Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη, στο Θέατρο Μοσχοποδιου στην Θήβα

ΕΙΡΗΝΗ
του Αριστοφάνη
Η παιδική μας σκηνή, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια, από τον ( Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 ) παρουσιάζει στο θέατρο Λύχνος. Το αρτιότερο, το ομορφότερο και καυστικότερο αντιπολεμικό έργο που γράφτηκε ποτέ, 
την «ΕΙΡΗΝΗ» του Αριστοφάνη σε διασκευή για παιδιά του Γιάννη

Καλαντζόπουλου.



Παρουσίαση του έργου

Οι θεοί έχουν σιχαθεί τους ανθρώπους λόγω των πολέμων και τους εγκατέλειψαν στην μοίρα τους να αφανιστούν. Ο Τρυγαίος ο Αθηναίος, ένας ειρηνόφιλος αμπελουργός προσπαθεί να πετάξει στον ουρανό πάνω σε ένα σκαθάρι (που το ταΐζει κοπριές και ακαθαρσίες για να μεγαλώσει) ώστε να βρει τον Δία και να τον παρακαλέσει να σταματήσει τον πόλεμο.
Στον Όλυμπο βρίσκει μόνο τον Ερμή, ο οποίος του αποκαλύπτει ότι ο Πόλεμος φυλάκισε την Ειρήνη σε μια σκοτεινή σπηλιά, την είσοδο της οποίας έφραξε μ’ έναν τεράστιο, αμετακίνητο βράχο. Ο Τρυγαίος με πολλές περιπέτειες και με την βοήθεια των θεατών καταφέρνει να ελευθερώσει την Ειρήνη και να την φέρει πίσω στην ανθρωπότητα.
Ώσπου όμως να εδραιώσει οριστικά την Ειρήνη στον τόπο, απ το σπίτι του παρελαύνουν διάφοροι τύποι… Πολεμοκάπηλοι (οπλουργοί, ψευτομάντεις, συκοφάντες και δημαγωγοί) που προσπαθούν να ξαναφυλακίσουν την Ειρήνη, αλλά και αγρότες, τεχνίτες, δρεπανουργοί και άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς και ειρηνόφιλοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την Ειρήνη για να ζήσουν τίμια και με ηρεμία!
Το έργο γράφτηκε από τον Αριστοφάνη κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, το 421 π.Χ., σε ένα σημείο που όλοι γνώριζαν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα οδηγούνταν σε συμβιβασμό. Η κωμωδία αυτή είναι ένα εορταστικό έργο, το οποίο χαιρετίζει την επικείμενη περίοδο ειρήνης. Η διασκευή του έργου του Γιάννη Καλαντζόπουλου θεωρείται μέχρι στιγμής η καλύτερη που έχει γίνει για παιδιά. Έχει κρατήσει ακριβώς το ύφος και το ήθος του αρχαίου μεγάλου ποιητή καθώς και τα υψηλά νοήματά του και τα αριστοτεχνικά μελωδικά σημεία του έργου. Εμείς δέσαμε το έργο του Αριστοφάνη με το θέατρο σκιών, μιμηθήκαμε την χαρακτηριστική φωνή του Σπαθάρη και φτιάξαμε μια υπέροχη θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους θεατές.




Εκπαιδευτικοί στόχοι της παράστασης

Η παράσταση επιτυγχάνει τη διαπαιδαγώγηση των μικρών θεατών μέσα από ένα πλούσιο σε διδακτικά μηνύματα κείμενο και την ψυχαγωγία τους, μέσα από μια μοντέρνα διασκευή και σκηνοθετική προσέγγιση.
Στόχος του έργου είναι η διδαχή της σπουδαιότητας της ειρήνης και της δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την φρίκη του πολέμου και τα δεινά που επισύρει. Ο Γιάννης Καλαvτζόπουλος με εύστοχο τρόπο κάνει αναφορά στη σημερινή δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και σε εμπόλεμες ζώνες. Όλα αυτά πάντα με τρόπο που σέβεται τον παιδικό ψυχισμό και δίχως να ξεφεύγει από τα όρια του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της παιδικής παράστασης.

Συντελεστές

Διασκευή: Γιάννης Καλαvτζόπουλος
Σκηνοθεσία: Μάκης Αρβανιτάκης
Χορογραφίες, κίνησιολογία: Δήμητρα Νικοπούλου
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Κοστούμια: Καίτη Μαλέσκου
Κατασκευή σκηνικών: Τάσος Θεοδωρόπουλος
Παίζουν: Μάκης Αρβανιτάκης , Νίκος Τσεργάς , Ανδρομάχη Γεωργίου,  Στεφέλενα Κόνιαρη,  Ιορδάνης Καλέσης , Κατερίνα Οικονομίδη,  Μαρία Παπαγιάννη,  Σοφία Φράστα.

Για περισσότερες πληροφορίες και προγραμματισμό παραστάσεων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 2102930226-6977940947-2110121686 (υπεύθυνος επικοινωνίας Μάκης Αρβανιτάκης) και στα mail fedra56@otenet.gr  ή στο  lyxnos.texnis@gmail.com


Στο Θέατρο Μοσχοποδιου στην Θήβα
Ώρα 9.00μμ. 
Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 
Είσοδος 10 ευρώ
Για άνεργους-φοιτητές-συλλόγους -ομαδικά-πολύτεκνους 6 ευρώ.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο