Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η αλήθεια για τον θάνατο του μπιν Λάντεν

απο αἰέν ἀριστεύειν

Τι σημαίνει ο θάνατος του Osama bin Laden;




1-Πρακτικά, τίποτα. Τον κυνηγούσαν χρόνια, και παρέμενε ζωντανός, απλά επειδή είχε παραδώσει από καιρό τον επιχειρησιακό έλεγχο της οργάνωσής του σε κάποιους άλλους.




2-Όλοι όσοι περιμένουν τη κατάρρευση της al-Qaeda, μάλλον θα απογοητευτούν. Ο θάνατος του Saddam Hussein δεν σταμάτησε την ιρακινή εξέγερση, και ούτε ο θάνατος του Osama θα βάλει τέλος στον ισλαμισμό.



3-Ο χώρος όπου βρήκε το θάνατο ο Osama ήταν ειδικά κατασκευασμένος από το 2005 για αυτόν. Συνεπώς ποιοι από τους ανώτερους Πακιστανούς αξιωματούχους γνώριζαν ότι ο ηγέτης της al-Qaeda ζούσε ανάμεσά τους;

4-Η απόφαση για την επιχείρηση με ελικόπτερα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, όμως οι Αμερικανοί βατραχάνθρωποι και η CIA τα κατάφεραν μια χαρά. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως αν τυχόν έχουν στα χέρια τους το πτώμα, τότε δεν υπάρχει περίπτωση διάψευσης.







5-Πολλοί, ιδιαίτερα Δημοκρατικοί, θα παινεύονται ότι «Ο Obama τσάκωσε τον Osama», στη πραγματικότητα όμως οι πληροφορίες που οδήγησαν στο καταφύγιο του ξεκίνησαν από το 2007, στη διάρκεια της προεδρίας του Bush. Αν πιστέψουμε την επίσημη περιγραφή της εξέλιξης της επιχείρησης, τότε αυτή αποτελεί υπόδειγμα άψογης συνεργασίας και πρωτοβουλίας του αμερικανικού στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, και μάλιστα στη διάρκεια δυο διαφορετικών κυβερνήσεων.



6-Μου έκανε εντύπωση το πόσο ο Obama τόνισε τον δικό του ρόλο, ξανά και ξανά, στην ομιλία toy. Σίγουρα του αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά μάλλον οι αναφορές του θυμίζουν προεκλογική εκστρατεία. Βεβαίως και η εικόνα του θα βελτιωθεί σημαντικά, όμως οι εκλογές του 2012 μάλλον θα κριθούν από τα οικονομικά ζητήματα.



7-Υπάρχουν πολλοί φόβοι πως η al-Qaeda σκοπεύει να χτυπήσει σύντομα, για αντίποινα. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό, αλλά η εμπειρία μας λέει πως η συγκεκριμένη οργάνωση ξέρει να περιμένει.



8-Πως θα επηρεαστεί τώρα η κατάσταση στο Αφγανιστάν; Σχεδόν καθόλου. Η εξέγερση των Ταλιμπάν διοικείται από ομάδες όπως η Quetta Shura, και το δίκτυο Haqqani, με πολύ μικρή συμμετοχή μελών της al-Qaeda.







9-Η ατμόσφαιρα στη Ουάσιγκτον είναι τελείως χαρούμενη. Το ίδιο και στη Νέα Υόρκη. Θυμίζει έντονα το πατριωτικό πυρετό που είχε ξεσπάσει μετά την 9/11, που όμως μειώθηκε μετά την εισβολή στο Ιράκ, και που είναι σχεδόν ανύπαρκτος επί προεδρίας Obama.



Απομένει να δούμε αν θα αλλάξει μελλοντικά και η όλη εθνική διάθεση των Αμερικανών. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στις ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να θεωρηθούν ενοχλητικές στη Μέση Ανατολή.



10-Το αμερικανικό κύρος σε ολόκληρο τον κόσμο θα επηρεαστεί. Μπορεί μάλιστα να εξαφανιστούν και οι αμφιβολίες που υπήρχαν για τη παντοκρατορία των ΗΠΑ, μετά την αραβική άνοιξη και τη λιβυκή περιπέτεια. Ο τρόπος που διεκπεραιώθηκε η όλη μυστική αποστολή, θα αυξήσει τη φήμη της Αμερικής, αφού ήταν τολμηρή, χειρουργικής ακρίβειας (χωρίς απώλειες αμάχων) και ταχύτατη (η όλη επιχείρηση διήρκεσε μόλις 40 λεπτά).



Toby Harnden, The Daily Telegraph



από

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο