Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ , ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ : «ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»


            11/5/2014
Σε ¨Ημερίδα¨ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ο Γιώργος  Κατσιμπάρδης τόνισε:
«ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Όλοι οι εισηγητές συμφώνησαν ότι το πιο αποδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

 Στην κατάμεστη Αίθουσα 1 του συγκροτήματος Σ.ΕΦ.Α.Α Τρικάλων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε προχθές η προγραμματισμένη ¨Ημερίδα¨ με θέμα «Η Ολυμπιακή Ιδέα, τα Αναβολικά & και οι Γνωστοί – Άγνωστοι Διακινητές τους». Την οργάνωσαν η μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Τρικκαίων.
Στην κεντρική ομιλία του ο πρόεδρος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης – αφού πρώτα εξειδίκευσε προηγούμενη πρότασή του για τη δημιουργία ¨ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ¨, με επικεφαλής Εφέτη Ανακριτή – επισήμανε τα εξής: «Τα αναβολικά σαρώνουν στην κυριολεξία, κατά τα τελευταία χρόνια, τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Στις Η.Π.Α (στο Στίβο, το Μπάσκετ, το Μέιζ Μπώλ και την Ποδηλασία), στηΡωσία (στο Στίβο και τη Γυμναστική),  στη Γερμανία  (στο Στίβο και το Ποδόσφαιρο), στη Γαλλία (στο Γυναικείο Στίβο και την Ποδηλασία), στην Ιταλία (στο Ποδόσφαιρο, το Στίβο και την Ποδηλασία), στην Ισπανία (στο Στίβο και την Ποδηλασία), στη Τζαμάικα(στο Γυναικείο και Ανδρικό Στίβο), και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.
Καταλήγοντας ο κ. Κατσιμπάρδης επισήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος για να χτυπηθεί η μάστιγα των αναβολικών δεν είναι άλλος από την πλατιά ΕΝΗΜΕΡΩΣΗαθλητών, προπονητών, παραγόντων και γενικότερα όλων των πολιτών για τους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους.
Στην εισήγησή της η επίκουρος καθηγήτρια Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών, ταμίας του Σ.Ε.Γ.Α.Σ και πρωταθλήτρια δρόμων αντοχής, Πολυξένη Αργειτάκη ανέφερε ότι η πλατιά ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, για τις τραγικές συνέπειες του ντόπινγκ, πρέπει να γίνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δε ΓΝΩΣΗ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ χρειάζεται να περνάει από το σύνολο της κοινωνίας, τα Μ.Μ.Ε και όλους τους φορείς που αγωνίζονται για την καταπολέμησή του. Πρωταρχικής σημασίας, βέβαια, είναι η συμβολή των προπονητών. Ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ διαθέτει σημαντικά ποσά, πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους όλων των αθλητών και των αθλητριών που έχουν ενταχθεί σε κατηγορίες. Για να πετύχει η συνολική  αυτή προσπάθειά του, χρειαζόμαστε τη συμβολή της Πολιτείας – που πρέπει να πάψει να περικόπτει κονδύλια – των Αθλητικών Ομοσπονδιών, των προπονητών, ενώ θετική είναι η συμβολή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και της Επιτροπής Επιστημονικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Στη δική του εισήγηση ο Θεόφιλος Πυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αθλητισμός χωρίς φάρμακα, η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ωστόσο, αυτό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τους παράγοντες του αθλητισμού, αλλά ολόκληρη την κοινωνία και μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα με την απόκτηση παιδείας και την πλατιά ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ όλων των ενδιαφερομένων. Η τιμωρία και ο εκφοβισμός φαίνεται ότι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Πρέπει να υπάρξουν σύγχρονες δράσεις, που θα στοχεύουν στην πρόληψη και όχι μόνο στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης αναβολικών. 
Στην εισήγησή του ο Παναγιώτης Δημάκος, αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και πρωταθλητής δρόμων ημιαντοχής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην πρώτη δημοσκόπηση για τα αναβολικά που έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο τον Απρίλιο του 2011, μεταξύ ατόμων ηλικίας από 17 έως 75 χρόνων, από την εταιρεία ALCO, της οποίας Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο σημερινός πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ Κώστας Παναγόπουλος προέκυψε πως το 96,6% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χρήση απαγορευμένων ουσιών πλήττει τις αξίας του Ολυμπισμού, το δε 52,3% πιστεύει ότι η συστηματική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μάλιστα, το 76,7 των ερωτηθέντων θεωρεί θετική τη συμβολή της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ στην αντιμετώπιση του προβλήματος ντόπινγκ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η εισήγηση του δημοσιογράφου Γιάννη Μαμουζέλου ο οποίος μεταξύ άλλων κάλεσε τα Μ.Μ.Ε να πάρουν ενεργό μέρος στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και να πάψουν ορισμένοι μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι να γίνονται άτεγκτοι κριτές και τιμητές και να προβάλουν μόνο τις περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιοι αθλητές ή αθλήτριες συλλαμβάνονται να έχουν κάνει χρήση αναβολικών. Να πάψουν, δηλαδή, να πέφτουν στις παγίδες του εντυπωσιασμού και του λαϊκισμού, αφήνοντας στο περιθώριο ή στη σκιά τα αίτια που προκαλούν το ντόπινγκ.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Τζιαμούρτας, στην ομιλία του που είχε τίτλο ¨Γενετικό Ντόπινγκ: Παιχνίδι με τα γονίδια για μια πύρρειο νίκη¨, αναφέρθηκε περισσότερο στα προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να εμφανιστούν από τη χρήση του γενετικού ντόπινγκ, τονίζοντας ότι πρώτα είναι αυτά που αφορούν τον ίδιο τον αθλητή και μετά την κοινωνία γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα για τον ίδιο τον αθλητή τα προβλήματα σχετίζονται με την πιθανότητα αλλαγής της μορφολογίας και λειτουργίας της καρδιάς, την απότομη ανάπτυξη μυϊκής μάζας και μυϊκής δύναμης, που μπορεί να τραυματίσει τένοντες και οστά, την απροσδόκητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πιθανή ανάπτυξη όγκων.  
Στο ίδιο μήκος κύματος η πρωταθλήτρια στους δρόμους αντοχής και ημιαντοχήςΑναστασία Καρακατσάνη, φοιτήτρια διατροφολογίας – αφού  ανέφερε ενδιαφέροντα στοιχεία από σχετική έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει από το 2012 καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Γκόλτσιος, Δημ. Σούλας, Ι. Θεοδωράκης και Μ. Γούδας, σχετικά με τα βασικά ζητήματα του ντόπινγκ – κατέληξε ότι ανάμεσα στους έξι παράγοντες πρωτογενούς πρόληψης η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
Στην παρέμβασή του ο Δημήτριος Ελ. Σούλας – ο οποίος υπήρξε η ¨ψυχή¨ της διοργάνωσης – καθηγητής Σ.Ε.Φ.Α.Α του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του το γονιδιακό ντόπινγκ, που έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από το κλασικό ντόπινγκ, ενώ οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και οι αθλήτριες είναι ασύγκριτα μεγαλύτεροι.  Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα βιβλιογραφικές αναφορές η χρήση του γονιδιακού ντόπινγκ γίνεται προκειμένου να εισαχθεί στον οργανισμό γενετικό υλικό, με τη βοήθεια κάποιου αβλαβούς ιού, αλλάζοντας το γενετικό προφίλ του αθλητή και βελτιώνοντας, έτσι, τη αντοχή ή τη μυϊκή δύναμή του. Επειδή το γενετικό ή γονιδιακό ντόπινγκ είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί χρειάζεται πλατιά ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ όλων των ενδιαφερομένων.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιο Παπαγεωργίου, ως εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιου, ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Κουντεντάκης και, εκ μέρους του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, το μέλος του Δ.Σ.  κ. Δημήτρης Χαχάμης. Επίσης διαβάστηκαν επιστολές του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Μεσσήνη, της υφυπουργού Υγείας κας Ζέττας Μακρή και του βουλευτή κ. Ηλία Βλαχογιάννη στις οποίες τονίζεται, μεταξύ άλλων, η μεγάλη σημασία της εκδήλωσης.
 Πέρα από τους φοιτητές και τους καθηγητές τους, την ¨Ημερίδα¨ παρακολούθησαν μέχρι το τέλος πολλοί φίλοι του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής αλμάτων κ. Στάθης Φαφούτης και πολλοί άλλοι.  




Υ.Γ.
Οι εισηγήσεις, που ήταν όλες υψηλού επιστημονικού επιπέδου, θα περιληφθούν ατόφιες στο βιβλίο που ετοιμάζονται να εκδώσουν οι οργανωτές. 


          
ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΒΑΤΖΗΣ
Email:s



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο