Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Οι «αρνητικοί» άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε τροχαία ατυχήματα

Η αρνητική οπτική για τον κόσμο και τη ζωή μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Plos One.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας στο Πεκίνο αναζήτησε πίσω από το στερεότυπο του «νευρικού οδηγού» τις αιτίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο ενός αυτοκινητιστικού.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές χώρισαν σε δύο ομάδες τους εθελοντές, με βάση τα χρόνια οδήγησης και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί σε: 23 προσεχτικούς και 15 επικίνδυνους οδηγούς. Πρώτα αναζήτησαν πληροφορίες για την οδική τους συμπεριφορά (ζώνη ασφαλείας, προσοχή στα φανάρια κλπ) και στη συνέχεια ζήτησαν από κάθε συμμετέχοντα να εντοπίσει αν υπήρχε κόκκινο ή μπλε περίγραμμα σε μια σειρά φωτογραφιών. Το περιεχόμενο της εικόνας είχε στόχο να πυροδοτήσει θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα συναισθήματα.

Συνολικά, η ομάδα με τους επικίνδυνους οδηγούς χρειάστηκε περισσότερο χρόνο να εντοπίσει το χρώμα του πλαισίου στις εικόνας που τους δημιουργούσαν αρνητικά συνειρμούς, αποδεικνύοντας πως υπήρχε μια αρνητική προκατάληψη απέναντι σε αυτό που βλέπουν.
«Οι οδηγοί που είναι αρνητικά διακείμενοι στη ζωή πέφτουν συχνότερα θύματα τροχαίου ατυχήματος σε σύγκριση με τους λιγότερο αρνητικά προκατειλημμένους», αναφέρουν οι επικεφαλής της μελέτης προσθέτοντας πως χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη διερεύνηση της σύνδεσης της συναισθηματικής κατάστασης και της οδικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, οι θυμωμένοι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στο «κακό» γύρω τους με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσματα θυμού που τους αποσπά την προσοχή από τον δρόμο. Επίσης, αυτή η συναισθηματική φόρτιση δεν επιτρέπει στους οδηγούς να σκεφτούν γρήγορα και με προσοχή με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε τροχαία ατυχήματα.


stogiatro

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο