Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Τους "πιάσανε"... ανοιχτούς με 5,77 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ

Με μεγάλο premium έναντι της τρέχουσας τιμής της μετοχής πέρασαν πακέτα περίπου 5,77 εκατ. τεμαχίων της Εθνικής Τράπεζας καθώς μεγάλος επενδυτής ή επενδυτές χρειάστηκε να κλείσουν την θέση τους, με την «μέθοδο 6» όπως επισημαίνουν έμπειροι χρηματιστές, αναζητώντας μετοχές από την ΕΤΕΣΕΠ προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτοι κατά τη σημερινή εκκαθάριση.


Ο συγκεκριμένος επενδυτής ή επενδυτές είχαν πουλήσει ανοιχτά εκατομμύρια μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και κινδύνευαν να μην μπορούν να κλείσουν την θέση τους ενόψει της αυριανής έναρξης διαπραγμάτευσης των 1,13 δισ. νέων μετοχών της Τράπεζας.

Το υψηλό premium (από 2,40 ευρώ έως και 2,49 ευρώ ανά μετοχή) οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές δεν μπορούσαν να αγοράσουν απευθείας από την spot αγορά μετοχές καθώς για να τις πάρουν στα χέρια τους (οι αγοραστές) θα έπρεπε να περιμένουν τρεις ημέρες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Σε αυτό το πλαίσιο αναζήτησαν τίτλους μέσω άλλων πηγών (ΕΤΕΣΕΠ, κλπ).

Μύδροι από την αγορά

Τη γνωστή και διόλου τιμητική φράση “μπάτε σκύλοι αλέστε” χρησιμοποιούσαν παράγοντες της αγοράς για να χαρακτηρίσουν όσα συμβαίνουν κατά κόρον με τις τραπεζικές μετοχές. Πέραν των πρακτικών που εντοπίστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση για τη μετοχή της Εθνικής, ανάλογα φαινόμενα είχαν παρατηρηθεί και κατά την εισαγωγή μετοχών και άλλων τραπεζών.

Δυστυχώς, τα ακραία φαινόμενα κερδοσκοπίας που εκτυλίχθηκαν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης με επίκεντρο τη μετοχή της Εθνικής και τα "πακέτα" που πέρναγαν στην εναγώνια προσπάθεια επενδυτών να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους, δεν είναι εξαίρεση αλλά τείνουν να γίνουν κανόνας στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, οι συχνές εναλλαγές στη σύνθεση των δεικτών του MSCI και του FTSE και κυρίως τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που ισχύουν για εγχώριους και ξένους επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά έγιναν αφορμή για χοντρά παιχνίδια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο διάστημα, για τα οποία όχι μόνο δεν άνοιξε ρουθούνι, αλλά το χειρότερο, τελούσαν υπό τη... διακριτική εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χ.Α. Πριν την Εθνική για την οποία θυμίζουμε πως έχασε μέσα στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις πάνω από το 20% της αξίας της υπό την πίεση «ανοιχτών πωλήσεων» από επενδυτές οι οποίοι ρευστοποιούσαν μετοχές τις οποίες δεν είχαν στην κατοχή τους, ήταν η Eurobank η οποία κατά τον ίδιο τρόπο υπέστη συντριπτικές απώλειες στο τετραήμερο πριν την είσοδο των νέων μετοχών της.

Χρηματιστές που παρατήρησαν τα τεκταινόμενα στη σημερινή συνεδρίαση επί της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας – όχι οποιασδήποτε, αλλά της πλέον εμβληματικής για την αγορά, όπως επισημαίνουν, κάνουν λόγο για πωλήσεις άνω των 5,15 εκατομμυρίων μετοχών με τη μορφή πακέτων και με το πρόσχημα των failed trades.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές είχαν ενημερωθεί και βρισκόταν σε επιφυλακή προκειμένου να αποτρέψουν τέτοιου είδους “γυμνές” ανοικτές πωλήσεις, οι οποίες παρά το συναγερμό δεν αποφεύχθηκαν. Το ζητούμενο, λένε τώρα οι επαγγελματίες της αγοράς είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον να υπάρξει συνέχεια από πλευράς Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντας της αγοράς με τον οποίο συνομίλησε το Capital.gr, όσα συνέβησαν στη σημερινή συνεδρίαση επί του τίτλου της Εθνικής αποτελούν “κλασική παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες”. Κατά πόσον θα επιβληθούν οι χρηματικές κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία θα κριθεί, αναφέρει ο ίδιος συνομιλητής, από το κατά πόσον θα επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα ή εάν το πρόστιμο θα είναι τέτοιου μεγέθους ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάθε φιλόδοξο παραβάτη...

Η εποπτική αρχή

Στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκαναν γνωστό πως έχουν ήδη εντοπίσει τους θεματοφύλακες και τους κωδικούς που επέδειξαν παραβατική συμπεριφορά επί της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Όπως και στην περίπτωση της Πειραιώς προ εβδομάδων, υπήρξε ετοιμότητα και για την περίπτωση της ΕΤΕ, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, και θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες ενέργειες. Όπως επισημαίνουν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε προειδοποιήσει και διαβεβαιώσει πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 4141/2013), θα προβεί σε έλεγχο των σχετικών συναλλαγών και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, όπως σημειώθηκε προηγουμένως, θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις.



Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο