Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Οι τζιτζιφιόγκοι και οι… φιόγκοι

απο αἰέν ἀριστεύειν


Του Δημήτρη Μυ


Χθες ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας εμφανίστηκε έξαλλος με τον «τζιτζιφιόγκο» του υπουργείου Οικονομικών, που διαρρέει ανακρίβειες, πως τάχαμου η τρόικα έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στο υπουργείο Μεταφορών.
 Ο κ. Ρέππας, διαψεύδοντας τον… τζιτζιφιόγκο, κατάφερε άθελά του να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο το «μνημόνιο» και οι επόπτες έχουν δέσει… φιόγκο την ελληνική κυβέρνηση, τα υπουργεία και τους υπουργούς της.



Το θέμα με τον «τζιτζιφιόγκο» έσκασε ύστερα από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Μεταφορών, όπου από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών μετείχε ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ (δηλαδή… Αποκρατικοποιήσεων) Γιώργος Κυριακός, Αυτόν – στενό συνεργάτη του Γ. Παπακωνσταντίνου – «στόχευσε» ο Ρέππας καταλογίζοντάς του τη διαρροή, σύμφωνα με την οποία, όπως είπαμε, η τρόικα έβαλε κακό βαθμό στο υπουργείο του υπ. Μεταφορών.

Το θέμα, όμως, όπως αντιλαμβάνεται εύκολα οποιοσδήποτε, δεν είναι ο όποιος «τζιτζιφιόγκος»… Η ουσία της τριβής και αντιπαράθεσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελληνικά υπουργεία (όχι μόνο το Μεταφορών του κ. Ρέππα) βρίσκονται υπό στενή, ασφυκτική θα λέγαμε, εποπτεία.



Η εποπτεία δεν εξαντλείται απλώς στον έλεγχο των λογαριασμών. Επεκτείνεται στις πολιτικές επιλογές. Για να το πούμε απλούστερα, οι υπουργοί μεταλλάσσονται σε απλούς διαχειριστές αποφάσεων. Πολύ σύντομα άλλωστε ο καθένας απ’ αυτούς θα έχει το δικό του, προσωπικό «μνημόνιο». Πέρα από το γενικό, το οποίο έτσι ή αλλιώς τους δεσμεύει όλους στους ίδιους στόχους, ανεξαρτήτως γούστων και απόψεων!



Πάνω από τους διαχειριστές – υπουργούς «πετούν» ήδη, έτσι ή αλλιώς, είτε με κραυγές είτε σιωπηρώς, διάφοροι «τζιτζιφιόγκοι» του υπουργείου Οικονομικών, επιφορτισμένοι να ελέγχουν αν τα υπουργεία ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές του μνημονίου και της τρόικας.



● Το ίδιο αυτό υπουργείο (Οικονομικών) είναι που έχει εισηγηθεί τα ανά υπουργείο «μνημόνια».



● Το ίδιο αυτό υπουργείο (Οικονομικών) ή, για την ακρίβεια, ο υπουργός (Παπακωνσταντίνου) είναι που έχει πάρει πάνω του αρμοδιότητες οι οποίες καθιστούν συμπαθή διακόσμηση τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, ως εκ τούτου, συμφωνεί τα πάντα με την τρόικα παρακάμπτοντας κοινοβούλιο, σύνταγμα και διάφορες άλλες άχρηστες τυπικότητες.



Κάπως έτσι οι τζιτζιφιόγκοι («Ντίντηδες» και… «Μικέδες» τους λέγανε στις παλιές ελληνικές ταινίες, «ντιντήδες» τους λένε σήμερα κάποιοι… αθυρόστομοι) του ΔΝΤ έχουν δέσει «φιόγκο» τους υπουργούς. Το πρόβλημα, όμως, προφανώς, δεν το έχουν οι «τζιτζιφιόγκοι». Οι «φιόγκοι» το έχουν…



topontiki

1 σχόλιο:

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο