Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία είναι μία από πολλές χώρες που θα διαπιστώσουν ότι έχασαν την ελευθερία τους


Καθώς η Ιρλανδία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο οικονομικό τέλμα που επακολούθησε της απόφασης της ιρλανδικής κυβέρνησης να επωμισθεί τις απώλειες των τραπεζών της χώρας, έρχεται σαν κεραυνός η είδηση ότι η ιδιωτική τράπεζα Bank Of International Settlements (BIS) έχει κάνει τεράστια κέρδη, κάνοντας συναλλαγές με τράπεζες clearing χωρών όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία. Τα κέρδη αυτά έγιναν από ιδιωτικές τράπεζες που είχαν ήδη μάθει από παθήματα τραπεζών που έχουν χρεοκοπήσει, και οι οποίες έκαναν το λάθος να πιστεύουν ότι στις αγορές στις οποίες έκαναν επενδύσεις κυριαρχούσε η διαφάνεια και η ισονομία. Αυτό που δεν είχαν αντιληφθεί ήταν ότι είχαν πέσει θύματα ατόμων που παρακολουθούσαν μία προς μία τις κινήσεις τους και στη συνέχεια τους "ξετίναζαν".

Τη στιγμή αυτή τα χρήματα βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, ή άλλες που δανείζουν τα ποσά, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι τις μετοχές. Είναι οι πραγματικοί κάτοχοι, αφού αυτοί παίρνουν τις αποφάσεις.
Ο οικονομικός αναλυτής Michael Bolser, σε σημερινό του άρθρο, έγραψε χαρακτηριστικά:
"Πιστεύω ακράδαντα ότι στα "βιβλία" της πανίσχυρης τράπεζας BIS έχει καταγραφεί ένα πλεόνασμα 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (μικτό), ποσό το οποίο επαναδιοχετεύτηκε στις χώρες του ΔΝΤ και της τράπεζας BIS και μοιράστηκε αναλογικά μεταξύ τους, εις βάρος όσων χωρών "έπαιξαν" λάθος στον χρηματιστηριακό τζόγο".
Ο Michael Bolser, επενδυτής ο ίδιος, μας έχει κατά καιρούς ξαφνιάσει με κάποιες ανορθόδοξες θεωρίες. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν παραδέχεται ότι οι βρετανικές και ιρλανδικές τράπεζες έχουν πραγματικά χρεοκοπήσει και έχουν ανάγκη στήριξης από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, πράγμα που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός τεράστιου ελλείμματος και στην εξαθλίωση των λαών αυτών των χωρών.
Ο κόσμος είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο καζίνο, όπου τα κέρδη των τραπεζιτών έμοιαζαν ανεξάντλητα, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι όλα ήταν ένα κόλπο που έλεγχε προσεκτικά η "μπάνκα" με σκοπό να καταστρέψει τους παίκτες της παρτίδας στο τελευταίο μοίρασμα της τράπουλας. Τώρα είναι πια πολύ αργά, αφού όλα τα ποσά έχουν καταλήξει στην "μπάνκα", δηλαδή στα χέρια των κεντρικών τραπεζών του κόσμου και οι κυβερνήσεις καλούνται τώρα να στραφούν σε αυτές, ζητώντας δάνεια για να μπορέσουν να σώσουν τις οικονομίες των χωρών τους.
Τι σχεδιάζουν τώρα οι πανίσχυροι αυτοί τραπεζίτες; Και ποιοί είναι; Μήπως θα πρέπει να πάψουμε να συζητάμε απλά για χρηματικά ποσά και να αρχίσουμε να μιλάμε για πολιτική εξουσία;
Αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια απίστευτα ισχυρή ομάδα ατόμων που είναι σε θέση να υπαγορεύει τους όρους της πολιτικής εξουσίας σε όλο τον κόσμο, θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουμε τα ονόματά τους. Είναι απαράδεκτο να τους επιτρέπεται να δρουν μυστικά και να αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενοι συγκυρίες για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ορέξεις και προτιμήσεις. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε να κάνουμε με τη νέα "κοπή" "αριστοκρατών" αυτού του κόσμου, οι οποίοι τη στιγμή αυτή διαθέτουν τεράστια ισχύ, μπορούν να δρουν υπόγεια, έχοντας τον πλήρη έλεγχο δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων διαφόρων χωρών. Η εξουσία τους δεν διαφέρει από αυτήν του οποιουδήποτε μονάρχη ή αυτοκράτορα σε οποιαδήποτε ιστορική περίοδο. Και είναι τόσο ισχυροί που είναι σε θέση να επιλέγουν τους πολιτικούς εκείνους που οι ίδιοι θέλουν να κερδίσουν σε "εκλογικές" αναμετρήσεις και να τους ανεβάζουν στην εξουσία κατά παραγγελία.
Και όμως, σε εμάς δεν θα επιτραπεί να γίνει καμιά επανάσταση που να οδηγήσει στον αποκεφαλισμό τους με λαιμητόμο, αφού οι ταυτότητές τους είναι άγνωστες και τα δίκτυα και η ύπαρξή τους ακόμα, είναι εντελώς απρόσιτα. Ο μόνος χώρος στον οποίο είναι εκτεθειμένοι είναι το διαδίκτυο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε κάποιες νέες πληροφορίες, και όμως οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν ακόμα την παραμικρή ιδέα γύρω από το τι οδηγεί την χώρα τους στην χρεοκοπία. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι είναι "κεντρική τράπεζα", πόσο μάλλον ότι μια τέτοια τράπεζα είναι στις μέρες μας απίστευτα ισχυρή και ικανή να υπαγορεύει τους όρους διαβίωσης των λαών όλων των χωρών του κόσμου. Επίσης δεν γνωρίζουν ότι η εξουσία τους αυτή είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ιδιωτών, που διαχειρίζονται ποσά πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα οποιουδήποτε κράτους, σε βαθμό που ούτε καν μπορεί κανείς μας να φανταστεί.
Αν τελικά επικρατήσει η "παγκόσμια διακυβέρνηση", για μας θα είναι νοητή μόνο αν θα υπάρξουν νέοι θεσμοί που θα ελέγχουν το έργο της - ένα είδος παγκόσμιας δημοκρατίας. Αντί για αυτήν, ωστόσο, έχουμε έναν παγκόσμιο ολοκληρωτικό καθεστώς, του οποίου η ισχύς αυξάνεται μέρα με τη μέρα, και το οποίο είναι ικανό και πρόθυμο να παίζει με τις ζωές των ανθρώπων που ζουν σε αυτό τον πλανήτη σαν να ήταν φτερά στο έλεος του ανέμου.
Προς το παρόν, οι Ιρλανδοί αντιστέκονται σε προτροπές να υποβάλουν αίτηση για δάνειο από την ΕΕ, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να τα καταφέρουν κάνοντας περικοπές στον προϋπολογισμό τους, ενώ οι Έλληνες έκαναν αίτηση για παράταση της καταβολής της δόσης του δανείου που πήραν λόγω του μεγάλου δημόσιου χρέους τους. Κάποιος, κάπου, σύντομα θα πτωχεύσει, πυροδοτώντας μια αλυσιδωτή έκρηξη αγωνίας. Οι τραπεζίτες των κεντρικών τραπεζών δεν θα κρύβουν τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσουν χάρη στο βαρύ πυροβολικό του ΔΝΤ, που με επικεφαλής τον Στρως-Καν, ελέγχεται σαφώς από τη Γαλλία.
Έτσι εύκολα εξηγείται το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον κάνει υποχωρήσεις στους Γάλλους στις απαιτήσεις τους για το Ναυτικό, για τις αλλαγές στην δομή της βρετανικής οικονομικής "καρδιάς" του Σίτυ του Λονδίνου, αλλά και τις πιέσεις για την αποδοχή της ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.
Η οικονομική κρίση στην Βρετανία κάθε άλλο παρά έχει πάρει τέλος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο Κάμερον τεράστια κεφάλαια για την "διάσωση" της χώρας. Ειλικρινά, δεν είμαστε ούτε κατά διάνοια πιο ελεύθεροι από τους Ιρλανδούς. Τα χρέη που συσσωρεύσαμε μας έχουν κάνει δούλους και θα περάσουν χρόνια ολόκληρα μέχρι να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε και να εξελιχθούμε.

Την μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου επιμελήθηκε η μεταφραστική ομάδα του ιστολογίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο