Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Γόρδιος δεσμός το "νέο" μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Του Γιάννη Αγγέλη


Αδύνατο να «κοπεί» ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τη διαδικασία
ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με το αποτέλεσμα της νέας αξιολόγησης εφαρμογής του μνημονίου από την τρόικα.

Η εκτίμηση αυτή έγινε απολύτως σαφής στην χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών υπό την νέα ηγεσία της (Γ. Ζανιάς) και του Υπ. Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συζήτηση έγινε επίσης προσπάθεια να καταγραφεί -αλλά με έμμεσο και διακριτικό τρόπο- η πρωτοφανής ευκαιρία που χάθηκε προς χάριν των εκλογικών σκοπιμοτήτων, να έχει τρέξει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης προεκλογικά προκειμένου να μη συναρτηθεί η τύχη της, όπως συμβαίνει, τώρα με την νέα αξιολόγηση της τρόικα.

Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ έγινε απολύτως σαφές ότι η προώθηση της επόμενης φάσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία περιλαμβάνει αφενός τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, τους όρους συμμετοχής του ΤΧΣ και των ιδιωτών και αφετέρου την επόμενη δόση των 25 δισ. ευρώ από το EFSF, "θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την αξιολόγηση της πορείας της οικονομίας και του μνημονίου...".

Και αυτό γιατί ακόμα και αν τρέξουν κανονικά και γρήγορα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ορίζουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης που είχαν αναβληθεί προεκλογικά και δρομολογηθούν ταυτόχρονα οι ΑΜΚ, δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31 περίπου δισ. ευρώ στην οποία έχει ενταχθεί το υπόλοιπο ποσό των 25 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στο νέο δάνειο για τις τράπεζες (συνολικά 48 δισ. ευρώ).

Και αυτό γιατί το ποσό που είχε προβλεφθεί στη νέα δανειακή σύμβαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει "συνδεθε" πλέον, λόγω της προεκλογικής αναβολής της ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας, αναπόσπαστα με την νέα φάση αξιολόγησης της πορείας του μνημονίου...

Για τον λόγο αυτό άλλωστε καλά ενημερωμένα στελέχη της κυβέρνησης που παρακολουθούν εξ αρχής την σχετική διαδικασία υποστηρίζουν ότι η επόμενη δόση των 25 δισ. ευρώ μετά από όλα αυτά δεν φαίνεται δυνατό να εκταμιευθεί στην καλύτερη περίπτωση πριν από τα τέλη του έτους!

Στην εκτίμηση αυτή φαίνεται να συμφωνούν και ορισμένα επιτελικά στελέχη της ΤτΕ που είναι σε γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων, αλλά και των διαδικασιών που συνδέονται με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης μεταξύ της νέας ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και της ΕΕΤ και συμφωνήθηκε να γίνουν όλες οι δυνατές (!) προσπάθειες για να διευκολυνθεί και από τις δύο πλευρές, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θα επιτρέψουν μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε να προχωρήσει το καθοριστικής σημασίας για τις τράπεζες θέμα της δεύτερης δόσης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva nikolas blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο