Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Σωτηρίου Ι. Καραμαγκιώλη
Δικηγόρου Θηβών

Οι Δημοτικές και οι Περιφερειακές εκλογές διενεργήθηκαν και αυτή τη φορά με επιτυχία την Κυριακή !8 Μαΐου 2014.
Ακολουθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών αυτών και παράλληλα η εκλογική αναμέτρηση για τις Ευρωεκλογές.
Όμως κανένας ποτέ δεν έχει εκφράσει, έστω ένα ευχαριστώ για τους ανθρώπους, οι οποίοι «διορίζονται», εκόντες – άκοντες, ως μέλη στις εφορευτικές επιτροπές.

Είναι γνωστό ότι η εξαγωγή των αποτελεσμάτων σε κάθε εκλογικό τμήμα είναι έργο της εφορευτικής επιτροπής, αποτελούμενη από το Δικαστικό Αντιπρόσωπο(Δικαστή, Δικηγόρο ή Δικαστικό υπάλληλο) και τα 4 μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τους αναπληρωματικούς αυτών, τα οποία κληρώνονται από τα Πρωτοδικεία.
Οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι, ως γνωστόν αμοίβονται για τις υπηρεσίες τους (και ορθώς διότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη και κόπος, αν και πλέον τα πάντα έχουν χάσει την αξία τους), όπως και ο Γραμματέας (ο οποίος διορίζεται από το Δικαστικό Αντιπρόσωπο) αλλά τα μέλη της εφορευτικής μετέχουν αμισθί.
Αυτά τα μέλη είναι υποχρεωμένα να παραμείνουν στο εκλογικό τμήμα από τις 06:00 το πρωί μέχρι την ώρα που θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, που συνήθως σε διπλές ή τριπλές εκλογές εγγίζει τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
Παράλληλα είναι υποχρεωμένα να συντηρήσουν τον εαυτό τους (τροφή και πόση) και φυσικά να εγκαταλείψουν τις όποιες οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις, χωρίς καμία απολαβή.
Δυστυχώς, οι εκάστοτε κυβερνώντες, που επιθυμούν να κάνουν την Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ίσως θα έπρεπε να προβληματιστούν προς την κατεύθυνση της θέσπισης κάποιων, έστω συμβολικών, απολαβών για τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.
Κι αν δυσκολεύονται, λόγω των γνωστών δήθεν μνημονιακών υποχρεώσεων, να δώσουν οικονομικές απολαβές, ας δώσουν άλλου είδους κίνητρα, όπως για παράδειγμα μείωση της φορολογίας ή των τελών κυκλοφορίας  κατά 20%, ή δικαίωμα φιλοξενίας των τέκνων αυτών σε κατασκηνώσεις των ασφαλιστικών ταμίων ή κάτι ανάλογο με αυτά.
Αν όμως επιμένουν προς την κατεύθυνση της παροχής της πολύ μεγάλης υπηρεσίας του μέλους της εφορευτικής επιτροπής, θα φτάσουμε, αν ακόμη δεν είμαστε εκεί, σε σημείο να μην εμφανίζεται κανένα μέλος της εφορευτικής και τα αποτελέσματα να εξάγονται με μεγάλες καθυστερήσεις και φυσικά με καμία ασφάλεια.
Και βέβαια, όχι απλά δεν είναι λύση να στέλνεις την Αστυνομία στο σπίτι του άλλου για να προσέλθει στην εφορευτική επιτροπή αλλά είναι προσβλητικό και ατιμωτικό.
Αγαπητοί κυβερνώντες, η λαϊκή κυριαρχία, μπορεί να αποτελεί βάση του πολιτεύματος και του Συντάγματος, αλλά ή εν τοις πράγμασι άσκησή της δε μπορεί να γίνεται χωρίς ανταπόδοση από το Κράτος.
Διαφορετικά θα πρέπει να ζητηθεί και από τους αντιπροσώπους της λαϊκής κυριαρχίας να μετέχουν εθελοντικά για παράδειγμα στις Επιτροπές της Βουλής ή στους συνδικαλιστές να μετέχουν αμισθί στις διάφορες επιτροπές που ορίζονται λόγω της θέσης τους.
Θα με εντυπωσίαζε βέβαια μία αναφορά του θέματος μέσα στη Βουλή από τους αντιπροσώπους του λαού και περισσότερο θα με εντυπωσίαζε η μετατροπή της πρότασης σε πράξη.
Από μεριάς μου, ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος, και πιστεύω ότι όλοι οι Δικαστικοί Αντιπρόσωποι το ίδιο θα σκέπτονται, θέλω να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου στα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών των εκλογών της 18ης Μαΐου, αλλά και κάθε προηγούμενων ή επόμενων εκλογών, που για μία ακόμη φορά έδωσαν το παρόν, αποδεικνύοντας ότι ο Έλληνας διαθέτει και φιλότιμο και δημοκρατική συνείδηση.
Αγαπητά μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών σας ευχαριστούμε και να γνωρίζετε ότι χωρίς εσάς δεν υπάρχει εκλογικό αποτέλεσμα, κι αν υπάρχει αυτό δεν είναι ασφαλές!



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο