης Καράμπελας

Βουλευτής Ν. Βοιωτίας




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο