Υπηρεσία μαζικής αποστολής sms

Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Τα 9 βήματα του Α. Σαμαρά για έξοδο της χώρας από την κρίση - Εξειδίκευση των μέτρων από τους υπουργούς

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
- Θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης στην ενέργεια - Αξιοποίηση και της ακίνητης περιουσίας
- Μήνυμα Σαμαρά στους Ευρωπαίους: "Προκλητικές οι δηλώσεις τους περί επιστροφής στη δραχμή
- Α. Σαμαράς: "Συστηματική προετοιμασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ
- Δέσμευση ότι οι δόσεις των δανείων των πολιτών δεν θα υπερβαίνει το 30% του εισοδήματός τους
- Άρση της βουλευτικής ασυλίας και τέλος στα προνόμια των βουλευτών - Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

Το στίγμα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης έδωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, χωρίς ωστόσο να μπει σε ιδιαίτερα συγκεκριμένα μέτρα, κάτι που το άφησε όπως φαίνεται για τους υπουργούς, που στις επόμενες ημέρες πριν την ψήφο εμπιστοσύνης, θα δώσουν συγκεκριμένες αναφορές για τα μέτρα.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψεύτικες υποσχέσεις γιατί οι πολίτες ζητούν την αλήθεια, την ειλικρίνεια και ελπίδα, παραδεχόμενος ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του, ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές που του συμπαραστάθηκαν και τόνισε πως πιστεύει ότι σύντομα θα ξεπεράσει το πρόβλημα με την όρασή του.

ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

1. Έμφαση και προτεραιότητα στις αποκρατικοποιήσεις ακόμα και με νομοθετική πρωτοβουλία

2. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις σύμφωνα με το μνημόνιο. Αυτές οι αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν προκειμένου όπως είπε ο πρωθυπουργός να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη. Όπως στους σιδηροδρόμους - κυρίως στο λειτουργικό τμήμα του ΟΣΕ και το παραγωγικό μέρος της ΔΕΗ. Για την αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ τόνισε πως θα γίνει με διατήρηση των δικτύων σε δημόσιο έλεγχο, με ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου, ειδικά για την ενέργεια, με ιδιαίτερη προσοχή για τα ορυχεία, όπου θα παραχωρηθούν δικαιώματα εκμετάλλευσης, όχι ιδιοκτησιακό καθεστώς.

3. Συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια, ασφαλώς με την παρουσία δημόσιας αρχής εποπτείας και ελέγχου.

4. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Πέρα από το Ελληνικό, που ήδη προχωρά, θα δημιουργηθεί Επενδυτικό Όχημα Ειδικού σκοπού [το λεγόμενο SPV], για τη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε ολόκληρη την περιοχή από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και παραμένει αναξιοποίητη. Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό θα γίνει αφού ληφθούν μέτρα ώστε το περιβάλλον να αναβαθμιστεί παντού.

5. Ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και κύρια κατεύθυνση η κεντρική αδειοδότησή τους να γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τα μεγάλου μεγέθους έργα.

6. Κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Υπάρχει κατάλογος μερικών εκατοντάδων τέτοιων οργανισμών. Για μερικούς έχει αρχίσει η αξιολόγηση.

7. Στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Ανακοίνωσε λοιπόν τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2013 και θα περιλαμβάνει και τις καταθέσεις. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση όσοι δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν. Όσοι δεν το κάνουν θα έχουν κυρώσεις. Διευκρίνισε ωστόσο πως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση δεν θα αφορά τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Όπως δεν θα αφορά τους πολιτικούς καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

8. Αμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας. Μέσα σε αυτά είναι και η συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού συντονισμού των υπουργείων με τον κ. Σαμαρά να ορίζει ανώτατο αξιωματούχο επικεφαλής αυτού του μηχανισμού, ο οποίος υπό την ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού θα συνεργάζεται στενά με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομίας, ώστε να γίνει πλήρως λειτουργικός ως το φθινόπωρο. Επίσης ανακοίνωσε τη συγκρότηση διϋπουργικής επιτροπής για το σχεδιασμό και την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία θα συνεδριάζει τακτικά πάλι υπό την προσωπική του ευθύνη. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την προμήθεια και τη διαχείριση υλικού σε όλο το ευρύτερο Δημόσιο, με απόλυτη διαφάνεια, κάτι που όπως εκτίμησε θα φέρει εξοικονόμηση μέχρι 2 δισεκατομμυρίων στα πρώτα χρόνια και περίπου τα διπλάσια αργότερα.

9. Επίσπευση της διαδικασίας του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο, ώστε μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί. Όπως τόνισε "δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν διότι τους χρωστά το κράτος! Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί οφειλές από ιδιώτες, όταν το ίδιο δεν τους πληρώνει! Δεν μπορεί το κράτος να είναι αυστηρό, χωρίς το ίδιο να είναι πρώτα δίκαιο".

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ

Άμεσα μέτρα ανακούφισης φορολογούμενων και ανέργων αλλά και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τις οποίες ανέγνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι δόσεις για την καταβολή του φόρου εισοδήματος και της έκτακτης εισφοράς που περιλαμβάνουν τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Έτσι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των 3 διμηνιαίων δόσεων που προβλέπει το σημερινό καθεστώς καταβολής των φόρων.

Ανακοίνωσε ακόμη την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για έναν ακόμη χρόνο καθώς και την επέκτασή του και στους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα έκανε λόγο για κινήσεις που θα αφορούν στη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ όσον αφορά τους δανειολήπτες ανέφερε ότι η μηνιαία δόση του δανείου στις τράπεζες δεν θα ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους.

Σε ότι αφορά το πλαίσιο των μέτρων που στοχεύουν στο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα επισπευστεί η διαδικασία για την εφαρμογή του συμψηφισμού των οφειλών του κράτους προς τους φορολογούμενους με τις οφειλές των τελευταίων προς το δημόσιο. Όπως είπε δεν μπορεί το κράτος να οφείλει σε επιχειρήσεις την ώρα που αυτές αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κρίσης και να ζητά παράλληλα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Στα μέτρα αυτά εντάσσονται ακόμη η αλλαγή στο καθεστώς του Τειρεσία, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που ανέρχονται σε 12,5 δισ. ευρώ, καθώς και κίνητρα για την αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών.

Κεντρικό ρόλο στα μέτρα αυτά θα έχει νομοθετική ρύθμιση την οποία θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή και θα περιλαμβάνει κίνητρα για την επιστροφή των κεφαλαίων που έφυγαν από τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός ανακοινώσε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν δήλωσαν στην εφορία εισόδημα και έσοδα τα οποία έβγαλαν στο εξωτερικό. Διευκρίνισε πάντως ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά τους πολιτικούς ούτε βεβαίως χρήμα που προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων και όπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε και οι καταθέσεις.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ
Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις φάνηκε ιδιαίτερα αυστηρός με τους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας χαρακτηριστικά “φτάνει να μην έρχονται κάθε τόσο κάποιες ατυχέστατες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων να χαλάνε την εικόνα για την Ελλάδα. Συνήθως απρόκλητα και χωρίς κανένα λόγο. Αυτό πρέπει να σταματήσει”.

Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν μπορεί η Ελλάδα να προσπαθεί να ξεκολλήσει τις αποκρατικοποιήσεις, να προσελκύσει επενδύσεις και οι ξένοι αξιωματούχοι να μιλάνε δημόσια για πιθανότητα επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή.

Με αυτό το σαφέστατο μήνυμα προς την Ευρώπη, ο κ. Σαμαράς έδειξε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας συγκεκριμένα πως “δεν μπορεί να μας μαλώνουν κι από πάνω ότι δεν κάνουμε εκείνα που, όταν προσπαθούμε να τα κάνουμε, τα τινάζουν στον αέρα”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ορίζοντα τετραετίας,ενώ παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων, αλλά αυτή τη φορά η χώρα έχει το όπλο της ενότητας. Περιέγραψε την κατάσταση της χώρας, με τους ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολλές αυτοκτονίες, αλλά και στην έξαρση της εγκληματικότητας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΤον όρκο του βουλευτή έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην Ολομέλεια, ο οποίος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσίας της Βουλής της 28ης Ιουνίου, λόγω της ανάρρωσής του.

Ορκίστηκαν επίσης βουλευτές ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, οι οποίοι την ημέρα της ορκωμοσίας της Βουλής βρίσκονταν σε κυβερνητική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τον νενομισμένο όρκο έδωσαν ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που επίσης δεν είχαν ορκιστεί μαζί με τα άλλα μέλη της Βουλής.

Της τελετής ορκωμοσίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ενώπιον του οποίου ορκίστηκαν οι βουλευτές.NewsIt


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο