Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κύπρος: Γενική… καθαριότητα από την Τρόικα

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ της Ντέλια Βελκουλέσκου, της Σιδηράς Κυρίας του ΔΝΤ στην αντιπροσωπία της Τρόικας, δίνει μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σε σχέση με τις ανισορροπίες της οικονομίας.

ΤΗΣ ΧΡΥΣΩΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ


Μετά το «ξεσκόνισμα» της οικονομίας μας θα βγάλουν τον λογαριασμό της κρίσης
Η αντιπροσωπία των τεχνοκρατών θα εκτιμήσει την κατάσταση όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στην κυπριακή οικονομία και θα καταρτίσει ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί

Από γενικό «ξεσκόνισμα» του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των μακροοικονομικών ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας θα περάσει την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από σήμερα Δευτέρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης από χθες, είναι υποχρεωμένη να ανοίξει όλα τα χαρτιά της, να βγάλει από τα συρτάρια έγγραφα και στοιχεία και να δώσει με απόλυτη διαφάνεια μια πλήρη και τεκμηριωμένη εικόνα για τα δημόσια οικονομικά της και τις ανισορροπίες της καθώς και το τραπεζικό της σύστημα.

Έτσι, θα καταφέρει να εξασφαλίσει τη βοήθεια-στήριξη που ζητά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ανάλογα με τα στοιχεία που θα καταγράψουν, τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσουν και την πραγματική εικόνα που θα έχουν ενώπιόν τους οι τεχνοκράτες της, η Τρόικα θα αποφασίσει και το ποσό της βοήθειας που θα παραχωρήσει στην Κύπρο, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες τής χρηματοοικονομικής κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα δημόσια οικονομικά και γενικότερα στην οικονομία. Όμως, για να γίνει δυνατή η εκταμίευση και του τελευταίου ευρώ, η Τρόικα θα υποχρεωθεί -όπως γίνεται και με τις άλλες χώρες- να κλείσει ένα οικονομικό πρόγραμμα, το λεγόμενο Μνημόνιο, το οποίο θα ενσωματώνει μια σειρά από μέτρα, τα οποία η Κύπρος υποχρεούται να εφαρμόσει εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν.
Σε πρώτη φάση, που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα, η αντιπροσωπία των τεχνοκρατών της Τρόικας θα έχει προκαταρκτικές επαφές και συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, με τις Εμπορικές Τράπεζες και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Η αντιπροσωπία των τεχνοκρατών θα εκτιμήσει την κατάσταση όχι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και στην κυπριακή οικονομία και θα καταρτίσει ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί.
Σε βαριά ατμόσφαιρα
Η κάθοδος της Τρόικας πραγματοποιείται σε ένα πολύ βεβαρημένο κλίμα, εξαιτίας της νέας υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας και τριών κυπριακών τραπεζών, από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, πράγμα που καταδεικνύει από τη μια την αδυναμία της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζές της, και από την άλλη τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές. Παρόλο που καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες για να φορτωθούν όλες οι ευθύνες της κατάστασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να επικεντρωθούν εκεί οι αλλαγές-τομές που πρέπει να γίνουν, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του Μνημονίου, εντούτοις η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί μια σειρά από μέτρα που σχετίζονται με τις καταγεγραμμένες ανισορροπίες στο σκέλος των μακροοικονομικών.
Αυτά που πρέπει να διορθωθούν και να ληφθούν μέτρα είναι:
α) Η διατήρηση αυστηρού ελέγχου επί των δαπανών και η αξιοποίηση των δημοσιονομικών για την ταχύτερη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
β) Η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος και η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού ηλικιωμένων που κινδυνεύουν από τη φτώχια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αυξηθούν τα έτη εισφορών για τις συντάξεις και να συνδεθεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης.
γ) Η επίσπευση της υλοποίησης του εθνικού συστήματος ασφάλισης υγείας με βάση ένα χάρτη πορείας, εξασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητά του και την ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη.
δ) Η μεταρρύθμιση του συστήματος τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αύξηση των μισθών αντικατοπτρίζει καλύτερα τις εξελίξεις στην παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα.
ε) Η βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού για να ενισχυθεί η επαγγελματική του κινητικότητα προς δραστηριότητες με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και υψηλή προστιθέμενη αξία.
στ) Η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων ή η αναβάθμιση των υφιστάμενων δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού.
η) Η κατάργηση των περιττών εμποδίων για την εγκατάσταση και την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στους κλάδους του λιανεμπορίου, του τουρισμού και των υπηρεσιών κατασκευών.
Πρόγευση των δύσκολων…
Η παρουσία της Ντέλια Βελκουλέσκου, της Σιδηράς Κυρίας του ΔΝΤ στην αντιπροσωπία της Τρόικας, δίνει μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει σε σχέση με τις ανισορροπίες της οικονομίας. Η κ. Βελκουλέσκου, με ειδίκευση στα συνταξιοδοτικά και ενεργειακά ζητήματα, είναι γνωστή για τα σκληρά μέτρα που απαίτησε για την Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία είναι και η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Ωστόσο, τα μεγάλα «αγκάθια» που θα προσπαθήσει να εντοπίσει η αποστολή της Τρόικας είναι τα ζητήματα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, το οποίο μέχρι στιγμής θέλει 3 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση δυο τραπεζών.
Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει από την Κύπρο να ενισχύσει τις κανονιστικές διατάξεις για την αποτελεσματική ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ώστε να περιοριστεί η έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς, καθώς και να ενισχύσει περαιτέρω το πλαίσιο προληπτικής εποπτείας των τραπεζών για να διασφαλιστεί ο έγκαιρος εντοπισμός των κινδύνων. Ακόμη, απαίτησε την εναρμόνιση της εποπτείας των συνεταιριστικών πιστωτικών οργανισμών σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τις εμπορικές τράπεζες.
Πάντως, όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι η κάθοδος της Τρόικας θα φέρει τα πάνω-κάτω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, και ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο, καθώς ήδη το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου. Η κύρια ανησυχία είναι ότι το χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα -η έκθεση σε δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά- ανέρχεται σε 23 δισ. ευρώ, ένα ποσοστό που ακουμπά σχεδόν το 130% του ΑΕΠ της Κύπρου.
Αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ότι η αποστολή της Τρόικας θα ενδιατρίψει σε βάθος στους ισολογισμούς των τραπεζών και, κυρίως, στα χαρτοφυλάκια που αφορούν την Ελλάδα αλλά και στις επισφάλειές τους.
Οι ανακατατάξεις που αναμένονται στο τραπεζικό σύστημα αφορούν:
* Αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα με συγχωνεύσεις τραπεζών ή και κλείσιμο καταστημάτων.
* Εξονυχιστικό έλεγχο των χαρτοφυλακίων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
* Διορισμό ανεξάρτητων εξωτερικών ελεγκτών και εκτέλεση νέων stress tests.
* Περαιτέρω περικοπές μισθών και ωφελημάτων.
Τόσο στην περίπτωση των μέτρων που αφορούν τις τράπεζες όσο και σε αυτήν που αφορούν τον δημόσιο και ημικρατικό τομέα είναι σημαντικό να δούμε τη θέση που θα κρατήσουν τα συνδικάτα. Τόσο η ΠΑΣΥΔΥ και οι άλλες οργανώσεις του Δημοσίου όσο και η ΕΤΥΚ σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελαν να ανοίξουν «μέτωπο» με τα μέλη τους για χάρη του Μνημονίου.
Να αναφέρουμε ότι η Τρόικα θα καταβάλει προσπάθειες να «κλείσει» μια συμφωνία με την Κύπρο μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς τον Αύγουστο τα Εκτελεστικά Συμβούλια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ δεν πραγματοποιούν συνεδριάσεις λόγω διακοπών. Διαφορετικά, οι αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα. Ωστόσο υπάρχουν έντονες απόψεις, και ανάμεσα στο ΔΝΤ, ότι είναι καλύτερα να καθυστερήσει το κλείσιμο μιας συμφωνίας για το οικονομικό πρόγραμμα, ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν. Μέχρι τότε εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να εξασφαλιστούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς το κράτος διαθέτει ρευστό μέχρι το τέλος του χρόνου.

SigmaLive


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο