Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αθωώθηκε κρατούμενος των φυλακών του Γκουαντάναμο

Ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που δικάστηκε από ομοσπονδιακό πολιτικό δικαστήριο στις ΗΠΑ, κρίθηκε χθες αθώος για όλες εκτός μίας εκ των κατηγοριών που τον βάρυναν και αφορούσαν στις βομβιστικές επιθέσεις κατά πρεσβειών σε χώρες της Αφρικής το 1998. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως πλήγμα στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι ύποπτοι για τρομοκρατικές επιθέσεις να δικάζονται σε πολιτικά και όχι στρατιωτικά δικαστήρια.
Ο Τανζανός Άχμεντ Καλφάν Γκαϊλάνι, είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία που στοίχισαν τη ζωή σε 224 ανθρώπους. Το σώμα των ενόρκων, το οποίο διαβουλευόταν επί σχεδόν πέντε ημέρες, τον έκρινε ένοχο για μια μόνο, συγκριτικά ήσσονος σημασίας κατηγορία, τη συνωμοσία με σκοπό την καταστροφή ιδιοκτησίας των ΗΠΑ με χρήση εκρηκτικών.


Ο Γκαϊλάνι είναι αντιμέτωπος τώρα με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα, δήλωσε ότι θα ζητήσει να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης την 25η Ιανουαρίου όταν θα ανακοινωθεί η οριστική καταδίκη και η ποινή του. Η δίκη Γκαϊλάνι έτυχε στενής παρακολούθησης και θεωρήθηκε δοκιμασία για τα σχέδια του Ομπάμα να δικάσει τους 174 εναπομείναντες υπόπτους για τρομοκρατική δράση στο Γκουαντάναμο, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Χάλιντ Σεΐχ Μοχάμεντ, σε ποινικά δικαστήρια με συμμετοχή ενόρκων. (REUTERS, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο