Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κλίμα: 200 χρόνια λιγνίτη καταστρέφουν γενιές ανθρώπων για χιλιετίες

Ο ρυθμός με τον οποίο εκπέμπεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από ανθρωπογενείς δραστηριότητες τους τελευταίους δύο αιώνες είναι τέτοιος που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες κλιματικές μεταβολές στη Γη, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Μια νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και του Εθνικού Εργαστηρίου Λώρενς Λίβερμορ στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον παλαιοκλιματολόγο Πήτερ Κλαρκ που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Nature Climate Changeεπισημαίνει ότι η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι υπόθεση του αιώνα που διανύουμε και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που ενσκήπτει στις επόμενες γενιές.

«Μεγάλο μέρος του άνθρακα που απελευθερώνουμε στην ατμόσφαιρα από την καύση ορυκτών καυσίμων θα παραμείνει εκεί για χιλιάδες χρόνια, και μέρος αυτής της συγκέντρωσης θα διατηρηθεί εκεί  για περισσότερα από 100.000 χρόνια, επηρεάζοντας χιλιάδες γενιές ανθρώπων», αναφέρει ο  Κλαρκ.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα τεσσάρων σεναρίων εκπομπών, που προβλέπουν την απελευθέρωση από 1,28 έως 5,12 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα για την περίοδο 2000 με 2300.
Με υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου -με βάση το αισιόδοξο σενάριο- η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί κατά 25 μέτρα. Με υπερθέρμανση επτά μέτρα -στο απαισιόδοξο σενάριο- η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά 50 μέτρα, παρότι αυτό θα συμβεί σε βάθος πολλών αιώνων αν όχι χιλιετιών.
«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια αργή διαδικασία που μετράται σε αιώνες» αναφέρει ο Κλαρκ.
«Είναι σαν να θερμαίνεις ένα κατσαρολάκι με νερό στο μάτι της κουζίνας. Το νερό δεν βράζει αμέσως, αλλά όταν φτάσει στο σημείο βρασμού διατηρείται εκεί για όσο δέχεται θερμότητα. Μιας και το διοξείδιο του άνθρακα συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, θα παραμείνει εκεί για δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, μαζί με την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών» προσθέτει.
Στο αισιόδοξο σενάριο, σε περίπου 122 χώρες το 10% του πληθυσμού συγκεντρώνεται σε περιοχές που θα πληγούν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών, περίπου 1,3 δισ. άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Λαμβάνοντας υπόψη τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα του κύκλου του άνθρακα και της κλιματικής αλλαγής, οι ηγέτες θα πρέπει να στοχεύουν σε μηδενικές ή ακόμη και αρνητικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το συντομότερο δυνατό, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Ειδάλλως, οι άνθρωποι θα πρέπει να προετοιμαστούν για προσαρμογές μεγάλης κλίμακας, πράγμα που σημαίνει ότι για πληθυσμούς δισεκατομμυρίων ο εκτοπισμός και η μετανάστευση θα είναι η μοναδική επιλογή.
—Το κλιματικό «έγκλημα» σε αριθμούς
Από το 1750 μέχρι σήμερα ο άνθρωπος έχει εκπέμψει περίπου 580 δισ. μετρικούς τόνους ή γιγατόνους άνθρακα στην ατμόσφαιρα, το οποίο μετατρέπεται σε περισσότερους από 2.000 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα (το οποίο έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος).
Αυτή τη στιγμή εκπέμπουμε 10 γιγατόνους άνθρακα ετησίως, αριθμός που θα αυξηθεί στο μέλλον.
Η μελέτη εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα έχουμε εκπέμψει ακόμα 700 γιγατόνους φτάνοντας σωρευτικά τους 1.280 γιγατόνους. Σε κάποια μελλοντικά σενάρια μπορούμε να φτάσουμε σωρευτικά στους 5.120 γιγατόνους.
Σε 10.000 χρόνια, με θερμοκρασία 7 βαθμούς Κελσίου και θάλασσες 52 μέτρα πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα δεν θα υπάρχουν ορεινοί παγετώνες σε πιο εύκρατους παραλλήλους. Η Γροιλανδία δεν θα φιλοξενεί πάγους, ενώ η Ανταρκτική θα «συνεισφέρει» 45 μέτρα στη στάθμη των ωκεανών.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο