Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Πως θα πραγματοποιηθεί η κινητικότητα στους ΟΤΑ: Αναλυτικά φορείς και προθεσμίες

Η έναρξη της κινητικότητας για υπαλλήλους σε ΟΤΑ έχει θεσμοθετηθεί και επισήμως εδώ και μερικές ημέρες έπειτα από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την Πέμπτη και έως τις 6 Μαρτίου δήμοι και περιφέρειες της χώρας που ζητούν προσωπικό καλούνται να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα αιτήματά τους. Παράλληλα, από το υπουργείο ξεκαθαρίζουν ότι όσοι υπάλληλοι ΟΤΑ κάνουν αιτήσεις μετάταξης ή μεταφοράς θα μείνουν για έναν μήνα σε διαθεσιμότητα και εφόσον τεθούν σε νέα θέση θα εξαιρεθούν από οποιαδήποτε διαδικασία διαθεσιμότητας.
Διευκρινίζεται, ακόμη, ότι η διαδικασία της ενδοδημοτικής κινητικότητας θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να επηρεασθεί από την απαγόρευση υπηρεσιακών αλλαγών, λόγω εκλογών.
Ενα μήνα σε διαθεσιμότητα και μετά μετακίνηση
Οι υπάλληλοι που θα αιτηθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας θα βρεθούν για έναν μήνα σε καθεστώς διαθεσιμότητας με τη μισθοδοσία τους να βαραίνει τον προηγούμενο φορέα στον οποίο εργάζονταν, ωστόσο, στη νέα τους θέση θα πρέπει να θεωρούνται «αμετακίνητοι»
Στις σχετικές διατάξεις υπογραμμίζεται ότι το προσωπικό αυτό, μετά το πέρας της διαδικασίας, «δεν δύναται να χαρακτηρισθεί ως πλεονάζον και να τεθεί εκ νέου άνευ αιτήσεώς του σε καθεστώς κινητικότητας ή διαθεσιμότητας».
Επισημαίνεται ότι η αποστολή των αιτημάτων των φορέων υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από αύριο, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, ως και την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 και κανένα αίτημα που θα υποβληθεί μετά την 6η Μαρτίου δεν θα ληφθεί υπόψη.
Φοβισμένοι οι εργαζόμενοι ανάμεσα σε «συμπληγάδες»
 Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι το μέτρο έχει εθελοντικό χαρακτήρα και εκτιμούν πως θα πείσουν τουλάχιστον 4.000 υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην κινητικότητα, ωστόσο, από την πλευρά των εργαζομένων υπάρχει ανησυχία.
Δεν είναι λίγοι οι υπάλληλοι που βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες, καθώς, από τη μία πλευρά θεωρούν ότι θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό αν δεν δηλώσουν μετάταξη ενώ από την άλλη φοβούνται για την τύχη τους αν δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά τελικά δεν μετακινηθούν. Αλλοι σκέφτονται ότι η μετάταξη ή η μεταφορά μπορεί να τους οδηγήσει ακόμα και σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.
Προβληματισμός σε επίπεδο δήμων που έχουν οικονομικά προβλήματα υπάρχει για την πρόβλεψη ότι για να ζητήσουν προσωπικό ως φορείς υποδοχής προσωπικού θα πρέπει στα αιτήματά τους να προσδιορίζονται όχι μόνο οι υπηρεσιακές ανάγκες αλλά και να βεβαιώνεται η ύπαρξη των αναγκαίων πιστώσεων.
Προσπαθεί να καθησυχάσει το υπουργείο Εσωτερικών
Από το υπουργείο Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να καθησυχαστούν οι δημοτικοί υπάλληλοι ούτως ώστε να υπάρξει όσο μεγαλύτερη συμμετοχή στην κινητικότητα, τονίζοντας ότι η κινητικότητα δεν σημαίνει απόλυση.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε σήμερα έγγραφο-εγκύκλιο προς τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, με διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της «ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας». Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αναζητά περίπου 4.000 υπαλλήλους ΟΤΑ προς ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας για να συμπληρωθεί μαζί με τους 8.500 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ ο αριθμός των 12.500 «διαθέσιμων» ως τον Μάρτιο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, στη βάση των Μνημονιακών δεσμεύσεων.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου, το πρόγραμμα στους δήμους και στις περιφέρειες αφορά μόνο το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου).
Ποιοι είναι οι φορείς προέλευσης και εκείνοι που θα λάβουν προσωπικό
Οι φορείς που μπορούν να λάβουν προσωπικό μέσω της ενδοδημοτικής κινητικότητας είναι:
  • Δήμοι, Δημοτικά Ιδρύματα και ΝΠΔΔ αυτών καθώς και οι Σύνδεσμοι Δήμων (ΟΤΑ α' βαθμού)
  • ΟΤΑ β' βαθμού
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
  • Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
  • Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (ΠΕΔ)
Οι φορείς προέλευσης για την εφαρμογή του προγράμματος εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, δηλαδή οι φορείς προσωπικό των οποίων έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς μετάταξη, είναι:
  • ΟΤΑ α΄ βαθμού
  • Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
  • Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)
  • Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ)

iefimerida

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο