Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Κροκοδείλια δάκρυα, κούφια αντικυβερνητική «κλαγγή», λωτοφαγία , ή βοσκηματώδης άγνοια;

από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*  3.7.2016
Αναφέρομαι στη στάση  Θηβαίων αντικυβερνητικών παραγόντων   και παραγοντίσκων της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής στη διαβούλευση προς  ένταξη όλων  των υποθηκοφυλακείων Βοιωτίας σε ένα στη Λιβαδειά.
Υποθηκοφυλακείο είναι δημόσια υπηρεσία  στην οποία κατατίθενται και φυλάσσονται οι τίτλοι ιδιοκτησίας καθώς  και όλες οι επιβαρύνσεις  και μεταγραφές
Εκτός των λεχθέντων κατωτέρω από τον καθ. ΕΜΠ κ Ρόκο , το πλήθος των   συναρτάται με το «ανάγλυφο» και τη νησιώτικη διασπορά της χώρας μας  Κατατάσσονται  σε:  
Ειδικά άμισθα (239), Μη ειδικά άμισθα (138) , Έμμισθα (15), Κτηματολογικά γραφεία Ρόδου και Κω - Λέρου (2), «συνέχεια» του ιταλικού κτηματολογίου της Δωδεκανήσου, υπαγόμενα  στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Αυτά  συνδέονται με το προ του Κτηματολογίου καθεστώς που  αν και με βήματα χελώνας αλλάζει  .     Όμως το « Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (  Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.)  προκήρυξε  ( 8 Απριλίου 2016) διαγωνισμό για την κτηματογράφηση των υπολειπόμενων περιοχών της χώρας με τίτλο:  «Παράταση προθεσμίας υποβολής προσφορών του διαγωνισμού "Ανάθεση Συμβάσεων Μελετών Κτηματογράφησης και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στο Υπόλοιπο της Χώρας – KTIMA_16» (κωδικός: ΚΤΙΜΑ_16) προϋπολογισμού περί τα 460 εκατ. (1)

Με την ολοκλήρωσή της  , θα εγγραφούν στο Κτηματολόγιο άλλα 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα , που με διαφάνεια , με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον  και την συνδρομή της σύγχρονης  τεχνολογίας  να ολοκληρωθεί  το μακρόπνοο  έργο  ώστε ο νέος θεσμός σταδιακά να αντικαταστήσει το σύστημα των νύν υποθηκοφυλακείων
Η ολοκλήρωσή  του  το 2020 εκτός από  «μνημονιακή»υποχρέωση ,είναι και μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές υποδομές.     Μαζί με τους δασικούς χάρτες , μεταρρυθμίζει , διασφαλίζει σημαντικές χρονίζουσες  δημοσιοδοικητικές εκκρεμότητες  ακίνητης περιουσίας  ,  συνιστά το υπόβαθρο άσκησης  χωρικής πολιτικής και πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος.  
Από την  ταχύτητα  κτηματογράφησης θα εξαρτηθεί:  η  ίδρυση των νέων  υποθηκοφυλακείων (κτηματολογικών γραφείων)    , η κατάργηση  των «παλαιάς κοπής» υποθηκοφυλακείων και  με αδιευκρίνιστη  την τύχη  των υποκείμενων  στη φθορά του χρόνου ιστορικών  αρχείων  εκτός  αν ψηφιοποιηθούν .
Ίσως κάποιοι  έχουν το ελαφρυντικό της άγνοιας  όχι όμως και ο κ. Μπασιάκος, γιατί:
1ον   Ως παλαιός κοινοβουλευτικός  πρέπει να θυμάται ότι ο κοινοτικός επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Μπαρνιέ αρμόδιος για το κτηματολόγιο, δήλωσε (5.10. 2001)  ότι:  Μόνο το ¼  της αρχικής έκτασης (8.440 τετρ. χλμ. έναντι 35.000 τετρ. χλμ. του  προγράμματος  1994-1999) βρίσκεται υπό  καταχώρηση  στο Κτηματολόγιο.  Το κόστος των 8.440 τετρ. χλμ. υπερδιπλασιάστηκε  ( 276 εκ αντί των 130 εκ ). Περίπου 100 εκ. των πιστώσεων  που διατέθηκαν πρέπει να επιστραφούν στην Ε.Ε  και απέκλεισε τη χρησιμοποίηση κοινοτικών πόρων για κάλυψη  του παραπάνω κόστους (276-130)= 146 εκ  καταχώρησης των 8.440 τετρ. χλμ.
2ον Ως συντηρητικός  μεγαλοαστός,  γαλουχήθηκε μέσα σε πολιτικό οικογενειακό κλίμα από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (2) που (5. 7.2014)  δημοσίευσε : «Αντίστροφη μέτρηση για την αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων από τα κτηματολογικά  γραφεία»
 «Η αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων από τα κτηματολογικά γραφεία θα είναι η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση των τελευταίων 100 ετών», λέει στην «Κ» ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. (3) «Αφορά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, στην οργάνωση του συστήματος μεταβιβάσεων ιδιοκτησίας στη χώρα μας και θα βοηθήσει στον σχεδιασμό του χώρου».
Για ποιο λόγο έχει αποφασιστεί η μετάβαση από 397 υποθηκοφυλακεία σε μόλις 16 κτηματολογικά γραφεία (ένα ανά Περιφέρεια και από δύο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα νησιά του Αιγαίου);   «Ο μεγάλος αριθμός των υποθηκοφυλακείων σχετίζεται με τις πολιτικές και ιστορικές εξελίξεις στη χώρα μας»,  λέει ο κ. Δημήτρης Ρόκος , διευθυντής προγραμματισμού και επενδυτικών προγραμμάτων στην (Ε.Κ.ΧΑ Α.Ε.). «….. Η μεγάλη διασπορά γραφείων δεν θα είναι απαραίτητη, καθώς το κτηματολόγιο είναι ψηφιακό. Επομένως όλες οι συναλλαγές θα μπορούν να εκτελούνται ηλεκτρονικά, είτε από τον ίδιο τον πολίτη, ή από κάποιον επαγγελματία. Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των γραφείων θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων».
Δεν ενόχλησε η δήλωση Μπαρνιέ για την καθυστέρηση  και όχι μόνο,  ούτε το ένα γραφείο στη Λαμία -έδρα περιφέρειας- (από τα 16 συνολικά) .
Αν γίνουν αλλά 41 πέρα των 15 σημερινών εμμίσθων θα εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης για υπετροφία στον δημόσιο τομέα;
Ενοχλεί  όμως το ένα της Βοιωτίας  στη Λιβαδειά (ενώ  ζητείται  δεύτερο στη Θήβα)   «..Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…» … Ο νοών νοείτω….και ουαί τω ανοήτω , θα προσθέσω.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και δεν κατανοώ το πρωθύστερο  και την σπουδή  από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της κατάργησης των νυν υποθηκοφυλακείων, που χωρίς αναστάτωση μπορεί να γίνει σταδιακά
 …………………………………..
(1)  http://www.ktimatologio .gr/Pages/Proclamations. aspx?id=248
(3) ΠΑΣΟΚ ,  Dr  Α-Τ Μηχανικός - Αν Καθ Παν Πειραιά
* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177 κιν 6997189448   Επαμεινώνδου 71 Θήβα,  theopapaio@gmail.com

                                 Δήμαρχε, αν σου αναθέσουν να
διαχειριστείς την έρημο Σαχάρα σε δύο χρόνια θα ξεμείνει από άμμο          20.6.2016                                                                                                        
Χρ. Σπίρτζης: Στοπ στα "έργα για τα έργα" προς εξυπηρέτηση συμφερόντων    *
από τον  πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου**       
Θα σταθώ και θα επιμείνω στα θέματα  4ο  & 5ο που είναι προς συζήτηση στο    προσεχές (22 .6. 2016) Δημοτικό Συμβούλιο  , που θα συνέλθει  στα  Βάγια.
4ο Θέμα  :  Έγκριση 1ου ΑΠΕ, 1ου ΠΚΤΜΝΕ και χορήγηση παράτασης περαίωσης του έργου με τίτλο : «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στην οδό Λεύκτρων»
Η οδός Λεύκτρων είναι παράλληλος μεταξύ των οδών Κάδμου και Ηλέκτρας και κάθετος επί και μεταξύ των οδών Οιδίποδος και Δημοκρίτου.
Είναι μικρό  και απλούστατο  έργο  σε τμήμα μιας  πολύ ασήμαντης οδού  σε σχέση με την ιστορική μάχη των Λεύκτρων  από τις πλέον περισπούδαστες της αρχαιότητας, για τη στρατηγική.   Αντιμέτωποι  Σπαρτιάτες    Θηβαίοι , με «έπαθλο» την ηγεμονία στον ελλαδικό χώρο το 371 π.Χ.    Ο Επαμεινώνδας με την «Λοξή φάλαγγα»  , ο Πελοπίδας με τον «Ιερό Λόχο» ηγούμενοι 6000 στρατιωτών συνέτριψαν  11000  Σπαρτιατικό  στρατό  υπό τον βασιλιά Κλεόμβροτο πεσόντα στο πεδίο της μάχης.
Το έργο παραχωρήθηκε χωρίς την διαδικασία του διαγωνισμού κατ΄ ανάθεση.
Επιτρέπονται τέτοιες διαδικασίες εφόσον  είναι επείγουσα ανάγκη σύντμησης του χρόνου Όμως εν τοις πράγμασι αυτό καταστρατηγείται και αποτελεί «φύλο συκής» για να καλύψει , να διευθετήσει ,να τακτοποιήσει και να ικανοποιήσει ευνοιοκρατικές σκοπεύσεις.
Θα  μείνω ως εδώ χωρίς περισσότερα: « Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου»
Εφόσον στους  τεχνικούς  δόθηκαν σαφή στοιχεία με βάση οποία συνέταξαν τη μελέτη και τα σχέδια εφαρμογής , πως «αστόχησαν» ώστε να  χρειαστεί  Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (ΑΠΕ) ,  Πρωτόκολλο  Κανονισμού Τιμών Μονάδος Νέων Εργασιών (ΠΚΤΜΝΕ)
-συμπλήρωμα του αρχικού τιμολογίου- και χορήγηση παράτασης περαίωσης;
Το μόνο που μένει είναι ότι  κάποιοι  παρασκηνιακά μεθοδεύουν  καταστάσεις ,κινούν «νήματα» , «αξιοποιούν» χαραμάδες και πάνε «να βγάλουν απ τη μύγα ξίγκι»
Ίσως ανήκει στα «έργα για τα έργα» προς εξυπηρέτηση συμφερόντων όπως  υπογράμμισε ο υπουργός *
Για ένα εργάκι  σαν κι αυτό «τι ο κάβουρας  και τι  το ζουμί του» για την έντεχνη περαίωσή του έφτανε το 15ήμερο . Περάστε να το δείτε για να μην αποφασίζετε «τυφλά»
Με αυτεπιστασία τόσο χρόνο ήθελα στα Βάγια την εποχή μου .  O   Κουρκούτης στη Θήβα λιγότερο αφού είχε αυτοτελή υπηρεσία κατασκευής τεχνικών έργων και καλύτερη οργάνωση.    Ποτέ δεν φέραμε προς συζήτηση τέτοια θέματα γιατί τελείωναν «one- off» πού λένε οι Βρετανοί ή «μια και έξω» εμείς.
Χρονική Διάρκεια Κατασκευής:(1 ημέρα εκσκαφή +2ημ καλούπωμα+2ημ σιδηροπλισμός + 0.5 ημ σκυροδέτηση = 5.5 ημέρες )  Σήμερα μόνο προστατευτικό κιγκλίδωμα απαιτείται.
5ο Θέμα :  Έγκριση 4ου  ΑΠΕ και 1ου  ΠΚΤΜΝΕ του έργου με τίτλο : «Ανάπλαση πεζόδρομου οδού Επαμεινώνδα Δ. Θηβαίων».
Για αυτό το έργο έχω καταναλώσει  πολλή μελάνη (1,2,3) και διερωτώμαι ξανά αν για ένα εργάκι σαν το 4ο  χρειάζεται τόσες διαδικασίες , μήπως  για ένα τουλάχιστον 100πλάσιο όπως ο πεζόδρομος, η κρατούσα δημοτική λογική  θεωρεί  δικαιολογημένη  την κατά  70% χρονική υπέρβαση  και όχι μόνο;
Ο Γιάννης ο Κόρδατζης διακεκριμένος πνευμονολόγος και έγκυρος αυτοδιοικητικός , είναι επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Ριζοσπαστικού Κινήματος Θηβών.
Αντί να αναλώνεται με αγορεύσεις στο Δ.Σ να τολμήσει να φέρει αυτά τα θέματα στα αρμόδια υπουργεία και την αποκεντρωμένη διοίκηση .
«Μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού» μας λέει ο Απόστολος Παύλος
--------------------------

    (1)   http://kadmos35.blogspot.gr/2016/05/blog-post.html

(Δήμαρχε τελείωνε με τον πεζόδρομο . Η πόλη είναι «θρύψαλα» . Γιορτές εν όψει και το κέντρο «ψυχορραγεί»)
  (Στην αναδουλειά αρκεί ένα μισοσβησμένο κερί για να λαμπαδιάσει η οργή στον πεζόδρομο των εμπόρων της Θήβας)
** τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα   theopapaio@gmail.com

               Και μετά τα «Καβδιανά δίκρανα» * των δανειστών, Τι ;
               από τον πολιτικό μηχανικό  Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου**   12.6.2016
Ένας ιστορικός κύκλος έκλεισε  με μία συμφωνία δυσεφάρμοστη  και εκτός  «πολιτικής κουλτούρας» ΣΥΡΙΖΑ . Όμως  πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού (Μπίσμαρκ)
Με αυτή κερδίσαμε ότι : 1ον θα δοθούν  σε δύο δόσεις 10.3 δις ευρώ ενισχύοντας τη ρευστότητα της ασθμαίνουσας  ελληνικής οικονομίας
2ον θα δρομολογηθεί οριστική  λύση του χρέους το 2018 υπό ευνοϊκές συνθήκες
Τώρα κυβέρνηση και πρωθυπουργός πρέπει να τρέξουν για να αξιοποιήσουν την επώδυνη  ευκαιρία προς δύο κατευθύνσεις :
1η την  «ανακάλυψη» διαπραγματευτικών «κενών» για βελτίωση όρων της συμφωνίας παρά τις πιέσεις , όπως την  επανεξέταση  της υψηλής  φορολογίας των επιχειρήσεων ανασταλτικό ίσως παράγοντα κυρίως  στην προσέλκυση επενδύσεων
2η  την ολοκληρωτική μεταρρυθμιστική  μετάβαση σε μια σύγχρονη χώρα με τους θεσμούς να λειτουργούν υπέρ  του πολίτη
Και άλλοτε η χώρα πέρασε από  «καβδιανά δίκρανα». Η πτώχευση του 1893 και ο άτυχης ελληνοτουρκικός πόλεμος το 1897  της έφεραν  το 1898 τον διεθνή οικονομικό έλεγχο με προβλέψεις απαισιόδοξες .   Όμως μετά 12 χρόνια  κλήθηκε από την ιστορία ο Ελευθέριος Βενιζέλος να υλοποιήσει το πολιτικό του όραμα
Έτσι  και τώρα η ιστορία καλεί τον Τσίπρα  να την αφουγκραστεί,  να καθαρίσει την «κόπρο του Αυγεία»  , να  προτάξει αταλάντευτος το σχέδιο του και στηριζόμενος στη λαϊκή βούληση, να επανεκκινήσει  προς όφελος των πολλών την ανασυγκρότηση της παραγωγικής «μηχανής»
Σε αυτό το  τιτάνιο  αγώνα πρέπει να αξιοποιηθεί  το μεγάλο  νέο ανθρώπινο κεφάλαιο  που δημιουργήθηκε ως οδυνηρή συνέπεια  της κρίσης και βρίσκεται στο εξωτερικό
Έχει εμπειρίες και «Know How» που μαζί με τις υγιείς εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις να γίνουν οι πυλώνες της πολυπόθητης ανάπτυξης και να εκτινάξουν τη χώρα στο μέλλον .
Προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε το άμεσο διακύβευμα που ονομάζουμε εκσυγχρονισμό με κοινωνικό πρόσωπο είναι η επιστροφή στην κανονικότητα , η πίστη στις δυνάμεις της χώρας
Η οικονομική κρίση , οι πολιτικές  λιτότητας και η αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον και στην ευρύτερη περιοχή μας , προκάλεσαν συνολική εσωστρέφεια που λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής
Η αποπαγίδευση από το καταστροφικό αυτό σπιράλ και η κίνηση προς την εξωστρέφεια θα γίνει αξιοποιώντας  διεθνώς τη σημαντική γεωστρατηγική μας θέση.
Παρά τις εκ των πραγμάτων δεσμεύσεις η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δείχνει «προσοδοφόρα» και ωφελημένη   από την απέναντι αλλοπρόσαλλη  «σουλτανική» μεγαλομανία
Για να αποτελέσουμε εγγύηση στην περιοχή απαιτείται η σφυρηλάτηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση της εικόνας μας , που απαιτούν ριζοσπαστικές εσωτερικές τομές
Ήδη από το 1ο  μνημόνιο διακαές  -εν μέρει και ανεκπλήρωτο- ήταν το αίτημα ικανοποίησης του περί δικαίου αισθήματος.
Η απόδοση  δικαιοσύνης  και η αποκατάσταση ισονομίας που αποτελεί την ειδοποιό του διαφορά  και του προσδίδει ακόμα το ηθικό πλεονέκτημα ήταν«παντιέρα» για  τον ΣΥΡΙΖΑ
Τελευταία μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του παλιού (που θέλει να διατηρήσει τα προνόμια που απέκτησε σε βάρος των νομιμοφρόνων Ελλήνων πολιτών δημιουργώντας το σύστημα διαπλοκής που διατρέχει μέρος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ) και του καινούριου (που θέλει παρά τις  αντιξοότητες να αλλάξει τη χώρα )
Το παλιό δείχνει θράσος , υποκρισία , εξουσιαστικό αφροδισιασμό .
Το καινούριο (ως κυβέρνηση) πλειοδοτεί με δηλώσεις προθέσεων.  Θεσμικά μεν, αλλά  δειλά «αντεπιτίθεται» και οι  πολίτες  φωνάζουν: «θέλουμε μαζί λόγια και πράξεις».
Ο ελληνικός λαός δεν περιμένει άμεσα πολλά πράγματα σε οικονομικό επίπεδο.  Περιμένει όμως θα δει να η κυβερνητική επιτάχυνση διαλευκαίνοντας τα μεγάλα και μικρά σκάνδαλα , καταπολεμώντας  τη φοροδιαφυγή  και παρέχοντας  ίσες ευκαιρίες . Περιμένει πολύ ταχύτερα να αποκαλυφθούν  και να συλληφθούν οι λίστες της τερατώδους απόκρυψης πλούτου στις εξωχώριες εταιρείες.   Αλλιώς κινδυνεύει να καταποντιστεί παρά τις καλές προθέσεις της
----------------------------------------
(Προαιρετικό)*Κοντά στην πόλη Κάβδιο (Cavdium) το 321π.Χ ο Ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Σαμνίτες υπό τον στρατηγό Πόντιο Ερέννιο . Δέχτηκε απαράδεκτη και ταπεινωτική συμφωνία και εξαναγκάστηκε να περάσει κάτω από δύο δόρατα μπηγμένα στο έδαφος και ένα οριζόντιο σε σχήμα Π

** τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448
Επαμεινώνδου 71 Θήβα theopapaio@gmail.com
https://www.facebook.com/theodore.papaioannou, http://kadmos35.blogspot.gr/ 

Εξ όνυχος τον λέοντα ….  Δήμαρχε Θηβαίων     11.5.2016
                  από τον Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
 
Ποτέ, κανείς και πουθενά  δεν εξήγησε γιατί  μεγάλα τμήματα του πεζόδρομου καλύφθηκαν με  τις κραυγαλέα αταίριαστες και  ακαλαίσθητες πλαστικές τάβλες deck.  Αποτελεί έτσι ο πεζόδρομος σήμερα εκτεταμένη αποθέωση  του «κιτς», δείγμα καλλιτεχνικής προχειρότητας και έλλειψης έμπνευσης, θλιβερή εξαίρεση  σε σχέση με άλλα παρεμφερή έργα στην Ελλάδα που σχολιάζεται   σκωπτικά  , απαξιωτικά και  δυσμενώς . 
Η συνοπτική διαδικασία ενημέρωσης λίγο πριν ξεκινήσει το έργο στο Συνεδριακό   Κέντρο  , δεν άφησε περιθώρια διαλόγου, κριτικής, προβληματισμού, κατάθεσης προτάσεων.
Με τους πολύχρωμους χάρτες η μελετητική ομάδα θέλησε να εκμαιεύσει την συναίνεση  των δημοτών  κάτι που θα συνέδραμε  εμμέσως  την επιβράβευση του έργου της δημοτικής αρχής
Πολύ πριν παραληφθεί και λειτουργήσει το έργο φάνηκαν  κάποιες  τοπικές ανεπάρκειες (σχεδιαστικές  και υλικοτεχνικές)  που περιγράφονται σε  ανάρτηση  στο διαδίκτυο κάποιου υπηρεσιακού έγγραφου (ειδικής πρόσκλησης)
Η δημοσιοποίηση αποτελεί  πρωτοφανή ενέργεια  και δεν προοιωνίζεται αρμόνια σχέσεων  στο  «τετράπλευρο» των παραγόντων (αιρετών , μελετητών, υπηρεσιακών επιβλεπόντων , κατασκευαστικής επιχείρησης)   της κατασκευής του έργου  
Στη φάση της κατασκευής ακόμη  δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ευρύτερες  κακοτεχνίες.    
Όλοι επιθυμούμε  και ευχόμαστε  ολόψυχα  (ιδιαίτερα  ο  γράφων  που ως μηχανικός πασχίζει για  την αξιοπιστία και αξιοπρέπειά του κλάδου) το έργο να είναι επιτυχές και αξιόπιστο ως προς την ποιότητα   και με τη μικρότερη δυνατή  υπέρβαση στο κόστος , αφού  η αποφυγή εδώ   είναι αναπότρεπτη εκ των πραγμάτων..
Ως προς την τρίτη παράμετρο τον χρόνο η υπέρβαση είναι δεδομένη , αφού πρόσφατα (20.4.2016)   το Δ.Σ . ψήφισε  παράταση μέχρι 31.12.2016 !!!!!!!!!!!!
Στη διασταύρωση Επαμεινώνδου με την Δημοκρίτου έξω ακριβώς στον Αρχαιολογικό χώρο που άμεσα  γειτνιάζει με το Φαρμακείο κ. Τσεκέ πριν δύο μήνες υπεχώρησε η επικάλυψη  από  deck σε έκταση περίπου 0.40 τ.μ και βάθος 0.15-0.20 μ.
Λαμβανομένου υπόψη ότι το σημείο είναι πολυσύχναστο  ,  εγκυμονεί  ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος  ατυχημάτων
Αλλά   ακόμη και αν αποφευχθεί , δεν αποτρέπεται η ανήκεστος  βλάβη που  σωρευτικά επέρχεται από την  προσβολή , το όνειδος,  την ύβρη  στην πόλη.
Την Κυριακή  17.4.2016 το μεσημέρι μια ομάδα ξένων  γευμάτιζαν στην παρακείμενη ταβέρνα.    Κάποιος εντόπισε το άνοιγμα  και συνέστησε την προσοχή
Πριν καθίσουν  είδαν ,σχολίασαν  και φωτογράφησαν τον εγκαταλελειμμένο  αρχαιολογικό χώρο  με  εφαπτόμενους ανοικτούς ξεχειλισμένους  ρυπαρούς και   οδωδότες κάδους σαν αυτούς  που βλέπουμε σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Ο Επαμεινώνδας  ήταν σημαντικός Θηβαίος  πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της αρχαίας Ελλάδας. Επινόησε την  πολεμική διάταξη της «Λοξής Φάλαγγας» και  ο πεζόδρομος φέρει το όνομά του.
Για να περιορίσουν την ισχύ και μειώσουν την αίγλη  του,  όταν την εξουσία  πήραν οι ολιγαρχικοί  πολιτικοί του  αντίπαλοι,  του ανέθεσαν  την διαχείριση των απορριμμάτων και την  καθαριότητα της πόλης .  Εκείνος όμως δεν ένιωσε να υποτιμάται. Ανέδειξε πρωτεύουσα την δημοτική  αυτή δραστηριότητα και παραδειγμάτισε όσους  ήθελαν  μετέπειτα να αναμειχθούν στα κοινά της πόλης .  
Την ίδια ημέρα το απόγευμα λίγο πριν τη συναυλία με έργα Χατζιδάκι , έξω από το Συνεδριακό Κέντρο συνάντησα τον δήμαρχο  όπου του επέστησα την προσοχή . Του είπα ότι είναι απαράδεκτη αυτή η εικόνα και  αμέσως  τη Δευτέρα να καρφωθεί  πρόχειρα στο κενό λαμαρίνα ή τάβλα επαρκών διαστάσεων  με την ένδειξη  ΠΡΟΣΟΧΗ και ATTENTION ή CAUTION (αγγλικά) .  Εμφανώς ενοχλημένος για να υπεκφύγει έδωσε μια απάντηση ρηχή , αμήχανη, ακατανόητη .
Μετά 10 ημέρες  την Μ. Πέμπτη (28.4) το κάλυψαν με  ένα φύλλο νοβοπάν  . Πρωί Μ. Σάββατο(30.4)    στενός του συγγενής μου είπε  με στεντόρεια φωνή ….το σκέπασαν με ένα χαρτόνι….!!!!!!!!!!
Απόψε ο μέγας εσπερινός   και  αύριο αρχιερατική πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον ομώνυμο ναό του πολιούχου Αγίου Ιωάννη Καλοκτένη Μητροπολίτη Θηβών και Εξάρχου πάσης Βοιωτίας   όπως λέγεται .   Επί των ημερών του ανήγειρε   ναούς , έκανε εκτροπή του Ισμηνού ποταμού, υδρόμυλους ,υδραγωγεία,  Γηροκομείο, Πτωχοκομείο, Νοσοκομείο , Σχολεία, Ξενώνα, Σχολή Γυναικών   (Παρθενώνας ) ,  γέφυρες ( όπως μια τρίτοξη για το πέρασμα του Ασωπού, που καταστράφηκε στις αρχές του 20ου  αι) , δενδροφυτεύσεις  ιδιαίτερα μουριών κατάλληλων για την σηροτροφία για να κάνει την πόλη μεγάλο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο, ενώ σήμερα  με απείρως μεγαλύτερες τεχνικές δυνατότητες η πρόχειρη αυτή λύση έγινε μόνιμη
Στου κοινωφελές έργο του που επέβλεπε καθημερινά ο ίδιος, όπως και ο Επαμεινώνδας ζητούν   συνεχιστές  .
Αύριο   την ώρα της διέλευσης  της εικόνας από εκεί, θα τρίζουν τα κόκαλά τους γιατί αν ζούσαν θα αποδοκίμαζαν την συμπεριφορά και τις πράξεις των επιγόνων που δεν τιμούν το όνομά των και τα έργα των
…. Εξ όνυχος λοιπόν τον  λέοντα….  Μια μικρή αλλά χαρακτηριστική λεπτομέρεια ( σαν το παραπάνω άνοιγμα ) αρκεί  για την εξαγωγή  γενικότερου συμπεράσματος.
Δήμαρχε σπατάλησες την μεγαλοψυχία των δημοτών του Καλλικρατικού  και ευγνώμων «αποχαιρέτησέ» τους.. ……..
                                   
                                                     Χρόνια Πολλά                                                      
* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα https://www.facebook.com/theodore.papaioannou   http://kadmos35.blogspot.gr   theopapaio@gmail.com

Πολιτικοί βίοι  αντίρροποι: Ο Σπίρτζης μειώνει το κόστος των Δημοσίων Έργων , ο Δήμαρχος Θηβαίων το αυξάνει                                        3.5.2016
από τον  πολιτικό μηχανικό Θεόδωρο Κ. Παπαϊωάννου*
«Εκόντες -άκοντες»  οι περισσότεροι των δημοτικών συμβούλων   στο Δ.Σ. της  20.4.2016  εψήφισαν  την  πρόταση του Δημάρχου που ανταποκρίθηκε για 3η φορά  αυθωρί  και παραχρήμα  στο αίτημα  της αναδόχου κατασκευαστικής επιχείρησης αναδόχου του έργου: « Ανάπλαση του Πεζόδρομου  της οδού Επαμεινώνδου»  για παράταση μέχρι 31.12.2016.
Η υπέρβαση αυτή κατά 18 μήνες  δηλαδή περισσότερο από 69%  του συμβατικού χρόνου θεωρείται στους εργοληπτικούς και υπηρεσιακούς  τουλάχιστον υπέρ το δέον υπερβολική.
Η  κατά συρροήν ικανοποίηση των απαιτήσεων της  αναδόχου, δείχνει  την υπέρμετρη  καλοκαγαθία , την απέραντη ευαισθησία, την  ιδιάζουσα χαλαρότητα  του Δημάρχου;  
ή την αδυναμία προγραμματισμού  , οργάνωσης , συντονισμού και ελέγχου των συντελεστών που συνολικά συμμετέχουν στην  κατασκευή του έργου;
Σαν στρατηγός ε. α που είσαι θα σου γράψω ένα Αμερικανικό στρατιωτικό ρητό: «Υπάρχουν τρία είδη ηγετών: Αυτοί που επιβάλλουν τη θέληση τους, αυτοί που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα και αυτοί που αναρωτιούνται τι συνέβη!»  Τα συμπεράσματα δικά σας
Διαψεύδει έτσι έμπρακτα τις δηλώσεις του ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί υπερβάσεις οικονομικές  και χρονικές.   Ότι  παρά την μεγάλη έκπτωση (43%) στην οικονομική προσφορά,    δεν θα δεχτεί και έκπτωση στην ποιότητά του.
Θυμίζει αλήστου μνήμης  εποχές  με αναθέσεις  σκανδαλώδεις  και διαπλοκής  , όπου κύριοι του έργου ευρίσκονταν «οι δύο εις σάρκαν μίαν» με κατασκευαστές
Διερωτώμαι γιατί ο Δήμαρχος  δεν μπορεί να απογαλακτιστεί  από  μικροπολιτικούς υπολογισμούς που τον καθιστούν δέσμιο  ποικιλώνυμων  «τρωκτικών», που βλέπουν τον Δήμο ως «λάφυρο» , την «πείνα» των οποίων  προσπαθεί να κορέσει  με επανωτές  απευθείας αναθέσεις μικρών έργων .
Δήμαρχε  τα μικρά αυτά έργα που αναθέτεις σε ημετέρους είναι άραγε πιο επείγοντα από την κατασκευή των hotspots που στήνει  το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  με αυτεπιστασία;  
Ένας θεός ξέρει τις πολλές βεγγέρες  που θα βλέπαμε αν υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική δημοτική δυνατότητα.     Υπό  αυτές τις συνθήκες το αίτημα παράτασης   και η χορήγηση της για μένα δεν ήλθε σαν «κεραυνός εν αιθρία»  
Ήταν προ πολλού αναπόφευκτη  και  είχα επισημάνει με τον τρόπο μου σε δύο δημοσιεύματα . http://kadmos35.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html (1)
                             http://kadmos35.blogspot.gr/2015/12/blog-post_14.html (2)
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει το έργο  στο Συνεδριακό  Κέντρο έγινε η παρουσίαση της  «πολυδάπανης» μελέτης με συνοπτικές διαδικασίες  .  
Η μελετητική ομάδα περιφρονώντας  κάθε άλλη άποψη, αντιμετώπισε τους πολίτες -συλλογικούς  εργοδότες της- με ακατανόητη υπεροψία , απαρέσκεια .  Παρότι  εξαρχής δήλωσα την ιδιότητα μου, χωρίς εξαίρεση δοκίμασα την ίδια συμπεριφορά.
Υπογράμμισα ότι τα δημόσια έργα κατασκευάζονται με βάση εγκεκριμένη τεχνική μελέτη,
που πρέπει να είναι πλήρης, να περιλαμβάνει το σύνολο των επί μέρους εργασιών κατασκευής του, σωστά προσμετρημένες.
Εκπονούνται με τις διατάξεις του Ν. 3316/2005 από πτυχιούχους μελετητές. Κατά τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης πρέπει η μελέτη να ελέγχεται και να επικαιροποιείται  εφόσον παρίσταται ανάγκη.
Σημαντικό στοιχείο των τευχών δημοπράτησης είναι ο προϋπολογισμός, ο οποίος στηρίζεται στην προμέτρηση της τεχνικής μελέτης.
Είπαν  με αρκετή δόση έπαρσης ότι η μελέτη των αποτελεί απαύγασμα  της τελειότητας και έχοντας αυτό ως δεδομένο ο δήμαρχος απεχώρησε προκλητικά κατά την διάρκεια της ομιλίας μου ισχυριζόμενος ότι εθίγη.
Αφού η  μελέτη έφερε  την σχεδιαστική και υπολογιστική ακρίβεια και πληρότητα, δεν μπορώ να αντιληφθώ πως έγινε και 3ος  Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (Α.Π.Ε.) που δεν θα είναι ο τελευταίος.
Σύνταξη (Α.Π.Ε.) απαιτείται  σε κάθε τροποποίηση ή συμπλήρωση της αρχικής σύμβασης.
Στη νομοθεσία των Δημοσίων Έργων επιβάλλεται η κατάστρωση χρονοδιαγράμματος (για το οποίο έχω επιμείνει εξ αρχής ) και αναφέρεται στο άρθρο 5 του Ν.1418/84 & στο άρθρο 32 ΠΔ 609/87.
Το σωστό χρονοδιάγραμμα δίνει εκτός των άλλων τη σωστή διάσταση στο πρόβλημα της αναθεώρησης των τιμών που εμφανίζονται  και αυτές γίνονται μόνο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα του έργου.   Στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» (22.4-28.4.2014 τεύχος 337) διάβασα το κείμενο  «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ»    Ο υπουργός  Υποδομών- Μεταφορών & Δικτύων  Χρίστος Σπίρτζης μετά πολύμηνη επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση  πέτυχε την αναθεώρηση  της σύμβασης με την παραχωρησιούχο κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου «Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα στον κλάδο Λεύκτρο- Σπάρτη» του αυτοκινητόδρομου «Μορέας» με όφελος του Ελληνικού Δημοσίου κατά 240 εκ. € περίπου
Ο Δήμαρχος  μας όμως αντί να τον μιμηθεί και να αποσπάσει εύσημα                     προσυπογράφει  μεθόδους που αυξάνουν το κόστος του έργου  αφού «  ο χρόνος είναι χρήμα »
Το έργο όμως θα ζητήσει πρόσθετο χρήμα γιατί έχει «δρόμο»  μπροστά του.  
Για τις  επιπτώσεις από την  υπέρμετρη καθυστέρηση έγραψα στα προηγούμενα άρθρα μου (1) & (2)    Δεν έχω κάτι άλλο πέρα των όσων  είπαν και έγραψαν  οι δύο έγκριτοι Θηβαίοι πολίτες  και έμπειροι αυτοδιοικητικοί Ιω. Κόρδατζης και Αθ. Σκούμας  

(1)  (Στην αναδουλειά αρκεί ένα μισοσβησμένο κερί για να λαμπαδιάσει η οργή στον πεζόδρομο των εμπόρων της Θήβας) 6.2.2015
(2)  (Δήμαρχε τελείωνε με τον πεζόδρομο . Η πόλη είναι «θρύψαλα» . Γιορτές εν όψει και το κέντρο «ψυχορραγεί») 14.12.2015

* τ. Κοινοτάρχης Βαγίων-τ. Γεν. Γραμ. ΚΕΔΚΕ - τηλ /fax 2262022177- κιν 6997189448 Επαμεινώνδου 71 Θήβα https://www.facebook.com/theodore.papaioannou  theopapaio@gmail.com
http://kadmos35.blogspot.gr    




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο