Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

«Πράσινο φως» για παιδιατρικό εμβόλιο


Ένα νέο εμβόλιο εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πρόκειται για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου το οποίο ενδείκνυται για τα βρέφη και τα νήπια ηλικίας από έξι εβδομάδων έως 5 χρόνων. Το νέο εμβόλιο περιλαμβάνει 13 στελεχών (έναντι των επτά που περιελάμβανε το προηγούμενο), προστατεύει δηλαδή τον οργανισμό από ισάριθμες μορφές πνευμονίας.

Ειδικότερα, στους έξι νέους ορότυπους του εμβολίου περιλαμβάνεται και ο ορότυπος 19Α ο οποίος ευθύνεται για την πλειοψηφία των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων στα παιδιά και κυρίως της διεισδυτικής πνευμονιοκοκικκής νόσου και της οξείας μέσης ωτίτιδας. Το εμβόλιο αποζημιώνεται κατά 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Διευκρινίσεις

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών έδωσε με αφορμή την ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. «Τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό με το 7δύναμο εμβόλιο μπορούν να συνεχίσουν με το 13δύναμο σε οποιοδήποτε στάδιο του εμβολιασμού. Επίσης για τα παιδιά που έχουν ήδη ολοκληρώσει όλες τις δόσεις του 7δύναμου εμβολίου και είναι μέχρι 5 ετών, συνιστάται να λάβουν μια επαναληπτική δόση με το 13δύναμο, προκειμένου να προστατευθούν και από τους 6 επιπλέον ορότυπους» ανέφερε ο καθηγητής.
Η αξία του εμβολιασμού έναντι του πνευμονιόκοκκου γίνεται αντιληπτή αν αναλογισθεί κανείς ότι περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παιδιά πεθαίνουν από πνευμονία κάθε χρόνο. Κάθε 20 δευτερόλεπτα χάνεται εξαιτίας της πνευμονιοκοκκικής νόσου μία ζωή ενός παιδιού κάτω των 5 ετών. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα χάνονται σε όλο τον πλανήτη 4.300 ζωές παιδιών.

Η απειλή της πνευμονιοκοκκικής νόσου

Η πνευμονιοκοκκική νόσος, ιδίως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, είναι πολύ σοβαρή νόσος και για τους ενήλικες. Αποτελεί επίσης μια από τις βασικότερες επιπλοκές της γρίπης με σημαντικά ποσοστά θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σημαντικό αίτιο για τις μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ως πνευμονιοκοκκική νόσος ορίζεται μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), κοινώς γνωστός ως πνευμονιόκοκκος.
Εκτός από τα παιδιά, ομάδες υψηλού κινδύνου για πνευμονιοκοκκική πνευμονία θεωρούνται οι ενήλικες άνω των 50 ετών (με συνοδά νοσήματα όπως καρδιακή νόσο, διαβήτη, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) και ο συνολικός πληθυσμός άνω των 65 ετών.

Περί τα 4,3 εκατ. ευρώ ετησίως τα οφέλη του ΕΣΥ από τον εμβολιασμό

Σύμφωνα με το άρθρο του Πρώτου Θέματος ο συστηματικός εμβολιασμός με το 13δύναμο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, εκτός από οφέλη στη δημόσια υγεία με την ευρύτερη κάλυψη κατά του πνευμονιόκοκκου, μπορεί να συντελέσει και στη μείωση δαπανών στο σύστημα υγείας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Η πνευμονία έχει σημαντικό οικονομικό βάρος για τις οικογένειες και τις κοινότητες. Το οικονομικό κόστος περιλαμβάνει τη νοσηλεία και τη φαρμακευτική αγωγή, τη μεταφορά σε ιατρικά κέντρα και την αδυναμία των υπολοίπων μελών της οικογένειας να εργαστούν για όσο διάστημα φροντίζουν το άρρωστο παιδί ή τον ενήλικα. Οι οικογένειες συχνά αναγκάζονται να επωμισθούν μεγάλο οικονομικό βάρος για να πληρώσουν τη φροντίδα του σοβαρά πάσχοντος.

Φαρμακοοικονομική μελέτη, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και αφορά στο σύνολο του εμβολιασμένου και μη εμβολιασμένου πληθυσμού στην Ελλάδα, έδειξε ότι η χρήση του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου μπορεί να μειώσει την πνευμονιοκοκκική νόσο κατά 80% και να εξοικονομήσει έως και 4,3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο εθνικό σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο