Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» - Τιμοσένκο: «Έπεσε η δικτατορία» είπε στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Δεν παραιτείται ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς όπως διαμήνυσε σε διάγγελμά του μιλώντας για πραξικόπημα, ενώ το κοινοβούλιο τον κήρυξε έκπτωτο και προκήρυξε εκλογές για τις 25 Μαΐου. Απελευθερώθηκε η Γιούλια Τιμοσένκο.
«Η δικτατορία έπεσε» στην Ουκρανία, είπε η Γιούλια Τιμοσένκο στην πρώτη δήλωσή της μετά την απελευθέρωσή της, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κόμματός της.
«Η δικτατορία έπεσε, όχι χάρη στους πολιτικούς και στους διπλωμάτες αλλά χάρη στον κόσμο που βγήκε στον δρόμο για να προστατεύσει την οικογένειά του και τη χώρα του», είπε.


«Η πατρίδα μας μπορεί ξανά από σήμερα να δει ήλιο και ουρανό, η δικτατορία τερματίστηκε», είπε η άλλοτε ηγέτιδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 και πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας.
Εκφράζοντας τη λύπη της για τους θανάτους των διαδηλωτών στις συγκρούσεις με την αστυνομία η Τιμοσένκο πρόσθεσε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί πως «ούτε μια ρανίδα αίματος δεν χύθηκε μάταια».
«Δεν παραιτούμαι»
Κατηγορηματικός ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί εμφανίστηκε στο διάγγελμά του ο Γιανουκόβιτς από το Χάρκοβο παρά τις περί του αντιθέτου φήμες που κυκλοφορούσαν και παρά του ότι αυτό φαίνεται να αποτελεί το βασικό αίτημα των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.
«Το παρόν κοινοβούλιο παίρνει παράνομες αποφάσεις που ντροπιάζουν τη χώρα» ανέφερε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το κανάλι UBR.



Όπως είπε «πυροβόλησαν το αυτοκίνητό μου αλλά δεν φοβάμαι. Θα μείνω στην Ουκρανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό που προσπαθεί είναι να προστατεύσει το λαό από τους «επιδρομείς».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας, πάντως, φέρεται ότι δήλωσε πως ο Γιανουκόβιτς αποπειράθηκε να επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Ρωσία, αλλά εμποδίστηκε να το πράξει και βρίσκεται τώρα στην περιοχή Ντόνετσκ.


«Προσπάθησε να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο για τη Ρωσία αλλά στελέχη της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων τον σταμάτησαν», φέρεται να δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Οι διαμαρτυρίες είχαν ξεσπάσει αρχικώς στα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., κάνοντας στροφή προς στενότερες σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα.
ΔΕΙΤΕ LIVE:



newsbomb

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο