Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Η ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΑΝΕΥ ΕΛΠΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΗ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΕΥ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΗ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

...Ανευ της αμοιβαιότητας μεταξύ ανάμνησης και ελπίδας, που αποτελούν την ουσία του παρόντος, είναι νεκρή!

Αυτό σημαίνει ότι το βασικότερο στοιχείο της φιλοσοφίας της ιστορίας, αναφορικώς με το ιστορικό νόημα, είναι η προβολή του παρόντος δια του παρελθόντος και του μέλλοντος στην πραγματικότητα, που είναι το σημείο διασταύρωσης τους με την αιωνιότητα.


Συνέπεια της παραποίησης της ιστορικής αλήθειας είναι και η παραποίηση του ιστορικού νοήματος. Ποιο είναι το ιστορικό νόημα; Είναι η κατανόηση του παρελθόντος, η βίωση του μέλλοντος ή η ερμηνεία του παρόντος; Η φιλοσοφία της ιστορίας ως πρώτη και βασική απάντηση θεωρεί τη διάθεση προς κατανόηση του παρελθόντος. Ερωτάται ωστόσο: Είναι απαλλαγμένη η διάθεση αυτή από την επιρροή του παρόντος;

Αλλά και πάλι ερωτάται: Yπάρχει παρελθόν και παρόν χωρίς μέλλον;

Διότι είναι εξακριβωμένο ότι ο άνθρωπος, ενώ ψυχολογικώς ζει στο παρόν, αναμιμνήσκεται το παρελθόν, αλλά οραματίζεται το μέλλον. Αυτό δε συμβαίνει, επειδή μεταξύ ανάμνησης που αποτελεί το περιεχόμενο του παρελθόντος και της ελπίδας, που είναι το περιεχόμενο του μέλλοντος, υπάρχει αμοιβαιότητα που αποτελεί την ουσία του παρόντος.

Υπάρχει μια "μύχια βούληση" που επιδρά και καθοδηγεί στο μέλλον, από το παρόν δια του παρελθόντος και που πραγματώνεται σε μια άλλη διάσταση, εκτός του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντος. Στην πραγματικότητα!..

Το νόημα της ιστορία συνίσταται αφ΄ενός μεν στη διάθεση για κατανόηση του παρελθόντος και στη βούληση που επιδρά και καθοδηγεί προς το μέλλον, αφ' ετέρου δε στην αυτοερμηνεία του παρόντος δια της ιστορίας. Η εύρεση του ιστορικού νοήματος με την κατανόηση του παρελθόντος και της βίωσης του μέλλοντος στην αυτοπροβολή και αυτοερμηνεία του παρόντος, αποτελεί και τον γενικό σκοπό της ιστορίας, τον ιστορικό φρονηματισμό.

Τις τελευταίες δεκαετίες,η φιλοσοφία της ιστορίας στη χώρα μας διέρχεται βαθιά κρίση. Ο λίβας του "προοδευτισμού" και ο παγερός βορράς του νωπού ακόμα "σοσιαλιστικού μετασχηματισμού" και της εσχάτως "αριστεροθολοκουλτούρας" σε συνδυασμό με τις ακροδεξιόστροφες αντιλήψεις πολλών βλακών του πολιτικού αναχρονισμού,έκαψαν όχι μόνον τα άνθη, αλλά και τις ρίζες του δένδρου της ιστορίας.

Ο άνεμος της παραφροσύνης και του "εξυπναδικισμού" σαρώνει το ελληνικό πολιτιστικό οικοδόμημα, ενώ κατά καιρούς καταληστεύεται το θησαυροφυλάκιο της εθνικής μας ιστορίας. Και βέβαια με αντικλείδι την απαιδευσία και την α-γλωσσία επετεύχθη η αποκοπή μας από το παρελθόν...

Πόσο UFO μπορεί να είναι κάποιος που ασχολείται με τη "φιλοσοφία της ιστορίας" εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης και μάλιστα Κυριακή με τον ήλιο να πυρακτώνει τις αισθήσεις και ο ωχαδερφισμός του Αλέξη Τσίπρα με το μονίμως αυτάρεσκο χαμόγελο να "ξενοδοχείται" με το...τσούρμο της συνοδείας του στο Πεκίνο και τη Σαγκάη;

Για όσους αντιμετωπίζουν την ίδια την αλήθειά τους, αλλά και την πραγματικότητα που βιώνουν με την απάθεια του βόα, το βλέμμα του βοός και το πείσμα του όνου και μιας εξυπναδίστικής αντίδρασης, που υπαγορεύεται από την ασκεψία και την ακρισία, αυτός ο "κάποιος" είναι όντως UFO, αφού επιχειρεί με τη γραφίδα του να διαπλεύσει τον ταραγμένο ωκεανό του καιρού του. Και να αναδείξει το ζεύγμα που είναι η σύνδεση της δημοκρατίας με την ατομική συνείδηση, την αρμονία της ατομικής ελευθερίας με την κοινωνική ελευθερία.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο