Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Απεργία ΕΟΠΥΥ: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς

Τα τηλεφωνικά κέντρα δε θα λειτουργούν για 30 ημέρες - Δείτε από πού θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι - Τι θα γίνει με όσους χρειάζονται ακριβά φάρμακα
Διευκρινίσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στον χώρο της υγείας, με το προσωρινό σφράγισμα των Πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τις αντιδράσεις των γιατρών, αλλά και για το μεταβατικό διάστημα μέχρι την επαναλειτουργία των Πολυιατρείων, δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Από σήμερα και για τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή όσο διαρκεί η διαθεσιμότητα – κινητικότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ,  ανοίγουν νέα κανάλια εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων προς το ΕΣΥ και προς τους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς.

Τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, που παραμένουν κλειστά σχεδόν τρεις μήνες, από το τέλος Νοεμβρίου, οπότε άρχισαν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί, αναμένεται να ανοίξουν και πάλι στο τέλος Μαρτίου με νέα μορφή, δηλαδή ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, που θα παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες.

Μέτρα για τους ασφαλισμένους

Για το διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, από τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων και από τα Κέντρα Υγείας. Όσοι χρειάζονται ακριβά φάρμακα θα συνεχίσουν να τα λαμβάνουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ το προσωπικό των οποίων εξαιρείται από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας.

Οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, θα απενεργοποιηθούν για το διάστημα των 30 ημερών, που τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τα οποία στελέχωναν γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν πλέον συσσωρευτεί περισσότερες από 85.000 αιτήσεις ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ, με νόμο του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί μέχρι και τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας.

Επιπλέον, προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Αναγκαία η διαδικασία της απογραφής των Πολυιατρείων

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η  διαδικασία της απογραφής αποσκοπεί στην  προστασία των ίδιων των εργαζομένων στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Τριμελείς επιτροπές αποτελούμενες από το διοικητικό προσωπικό του κάθε πολυϊατρείου είναι επιφορτισμένες να καταγράψουν λεπτομερώς το υλικό και να παραδώσουν το πρακτικό στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Ως εκ τούτου, την ευθύνη για οτιδήποτε θα την έχει ο ΕΟΠΥΥ και συνεπώς το κράτος.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν υπάρχει πρόθεση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να ζητηθεί η παρέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Έχει ωστόσο ξεκαθαρίσει κάνοντας σχετική ανάρτηση στο twitter ότι όσοι δεν επιτρέψουν την καταγραφή του υλικού, αναλαμβάνουν και την αστική ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει στην περιουσία του ελληνικού δημοσίου.

Η διαδικασία της διαθεσιμότητας – κινητικότητας εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έναν μήνα, αλλά η πλήρης επαναλειτουργία των Μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ αναμένεται ότι θα χρειαστεί άλλον έναν μήνα – τοποθετείται χρονικά στο τέλος Απριλίου. Οι γιατροί όπως και το σύνολο του προσωπικού των Μονάδων Υγείας –εκτός των φαρμακείων και της κεντρικής υπηρεσίας- θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Όσοι θα επιλέξουν την απασχόληση στο Δημόσιο και κριθούν κατάλληλοι από τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης –οι ίδιες που αξιολογούν το σύνολο των ιατρών του Δημοσίου- θα εισαχθούν στο ΕΣΥ με το μισθό και τη βαθμίδα που αναλογεί στα χρόνια προϋπηρεσίας τους βάσει της κλίμακας του ΕΣΥ. Όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των ιατρών, θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς, ανοίγοντας θέσεις και σε νέους γιατρούς.


permisospress

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο