Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Πώς μας επηρεάζει η καθυστέρηση της 3ης δόσης του δανείου


Ο κύβος ερρίφθη! Οι Ευρωπαίοι θα ανοίξουν τα ταμεία τον Ιανουάριο για να εκταμιευτεί η τρίτη δόση του δανείου 110 δισ. ευρώ που χορηγεί στην Ελλάδα από την τρόικα; Γιατί η καθυστέρηση τους ενός μηνός; Γιατί δημοσιοποιήσαμε στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έπεσε έξω στις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2009 και του στόχους του 2010.

Ας δούμε τι λένε όλες οι πλευρές

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η 3η του δανείου θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο όπως είναι προγραμματισμένη και βάσει συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας δηλώνει ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή στην 3η δόση είναι 6,5 δισ. ευρώ

ΔΝΤ: Πηγές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθησυχάζουν ότι η εκταμίευση τις δικιάς τους συμμετοχής στην 3η δόση του δανείου θα γίνει κανονικά δηλαδή τον Δεκέμβριο. Άλλωστε το ΔΝΤ συνηθίζει να εκταμιεύει πρώτο τα χρήματα. Στην προκείμενη περίπτωση μιλάμε για ένα ποσό 2,5 δισ. ευρώ

Υπουργείο Οικονομικών: Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της 3ης δόσης γίνεται για καθαρά τεχνικούς λόγους. Η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό με την Κομισιόν και δεν δημιουργείται κανένα ταμειακό πρόβλημα (σ.σ. άσχετα από το αν δεν ανακοινώθηκε ποτέ επισήμως).


Η καθυστέρηση της 3ης δόσης δημιουργεί πρόβλημα;



Το υπουργείο οικονομικών διατείνεται ότι αυτό δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμειακό πρόβλημα στη χώρα μας.

Η Ελλάδα κανονικά και όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού περίμενε… το Νοέμβριο (!) την 3η δόση του δανείου για να αποπληρώσει άλλα τα δάνεια της και για να έχει το αναγκαίο ρευστό στα κρατικά ταμεία ώστε να μην παγώσουν οι πληρωμές. Για αυτό άλλωστε αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα οι ελεγκτές της Τρόικας τσεκάροντας την πρόοδο της εφαρμογής του μνημονίου.

Θυμίζουμε άλλωστε τα προβλήματα που κατά καιρούς ανακύπτουν στις πληρωμές επιδομάτων στην έγκριση συντάξεων και εφάπαξ στις επιστροφές ΦΠΑ κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο