Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τι απαντά το Βρετανικό Μουσείο στον Κλούνεϊ για τα μάρμαρα

"Ο Κλούνεϊ, όπως και ο κάθε άνθρωπος, έχει δικαίωμα της δικής του άποψης για το θέμα. Αλλά υπάρχει ένας εξαιρετικά περίπλοκος διάλογος γύρω από αυτό. Ο κόσμος μπορεί να παραπλανηθεί, όταν το θέμα συζητιέται δημόσια" δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σχετικά με τις επαναλαμβανόμενες φιλελληνικές δηλώσεις του διάσημου ηθοποιού Τζορτζ Κλούνεϊ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της βρετανικής επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα Έντι Ο 'Χάρα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού ηθοποιού σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και τον σάλο που προκάλεσαν στη Βρετανία, απάντησε:

"Η παρέμβαση του κ. Τζόρτζ Κλούνεϊ είναι ευπρόσδεκτη γιατί θεωρείται από το ευρύ κοινό καλλιτέχνης υψηλής νοημοσύνης και ευαισθησίας, που δεν φοβάται να πάρει θέση αρχής σε θέματα που προκαλούν σοβαρή ανησυχία. Έτσι σε αυτή την περίπτωση βρισκόμαστε σε ευχάριστη θέση, διότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Δεύτερον, όπως έχουμε διαπιστώσει, όταν η κοινή γνώμη ενημερώνεται για το θέμα, τότε μια μεγάλη μερίδα της υποστηρίζει την επανένωση των γλυπτών".

Η κόντρα Κλούνεϊ- Λονδίνου άρχισε πριν μία περίπου εβδομάδα όταν ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης, σε συνέντευξη Τύπου στη Μπερλινάλε, υποστήριξε ανοικτά την επιστροφή των Μαρμάρων.

Xθες μάλιστα, ο χολιγουντιανός σταρ κατηγόρησε τον δήμαρχο του Λονδίνου ότι είχε πιει "μερικά ποτήρια ουίσκι" όταν τον συνέκρινε με τον Χίτλερ και προέτρεψε τον Μπόρις Τζόνσον να ανατρέξει στους κανονισμούς της Ουνέσκο για τα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

"Όταν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα και όχι για αποκυήματα της φαντασίας, θα πρέπει κανείς να κοιτάξει τους κανονισμούς της Ουνέσκο, που έχουν γίνει αποδεκτοί από όλες τις πλευρές. Ένα κράτος, που καταλαμβάνει μια χώρα, δεν μπορεί να πουλά την εθνική πολιτιστική κληρονομιά της", τονίζει ο Κλούνεϊ και παράλληλα επισημαίνει πως "ακόμα πιο σχετικό είναι το γεγονός ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα απομακρύνθηκαν βάναυσα από τον ναό από τους Τούρκους και μετά πωλήθηκαν. Ήταν ένα μοναδικό μνημείο που κομματιάστηκε. Είναι σαν να κομματιάσεις το άγαλμα του Δαβίδ και το κεφάλι του να βρεθεί στην Αγγλία, το μπράτσο του στο Βατικανό και ο κορμός του στο Μητροπολιτικό Μουσείο".


toxwni

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο