Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ευρωπαίοι ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.


του Ιωάννη Αντύπα

Κανένα σενάριο δεν υφίσταται περί ευθείας αποπομπής της Ελλάδας από τη ζώνη του Σένγκεν, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτώ αλλά και τον Επίτροπο για θέματα μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, από το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιείται στο Άμστερνταμ.

Στην άτυπη Σύνοδο εσωτερικών στο Άμστερνταμ τέθηκαν τρεις παράμετροι που αποτελούν τους κύριους άξονες προβληματισμού των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού.


Πρωτίστως, υπάρχει το ζήτημα ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της χώρας, δηλαδή η αποτροπή των άτακτων ροών και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το δεύτερο θέμα, που αποτελεί τη κεντρική συζήτηση των υπουργών Εσωτερικών στην Ολλανδία, είναι ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών για τους μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ –κυρίως μέσω Ελλάδας- κάτι στο οποίο εστίασαν και οι υπουργοί της Αυστρίας και Γαλλίας.

Το τρίτο και κυριότερο ζήτημα είναι η συζήτηση που διεξάγεται για την δυνατότητα επέκτασης του χρονικού περιθωρίου των ελέγχων στα σύνορα μέχρι και δύο χρόνια για τις χώρες της Ευρώπης που αποφάσισαν να αναστείλουν τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να απασχολήσει και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της άτυπης Συνόδου, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κρατών πάνω στο ζήτημα της ανταλλαγής πληρρροφοριών, οργανώθηκε μια οκταμερής συνάντηση μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας, Σερβίας, ΠΓΔΜ, Σλοβενίας, Ελλάδας, μαζί με την Ολλανδική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έρευνα της Κομισιόν για τις «αδύναμες» χώρες

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει μια έρευνα, η οποία θα καταγράφει τις αδυναμίες κρατών μελών στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έπειτα από την παρουσίαση της στα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την επικύρωση της από το Συμβούλιο η Επιτροπή θα εκδώσει συστάσεις προς τα κράτη μέλη που παρεκκλίνουν και θα δώσει τρεις μήνες για την διόρθωση τους.

Στη περίπτωση που μετά από τρεις μήνες δεν έχουν διορθωθεί οι παρατυπίες τότε η Επιτροπή θα δώσει το δικαίωμα στα κράτη- μέλη που το επιθυμούν να κάνουν χρήση των άρθρων 19 και 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, έτσι ώστε να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι και δύο χρόνια.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες, τη σημασία εφαρμογής των συμφωνηθέντων τόνισε από τη πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς που δήλωσε πως «θέλουμε να δούμε τα κέντρα υποδοχής (hot spots) να λειτουργούν όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση», έτσι ώστε να ολοκληρώνεται χωρίς καθυστέρηση η ταυτοποίηση των προσφύγων και να ελέγχονται οι ροές. Ο Εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε επίσης πως «όλα τα εργαλεία βρίσκονται στο τραπέζι και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι πρόοδος, το σύστημα δουλεύει και μπορεί να παράγει πρόοδο».

Σημαντικό είναι επίσης πως ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 4 ως τις 6 Φεβρουαρίου, πρότεινε την δημιουργία μιας ομάδας εποπτείας των κέντρων υποδοχής (hot spots), την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Οργανισμών όπως η Europol με την Τουρκία για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο πληροφοριών των μεταναστών.

newmoney


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο