Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 10ΗΣ ΠΑΝΕΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΦΟ.Δ.Σ.Α

Ιωάννινα, 30 Ιουνίου - 1 & 2 Ιουλίου 2016

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή η 10η Πανελλήνια Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α στις 30 Ιουνίου, 1 & 2 Ιουλίου 2016 στα Ιωάννινα.
Η 10η Σύνοδος των Φο.Δ.Σ.Α συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των Φο.Δ.Σ.Α, τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ιωαννίνων, την συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου και του ε.ο.αν, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στην Σύνοδο παραβρέθηκαν, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος του ε.ο.αν Δημήτρης Πολιτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι & Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και στελέχη των Φο.Δ.Σ.Α από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των συστημάτων διαχείρισης καθώς και εκπρόσωποι των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Το θέμα της Συνόδου «Παρόν & Μέλλον στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναπτύχθηκε από πολλούς εισηγητές.
Κεντρικά θέματα της Συνόδου αποτέλεσαν,  το σχέδιο νόμου για τους Φο.Δ.Σ.Α, ο νέος ΕΣΔΑ, τα υπό έγκριση ΠΕ.Σ.Δ.Α και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι τα παρακάτω:   
  • Απαιτείται να  υπάρξει ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης  κατάστασης, προκειμένου να ακολουθήσει η ουσιαστική και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΕΣΔΑ & των αναθεωρημένων ΠΕ.Σ.Δ.Α.
  • Επιβάλλεται, άμεσα, η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου δράσης μεταβατικής περιόδου ανά Περιφέρεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν τη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας.
  • Βασική προϋπόθεση, για την εφαρμογή οποιαδήποτε μοντέλου διαχείρισης, είναι να ληφθεί υπόψη η κρίσιμη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα καθώς και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
  • Η διασφάλιση πόρων προς τους Δήμους και τους Φο.Δ.Σ.Α θεωρείται βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής εφαρμογή του νέου σχεδίου.
  • Το ίδιο ισχύει και για την αποδέσμευση του περιορισμού της πρόσληψης προσωπικού σε όλο το φάσμα διαχείρισης των απορριμμάτων και υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα (αποκομιδή, λειτουργίες έργων κ.α).
  • Να προχωρήσει η υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων και ώριμων έργων που θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων.
  • Να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο των Φο.Δ.Σ.Α, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2010, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού και ειδικότερα την πρόταση της ΚΕΔΕ και τις αποφάσεις των Δήμων.
  • Οι καλές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να στηριχθούν.
  • Για την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη των στόχων απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων αλλά ιδιαίτερα η συνεργασία και συντονισμός των συναρμόδιων Υπουργείων. (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών & Οικονομίας)
  • Τέλος όσον αφορά το ιδιαίτερο θέμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω της διαφορετικής προσέγγισης υπηρεσιών του Υπουργείου για την μετατροπή της νομικής μορφής του Φο.Δ.Σ.Α, θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα 2 δημόσια έργα η ομαλή λειτουργία του Φο.Δ.Σ.Α και ο σχεδιασμός του.   
Το παρόν ψήφισμα να σταλεί σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τα ΜΜΕ.

Θήβα: 04/07/2016




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο