Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση ζωγραφικής του Toulouse-Lautrec



Καμπαρέ, χορός, τέχνη, κοστούμια, κινηματογράφος... Η Belle Epoque, αγαπημένη εποχή πολλών ανά τον κόσμο καλλιτεχνών, περίοδος άνθιση των τεχνών και των αστέρων στην Ευρώπη, αποτυπώνεται με ρεαλισμό και περηφάνια στα έργα του Henri de Toulouse-Lautrec. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών φιλοξενεί μια μοναδική συλλογή των έργων του διάσημου μικροκαμωμένου ζωγράφου, του πρώτου «ρεπόρτερ» εκείνης της εποχής. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται αφίσες για τα διάσημα καμπαρέ της Μονμάρτης, απεικονίσεις γνωστών καλλιτεχνών της τότε γαλλικής σκηνής, σκηνές της καθημερινής ζωής στα σοκάκια και τις πλατείες της Γαλλίας, λιθογραφίες, φωτογραφίες, καθώς και αντικείμενα-κειμήλια αυτής της φανταχτερής περιόδου.

Ο Henri de Toulouse-Lautrec γεννήθηκε το 1864 στο Αμπλί, ένα προάστιο του Παρισιού, γόνος αριστοκρατικής και ιστορικής οικογένειας. Οι γονείς του συνδέονταν με συγγένεια πρώτου βαθμού, γεγονός που, στην περίπτωση του Lautrec , οδήγησε σε γενετικές ανωμαλίες. Γεννήθηκε με ατροφία στα κάτω άκρα, πράγμα που τον εμπόδιζε να έχει την φυσιολογική ζωή ενός παιδιού και τον κράτησε απομονωμένο στο σπίτι του. Λόγω της πάθησής του δεν κατάφερε να ξεπεράσει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Ωστόσο, το δυσλειτουργικό του σώμα στάθηκε αιτία να ασχοληθεί με τη ζωγραφική, στην οποία παρακινήθηκε από τη μητέρα του. Ο Lautrec ακολούθησε έναν μη συμβατικό τρόπο ζωής, περνώντας τις νύχτες του παρέα με τις χορεύτριες των γαλλικών καμπαρέ, τους καλλιτέχνες των γνωστών και μη θεατρικών σκηνών της εποχής, με χορευτές και χορεύτριες, τραγουδιστές και τραγουδίστριες, «άσωτους υιούς» αριστοκρατικών οικογενειών και ανθρώπους χαμηλών ηθικών αναστολών. Οι εμπειρίες του από τα πολύχρωμα εκείνα βράδια και οι μορφές των αγαπημένων του καλλιτεχνών αποτυπώνονται στα έργα του, είτε ρεαλιστικά είτε παραμορφωμένα μέσα από τη γεμάτη χιούμορ φαντασία του. Ο Lautrec υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία της αφίσας, της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, της ζωγραφικής απεικόνισης διάσημων προσώπων, καθώς ασχολήθηκε επίσης και με τη λιθογραφία, επηρεασμένος από την ιαπωνική τέχνη. Έζησε κυρίως στη Μονμάρτη, που αποτελούσε το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.

Η έκθεση άνοιξε τις πόρτες τις στις 15/10/10 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30/1/11. Η είσοδος για τους φοιτητές του Α.Π.Θ είναι δωρεαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο