Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

NYTimes: Η Lehman Brothers, η General Motors και η (πιθανή) ελληνική χρεοκοπία

Τα παραδείγματα της χρεοκοπίας της General Motors και της Lehman Brothers επικαλούνται οι αρθρογράφοι της New York Times, Ρομπ Κοξ και Ρίτσαρτν Μπίλς, επιχειρώντας να συγκρίνουν την κατάρρευση των δύο αμερικανικών εταιρειών με την ελληνική κρίση. Οι αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν καταστροφική σε συνέπειες, ενώ ο διαφορετικός χειρισμός της General Motors κατέστησε το πρόβλημα διαχειρίσιμο.
Βέβαια, η ελληνική περίπτωση είναι διαφορετική, καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με κυρίαρχο κράτος κι όχι με εταιρεία, αλλά η εμπειρία των δύο αυτών εταιρειών θα μπορούσε να είναι άκρως διδακτική.


Εφ' όσον η Ευρώπη θέλει να αποφύγει μια κατάρρευση τύπου Lehman, θα πρέπει να ετοιμαστεί, κι όχι να επαναλαμβάνει τους άστοχους χειρισμούς του προηγούμενου διαστήματος.
Άλλωστε, εάν τελικώς η χρεοκοπία της Ελλάδος καταστεί μονόδρομος, θα πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο, ενώ εφόσον γίνει ένα haircut σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει ένα μηχανισμό στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου και ένα σχέδιο για τη στήριξη των οικονομιών τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers.newscode


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο