Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ραγάδα πρωκτού. Ξεχάστε το χειρουργείο.


Η ραγάδα του πρωκτού αποτελεί ένα σκίσιμο στο βλεννογόνο του πρωκτού. Αυτό το σκίσιμο συνήθως προκαλείται από μία μεγάλη, σκληρή κένωση καθώς αυτή διέρχεται από τον πρωκτικό δακτύλιο, ή από αυξημένο τόνο των μυών της περιοχής. Υπάρχουν και άλλα αίτια ραγάδας του πρωκτού, αλλά αυτά είναι πολύ σπανιότερα και αφορούν πολύ συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ελαφρύ κάψιμο και πόνος στον πρωκτό κατά τη διάρκεια των κενώσεων. Μπορεί  να υπάρχει ζωηρό κόκκινο αίμα στο χαρτί της τουαλέτας, να επαλείφει τα κόπρανα ή να λερώνει τη λεκάνη της τουαλέτας. Οι ασθενείς με ραγάδα πρωκτού συχνά φοβούνται τον πόνο ο οποίος ακολουθεί μία κένωση του εντέρου και έτσι τείνουν να συγκρατούνται και να προσπαθούν να αποφύγουν την κένωση. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία σκληρών κοπράνων, τα οποία καθώς τελικά διέρχονται τραυματίζουν εκ νέου τη ραγάδα.
Συνήθως η διάγνωση τίθεται εύκολα με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού και τη διενέργεια μίας προσεκτικής κλινικής εξέτασης της περιοχής, ενώ σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί πρωκτοσκόπηση.

Οπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Δημήτρης Φιλίππου, Διευθυντής Χειρουργικής Ογκολογίας, Λαπαροσκοπικής και Λέιζερ Χειρουργικής στην Κλινική Νέο Αθήναιο, περίπου το ένα τρίτο των ραγάδων του πρωκτού, συνήθως οι οξείες ραγάδες, μπορούν να θεραπευτούν συντηρητικά. Τα συντηρητικά μέτρα που εφαρμόζονται είναι η κατάλληλη δίαιτα, η χορήγηση ηπακτικών φαρμάκων (για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου), τα καθιστά μπάνια, και φαρμακευτική αγωγή. Εάν η ραγάδα δεν υποχωρήσει, οπότε μιλάμε για χρόνια ραγάδα, με τις παραπάνω θεραπείες μετά από ένα περίπου μήνα, τότε απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Η αποτελεσματικότερη χειρουργική επέμβαση είναι η έσω πλάγια σφιγκηροτομή.

Επαναστατική θεραπεία με Botox.
Εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία της ραγάδας του δακτυλίου του πρωκτού προσφέρει η θεραπεία με το γνωστό σε όλους μας Botox. Η θεραπεία αυτή εφαρμόζεται με εξαιρετική επιτυχία από τον Δρ. Δημήτρη Φιλίππου.
Η αλλαντοτοξίνη (η τοξίνη του τετάνου η οποία περιέχεται στο botox ή το dysport) παραλύει προσωρινά τους μύες. Εφαρμόζεται στην ιατρική με εξαιρετικά αποτελέσματα από τους νευρολόγους, οφθαλμιάτρους και ιδιαίτερα τους πλαστικούς χειρουργούς. Πρόσφατα εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ραγάδας καθώς προκαλεί παροδική παράλυση του σφιγκτήρα δηλαδή χημική σφικτηροτομή. Η δράση του φαρμάκου εμφανίζεται μετά από 4-5 ημέρες οπότε και ο πόνος εξαφανίζεται. Η δράση της διαρκεί 5-6 περίπου μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο είναι δυαντή η φυσιολογική επούλωση της ραγάδας.. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος μόνιμων επιπλοκών και κυρίως ακράτεια η οποία παρατηρείται συχνά μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
Η διαδικασία είναι απλή ανώδυνη και αναίμακτη, δεν απαιτείται νοσηλεία, ούτε αναισθησία καθώς γίνεται στο ιατρείο και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του. Με την τεχνική αυτή μπορούμε να επιτύχουμε ίαση σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% των ασθενών. Για τις ανθεκτικές περιπτώσεις είναι δυνατή η επανάληψη της θεραπείας ή σε πολύ σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί τελικά να χρειαστεί επέμβαση.
Ο Δρ Δημήτρης Φιλίππου είναι Γενικός Χειρουργός με μεγάλη χειρουργική εμπειρία σε όλη τη γκάμα των παθήσεων που άπτονται της Γενικής Χειρουργικής. Το βιογραφικό του πέρα από τις βασικές του σπουδές και το διδακτορικό του, πλαισιώνουν μια σειρά από μετεκπαιδεύσεις κι εκπαιδευτικά προγράμματα που έχει παρακολουθήσει σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και Κλινικές στην Ελλάδα, την Ελβετία, το Βέλγιο και τη Ρωσία.
Είναι Διευθυντής Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Ογκολογίας στην Κλινική ΝEO ΑΘΗΝΑΙΟ, ενώ συνεργάζεται με πολλά μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια των Αθηνών, όπως το Ιασώ General, το Ερρίκος Ντυνάν, το Mediteranneo, η Αθηναϊκή Κλινική κα. Έχει πλούσιο κλινικό κι εργαστηριακό έργο όπως επίσης και πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.filippοu-surgery.gr



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο